Ce este diafragma in fotografie?
Diafragma în fotografie, este o zonă a obiectivului prin care pătrunde lumina în obiectiv, o parte a mecanicii obiectivului foto prin care întră lumina necesară formării imaginii. În funcție de cum se deschide diafragma se modifică și cantitatea de lumină și profunzimea de câmp.
DOF-ul, depth of field (câmpul de profunzime) reprezintă zona cea mai clara dintr-o imagine, este zona în care sunt cele mai multe detalii ale subiectului, separat bine de fundal. Cu cât diafragma este mai mare numeric dar mai mică fizic profunzimea de camp este mai mare, cu cât numeric este mai mica dar fizic mai mare cu atât profunzimea de camp este mai mică și blurul (ca să zic așa) este mai evident. Profunzimea de câmp mai depinde și de distanța față de subiect cât și de focala folosită.
Ce pot obtine prin modificarea diaframei?
Utilizarea corectă a diafragmei poate duce la realizarea unor efecte senzaționale, contând pentru claritea și calitatea luminii în fotografie. Multe obiective au clarul maxim undeva peste f/5,6 diafragma, dar depinde în general de calitatea lentilelor folosite. Dacă ne dorim claritate, în lumina puternică putem folosi o diafragmă mai închisă, mai mică fizic, deci numeric mai mare.
La fotografia de peisaje. referindu-mă la lumina naturală, este bine să folosiți o diafragmă între f/11 și f/22. Dar aveți grijă că mărirea diafragmei face ca timpul de expunere să scadă, și să nu obținem fotografii miscate, decât dacă ne dorim acest efect.
Fiind unul dintre parametri esențiali ale fotografiei, diafragma combinată cu ceilalți parametri poate scoate efecte nebănuite, si dă fotografiei dvs. o notă aparte și un alt impact vizual decât cel firesc. Ca fotograf de nunta recomand obiectivele cât mai luminoase de preferat cu diafragma constanta sub f/2.8, și cu focală fixă (fără zoom). Calitatea optica este net superioară, focusul este de invidiat, doar că și prețul obiectivelor este pe măsură fiind obiective foto fixe care ajung și la câteva mii de euro.
În speranța că micul meu articol „Diafragma in fotografie, ce pot obtine prin modificarea ei!” vă va face să întelegeți utilitatea diafragmei în fotografie, voi reveni cu un nou articol despre timpul de expunere în fotografie și felul în care poate fi folosit pentru obținere rezultatelor dorite.
12 Comments
sunt superbe pozele, vreau sa fac si eu un curs la f64
Nu vreau sa fieu rau cu cei de la f64, dar ei sunt buni pe achizitii …am fost lac eva cursuri organizate de ei si am fost dezamagit…daca vrei iti pot recomanda pe cineva care este maestru in predarea fotografiei pentru incepatori si nu numai!
Pozele sunt destul de reusite.
Multumim…daca va plac asa de mult mai revenim cu ..”cateva”
Pai hai cu recomandarile de cursuri. Pana atunci ai de la mine o nominalizare dar si o leapsa cu spuma.
Te bagi la leapsa sau la un comentariu?
Foarte reusite pozele. Bravo!
Multam! Joshua!
Urmeaza alte ameliorari cum ar fi cea a lui Daniel Barbaro care propune în 1568 acoperirea marginilor lentilei, lasând numai o gaura mica la mijloc-diafragma de azi- pentru a obtine imagini mai clare.
Ia sa mai revi cu cateva galerii, Luciane. Imi place cum lucrezi.
Am sa mai revin ca sia asa maine am un botez…si am sa revin cu ceva fotografii cu copii!
Perfect. O sa las galeria si altor persoane, poate prinzi si ceva contracte pe viitor 🙂
MUltam Ionut!