Acoperisuri care sa sustina un viitor mai curat!

Acoperisurile verzi sunt o solutie din ce in ce mai raspandita si integrata in peisajul urban. Categoria include gradini suspendate si toate tipurile de acoperiri cu plante care pot fi realizate pe acoperisuri si suprafetele ridicate ale cladirilor. La baza raspandirii acoperisurilor verzi se afla dubla lor eficacitate: pe de o parte, acestea permit reducerea consumului cladirilor; pe de alta parte, ele contribuie la constructia acoperisurilor capabile sa reduca emisiile poluante si sa imbunatateasca calitatea aerului. Acoperisurile verzi pot fi construite pe orice tip de cladire, in conformitate cu diferite metode care implica, de asemenea, costuri variabile si cerinte de intretinere. Acoperisurile verzi pot fi extinse sau intense: acestea din urma sunt numite si gradini suspendate, amintind de celebra si antica traditie babiloniana.

Un acoperis biodivers poate sa aduca foarte multe avantaje cladirii in care este amplasat. Nu numai ca va ridica moralul celor care locuiesc, dar va aduce si o calitate mai buna a oxigenului din zona. Gradinile agatate sau acoperisurile verzi intense sunt gradini din toate punctele de vedere: necesita o grosime a solului de cel putin 30 cm si va permit sa recreati gradini reale pe acoperisurile cladirilor, cu plante de locuinte din diverse specii. In schimb, acoperisurile verzi extinse sunt realizate cu un accent mai mare pe functionalitate si mai putina nevoie de intretinere. Prin urmare, acoperisurile verzi extinse sunt recomandate pe suprafete greu de atins, unde vor fi amplasate specii de plante cat mai autonome si rezistente la conditiile climatice locale.

Pe de alta parte, acoperisurile verzi extinse sunt recomandate acolo unde exista posibilitatea de a accesa mai usor suprafata, pentru a crea un mediu verde nu numai placut ochiului, ci si utilizabil, la fel ca o gradina traditionala. Acest tip de acoperis verde permite realizarea unei acoperiri eficiente, chiar si pe suprafete dificil de utilizat, cum ar fi acoperisurile inclinate: realizarea este posibila pana la o panta de 45 grade.

A avea un mic adapost verde in inima celor mai mari orase este un adevarat privilegiu, dar nu este singurul avantaj oferit de acoperisurile verzi: ele pot contribui la sustenabilitatea mediului printr-o dubla forma de interventie. Acoperisurile verzi au un impact pozitiv, in primul rand, asupra consumului cladirilor gazda: acoperisurile verzi, de fapt, creeaza un strat izolant gros care permite sa limiteze supraincalzirea mediilor interioare in lunile calduroase, in timp ce pe timpul iernii ajuta la limitarea dispersiei caldurii in atmosfera, garantand economii de energie, cu costuri mai mici in factura. Acoperisurile verzi garanteaza, de asemenea, o mai mare scurgere a apei, cu un avantaj consecvent pentru incarcarea pe sistemul de canalizare, in timp ce suprafata acoperisului este supusa unei degradari mai mici pe termen lung.

Proiectul cu acoperis biodivers este finantat de Fondul IKEA pentru Mediul Urban, deoarece considera ca toti cetatetii ar trebui sa aiba acces la mai mult spatiu verde si aer curat. De asemenea, cei interesati pot face click aici pentru mai multe detalii referitoare la acest proiect. Sustenabilitatea mediului incepe cu fiecare dintre noi!

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments