Marea Britanie a fost și este un loc pentru jocurile de cărți. Oamenii s-au distrat în numeroase moduri și au creat jocuri care mai de care mai diverse, cu regulamente de la foarte simplu la foarte complex. Fiecare joc de cărți are o istorie în spate și reflectă cultura și societatea britanică.

Britanicii sunt cunoscuți pentru pasiunea pe care o au pentru jocurile de noroc. Marea Britanie reprezintă și originea modernă a pariurilor sportive, de la pariuri pe cursele de cai la pariuri pe fotbal. Sunt atât de populare, încât nu s-au rezumat la sporturi, ci și la tot felul de evenimente ce țin de politică sau showbiz.

Și jocurile de casino au prins bine și în Londra găsești mai multe cazinouri cunoscute în toată lumea, precum Hippodrome și The Sportsman. Până să ajungi la oricare dintre acestea, antrenează-te cu jocuri coroane gratis și cu alte sloturi tari. Totuși, păcănelele cu coroane se potrivesc cel mai bine monarhiei ce ține de aproximativ o mie de ani.

Bridge

Putem spune că jocul de bridge este sufletul cercurilor sociale înalte ale Marii Britanii. Provine din secolul al XIX-lea, atunci când britanicii au decis să mai adauge un strat de complexitate jocului de whist. Dar originile exact nu sunt atât de clare, dar știm că a devenit foarte popular în Epoca Victoriană.

Jocul a fost îmbunătățit de un american pe nume Harold S. Vanderbilt, în 1925. Printre altele, acesta a introdus conceptul de licitație (bidding).

Jocul de bridge implică multă tactică, dar și lucru în echipă. Aici fiecare carte jucată bine este un pas în drumul către victorie. Pentru că se juca în societatea înaltă, este diferit de multe alte jocuri de cărți care se bazează mai mult pe un ritm alert.

Regulile de joc sunt simple la început, dar încep să devină din ce în ce mai complexe pe măsură ce avansezi în joc. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le ai în vedere, precum bidding și punctarea.

Ca să începi să joci bridge, sunt necesari 4 jucători, un pachet standard de 52 de cărți, un caiet sau hârtie pe care să ții scorul. Se joacă în echipe de câte 2 și cei care stau față în față sunt parteneri. Fiecare jucător primește 13 cărți, iar declarantul dintr-o pereche alege culoarea de atu (pică, treflă, romb, inimă) sau joacă fără atu.

Scopul este să câștigi cât mai multe levate/runde posibile și să acumulezi puncte. O levată este formată din 4 cărți, atunci când fiecare jucător dă la masă câte o carte. Câștigă runda cel care are cartea cea mai mare.

Lucrurile sunt mult mai complicate, pentru că implică și licitații, unde jucătorii trebuie să indice numărul minim de levate pe care îl pot obține. Ca să știi bine jocul, este nevoie de ceva efort și de exercițiu.

Poker

Deși nu provine din Marea Britanie, pokerul a devenit foarte popular printre locuitorii acestei țări de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cultura britanică era deja atrasă de strategii și de jocuri psihologice, iar pokerul s-a potrivit ca o mănușă.

Apoi, în secolul al XX-lea a fost exportat și în Statele Unite, acolo unde a prins un mediu prielnic. Astfel au apărut versiunile foarte cunoscute astăzi, precum Omaha și Texas Hold’em.

Pokerul are reguli mult mai simple decât jocul de bridge și este și mai popular. Este ideal pentru competiții și de aceea există multe versiuni și multe turnee în întreaga lume. Dar în principiu, regula de bază este aceeași pentru majoritatea versiunilor: trebuie să faci o mână de 5 cărți care să bată celelalte mâini ale jucătorilor.

Reflexie a culturii britanice

Evoluția jocurilor de cărți reflectă schimbările sociale, de la eticheta strictă din saloanele secolelor XVIII și XIX până la atmosfera mult mai relaxată din cazinourile de astăzi. Chinta Roială, cea mai mare mână de la poker, a devenit un simbol pentru monarhia britanică.

Așadar, nu este de mirare că pokerul a prins atât de bine în această societate. Diversitatea de jocuri de cărți pe care am remarcat-o încă de la început reflectă diferențe regionale și de pătură socială. Am văzut că jocul de bridge este unul pretențios, pentru elită. Dar Marea Britanie este plină și de alte jocuri pentru oamenii din păturile mai joase, precum snap.

Pontoon este un alt joc simplu, dar plin de istorie, pentru că provine din secolul al XVII-lea. Este cunoscut și ca blackjack-ul britanic și are multe asemănări cu acesta. Și pontoon reflectă în felul său societatea britanică dornică de pariuri și risc.

Concluzii

De la jocul simplu de snap la poker și până la bridge, Marea Britanie are de toate. Fiecare pătură socială și regiune are propriile jocuri de cărți preferate. Așadar, un lucru este sigur: britanicilor le plac jocurile de cărți, indiferent că este ceva simplu sau ceva ce presupune strategie și jocuri psihologice complexe.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment