Refu Blog

Cand ne gandim la securitatea cibernetica, multi dintre noi cred ca se refera numai la organizatii mari. Dar computerele noastre, televizoarele moderne, telefoanele inteligente, tabletele si chiar unele dintre utilitatile noastre de uz casnic se conecteaza la internet, permitand accesul potential la datele noastre personale fiind expusi chiar si copii nostrii in fiecare zi.

Securitatea online pentru copilul tau

Securitatea online pentru copii - 7 lucruri pentru protectia lor pe internet • Refu Blog

Stiind cum sa va protejati voi, puteti asa ajuta si copii sa fie protejati impotriva atacurilor cibernetice, chiar daca acest lucru poate parea complicat. Un lector universitar în domeniul calculatoarelor si comunicatiilor, Mike Richards, a reunit împreuna cu un grup de experti în calculatoare de la The Open University pentru a oferi aceste sfaturi de top cu privire la modul în care va puteti proteja datele voastre personale, dar si a copiilor vostrii în timp ce sunteti conectati la internet.

Actualizati software-ul în mod regulat

S-ar putea sa primiti notificari cand computerul va spune ca instaleaza actualizari si ca va trebui sa reporniti; sau ca software-ul anti-virus trebuie sa expire. Nu fiti ispititi sa luati aceste actiuni in serios imediat. Asigurati-va ca calculatorul are instalat ultimul patch de software, actualizarile sistemului de operare si pastrarea actualizata a software-ului antivirus este cu adevarat vitala. Nu trebuie sa fiti expert în tehnologie pentru a face acest lucru, deoarece exista setari pe computerul dvs. care vor putea fi automat. Cum ar fi o scanare programata sa ruleze in fiecare zi, sau verificarea exacta a fiecarui program instalat in calculator.

Cat mai putin share cu informatii personale pe retelele sociale


Oferim de bunavoie detalii despre noi însine pe social media. Facebook chiar îi cere prietenilor sa trimita mesaje în ziua de nastere. Toate acestea pot dezvalui informatii care ar putea fi folosite pentru a raspunde la întrebarile de securitate si pentru a va permite accesul la contul dvs. Gandeste-te cu atentie la ceea ce împartasesti, chiar si la cele mai mici detalii si cum ar putea fi folosit ca piesa în jigsaw-ul tau de date. Exista unii experti în securitatea cibernetica care chiar merg atat de departe încat sa ofere informatii personale false pe profilurile mass-media sociale.

Fara date esentiale sau parole notate pe foi


Nu este recomandat niciodata notarea datelor esentiale sau a parolelor pe foi, poze sau alte elemente care intr-un final pot ajunge in mainile/vederea cuiva.

Fii cat mai creativ cu parolele tale


Tindem sa folosim aceleasi parole pentru mai multe conturi sau pur si simplu sa schimbam un numar la sfarsit. Încercati sa utilizati o combinatie de caractere si nu utilizati aceeasi parola pentru mai multe site-uri. Nu partajati parolele si nu le scrieti (mai ales pe o foaie). Trebuie sa încercati sa va actualizati periodic parolele, cel putin o data la 6-10 luni.

Fiti constienti de accesul la dispozitivele dvs.


O casa inteligenta poate face mai usoare treburile vietii, dar ar putea fi si o usa pentru hackeri. Aceasta conectivitate cuprinzatoare este cunoscuta sub numele de Internet of Things (IoT) . Dispozitivele IoT includ termostate inteligente pentru acasa, camere de supraveghere la domiciliu, frigidere inteligente si lumini. Acestea trebuie sa fie securizate la fel ca laptopurile, telefoanele inteligente si tabletele pe care le folosim noi sau copii nostrii.

Schimbati parola implicita care este preconfigurata pe dispozitiv cu o parola de alegere. Acest lucru face mult mai greu pentru infractorii cibernetici sa compromita dispozitivele de uz casnic.

Educati-va copii despre toate pericolele care sunt online


Merita sa va faceti timp sa va învatati copii despre securitatea cibernetica. Exista o serie de cursuri gratuite disponibile online, iar platforma de învatare sociala, FutureLearn, are un curs gratuit pentru a va ajuta sa întelegeti mai bine. ” O introducere în securitatea informatica ” va furniza cunostinte si abilitati esentiale pentru a va ajuta sa va protejati datele si dispozitivele, apoi sa folositi cunostintele pentru a explica copiilor.

Nu mai faceti clic pe orice link (bite links)


Evitati e-mailurile si textele cu link-uri, indiferent de modul în care arata oficial si evitati vizitarea site-urilor necunoscute sau descarcarea de software din surse neîncrezatoare. Aceste site-uri adesea gazduieste programe malware (software rau intentionat) care vor compromite automat securitatea computerelor dvs. si, adesea, fara compromisuri! Indiferent daca vorbim despre calculator, laptop, tableta sau telefonul mobil, nu trebuie deschis orice link, doar putina atentie!

Creati periodic o copie de siguranta a datelor


Daca dispozitivul dvs. este compromis (fie din cauza unui malware sau daca aveti ghinion un ransomeware), singura modalitate garantata de a repara calculatorul sau telefonul este stergerea si reinstalarea sistemului. Orice alegere ati lua, fie ca e vorba de un malware agresiv sau un ransomeware care cripteaza informatia, majoritatea fisierelor vor fi pierdute, astfel încat, daca doriti sa pastrati acele fotografii sau videoclipuri de familie pretioase, va asigurati ca ati facut copii de rezerva ale tuturor datelor, eventual chiar pe mai multe surse, poate un stick usb cu o capacitate mare si chiar suplimentar pe un hard-disk portabil.


Asadar ca o concluzie finala, este important sa avem tot software-ul updatat (windows, antivirus si restul de programe), folosim parole putin mai complexe pe care le memoram usor, avem grija pe ce dam click si ce descarcam, aceste reguli le pot aplica si toti copii foarte usor.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment