Ce aparat foto sa iti cumperi? DSLR vs Point-and-shoot

Ce aparat foto sa iti cumperi? DSLR vs Point-and-shoot

Ce aparat foto sa iti cumperiCe aparat foto sa iti cumperi? DSLR vs Point-and-shoot. In ziua de astazi toate camerele compacte sau point-and-shoot cum mai au denumirea ofera foarte multe optiuni si sunt destul de softisticate din punct de vedere tehnic. Cateva sau chiar toate caracteristicile unui DSLR sunt disponibile si la o camera simpla compacta, asa ca de ce sa cumparam un DSLR cand camera este grea, destul de mare si este mult mai scumpa?

Pentru performanta, si ca sa intelegi mai bine principiul de comparatie, camera compacta este o veche Dacia 1310 si DSLR-ul este o masina sport cu multi cai putere.

Cateva motive sa treci la o camera DSLR:

-Daca camera nu te ajuta din punct de vedere creativ sau modul cum faci tu fotografii, este timpul sa treci la DSLR.
-Simti ca fotografiile tale ar trebui sa arate mai bine, atunci este timpul sa treci la DSLR.
-Vrei mai multe optiuni pentru camera ta
-Vrei neaparat un control manual pe camera ta, care sa te lase sa setezi timpul de expunere, diafragma sau ISO intr-o clipita? E timpul sa treci la DSLR.

Ce aparat foto sa iti cumperi?

DSLR vs Point and Shoot

Calitatea imaginii

Cel mai important aspect atunci cand vorbim de fotografie este calitatea imaginii, si cand discutam mai exact despre DSLR vs Point and Shoot, vorbim direct despre calitatea senzorului foto, si aici marimea conteaza.
Si cand vorbim de marime la o camera Point and Shoot senzorul are marimea 5.76 x 4.29mm in jur de 25mm patrati, cam marimea unui paracetamol, mai mult sau mai putin.

Cand vine vorba de marimea unui DSLR, senzorul are 28.7 x 19mm in jur de 548mm patrati, si marimea ar fi cam al unui timbru postal, ceva de genul.

Asta inseamna ca atunci cand senzorul este mai mare, calitatea imagini este mai buna. Si aici intervine un aspect important, zgomotul de imagine, care este mult mai mic in fotografiile realizate cu un senzor mai mare.

Bineinteles ambele imagini arata bine cand sunt vizionate pe calculator la marimea monitorului, dar cand pui zoom-ul 100% pe fotografie se vede foarte clar zgomotul de imagine si detalii putine a imagini fara de un DSLR tras in acelasi moment.

Daca imaginea se vede bine, de ce am totusi nevoie de un DSLR? Ai nevoie de un DSLR in momentul cand treci la un alt nivel, si deja fotografiile tale sunt decupate pentru a fi mai bine asezat in cadru subiectul sau daca decizi ca fotografiile tale merita sa ajunta printate.

Nu mai pierde timpul cu ce aparat foto sa iti cumperi, cel mai recomandat lucru de inceput cand te gandesti sa-ti cumperi un DSLR este ca inainte de a intra in magazin cu banii in mana, sa imprumuti de la un prieten un DSLR si sa te joci cu el destul de mult, sau sa testezi cateva DSLR-uri in showroom-urile de fotografie disponibile in orasul tau.

Daca ajungi intr-un showroom aduci cardul cu tine, ca sa vezi diferentele acasa pe calculator, ca sfat suplimentar poti sa faci fotografii cu ISO mare si acasa poti compara diferentele intr-un program de editare foto.

Fotografiere RAW

Inca un lucru avantajos la DSLR este ca o sa fii indragostit de functia RAW, functia RAW iti permite sa faci fotografii care sunt sotcate intr-un fisier cu mult mai multa informatie decat cu un simplu format .jpg

RAW-ul este un format digital, si ca sa-ti compar mai bine sa intelegi, gandeste-te la RAW ca un negativ digital, unde ai un control foarte mare asupra culorilor, luminii, contrast si alte efecte speciale asupra imaginii fara de un jpg normal.

Din nefericire fiecare fisier RAW se poate modifica fie din camera dar iti ia prea mult timp, fie cu un software special care stie sa recunoasca tipul de fisier. Chiar daca sunt foarte scumpe softurile populare de recunoastere a formatului .RAW poti sa instalezi softul de pe CD-ul camerei foto, majoritatea camerelor foto cumparate au pe disc-ul camerei si un soft pentru recunoasterea fisierelor .RAW

Chiar daca ai deja un software care poate procesa fisiere RAW incearta totusi sa te joci putin cu software-ul gasit pe disc, te-ar suprinde cat de simplu de folosit este.

Obiective interschimbabile

Avantajul kilometric pe care il are DSLR-urile sunt chiar obiectivele interschimbabile. Aceste obiective sunt cu o optica mult mai buna fata de ce ai tu pe camera ta point-and-shoot, avand o optica mai buna, fotografiile ies si mai calitative ca inainte.

Aici deja putem vorbii de fotografii de o calitate profesionala, utilizand optica de top.

Vorbind de obiectivele pentru DSLR deja avem foarte multe optiuni disponibile: wide, focala fixa, zoom, tele-zoom.

Sistemul autofocus

Inca un plus pe care il are DSLR-ul fata de Point-and-shoot este sistemul autofocus, dar este mult mai precis, si mult mai rapid decat orice camera Point-and-shoot.

Filmarea video

Calitatea imaginii video are legatura directa cu marimea senzorului, cum DSLR-ul are senzorul de 3 ori mai mare decat un Point-and-shoot, le fel si calitatea video e mult mai buna.

Dar mai multe de atat, camerele DSLR au si mai multe optiuni pentru filmare:

– optiuni de expunere
– optiuni pentru modul autofocus
– optiuni pentru inregistrare, marime si framerate diferit, eventual digital zoom.
– optiuni pentru inregistrarea sunetului

Prietenul meu Lucian, care este fotograf de evenimente, a filmat la o nunta cu un DSLR, vezi imaginile pe youtube

Ideea este ca odata cu adaugarea functiei video pe toate dslr-urile noi si viitoare lansate, acum ai puterea de a filma exact cum filmeaza (conteaza foarte mult si obiectivul care-l ai pe camera) si altii videoclipuri, reclame tv sau chiar filme de lunga sau scurta durata. Asa ca intrebarea ramane ce aparat foto sa iti cumperi?

Daca am uitat sa precizez ceva, astept un comentariu de al cei care au deja un DSLR.

dslr-vs-point-and-shoot

Recomandare aparat foto DSLR (2 decembrie 2014)

 

 

Recomandare aparat foto compact (2 decembrie 2014)

refu-7249

Cupa Bloggerilor la Tenis, doar pana in optimi!

Cu toate că eram foarte încrezător în mine când am aflat de eveniment, eram cu atât mai încrezător atunci când am aflat că din echipa mea nu prea sunt jucători buni de tenis, mi-a fost demonstrat că în momentele când nu ști nimic te poți adapta.

Primul meci l-am început cu domnul Dorin Boerescu care m-a ajutat să joc corect, pentru că uitasem complet modul de joc la Tenis, dar prin greselile care le făceam învățam până la urmatoarea servă, așa că primul meci inevitabil l-am pierdut cu 10-5, 10-6.

Cel de-al 2-lea meci a fost împotriva lui Bogdan Dascălescu, care îmi era un egal mie, eu știam tenis cât știa și el, numai că pe parcursul meciului cu el, a fost mai atent la joc decât mine și m-a bătut după 3 seturi destul de lungi, indiferent dacă jocul a fost pierdut de mine, meciul a fost maxim, a venit după ce mi-am amintit cum se joacă tenisul, scorul final fiind 9-11, 11-9, 5-10.

În cel de-al 3-lea meci deja căpătasem destul de mult control, pentru că după 3 seturi alături de Bogdan puteam să zic că serverele mele se îmbunătățise considerabil, așa că am avut meci împotriva lui Alexandru Tunaru, care l-am câștigat cu scorul de 10-4, 10-6.

În meciul al 4-lea am avut adversară pe Ana Mușat, care deja era pe pas de plecare, așa că am hotărât să îi fac ziua mai frumoasă, așa că am jucat cu ea câteva schimburi bune de servă, dacă nu mă înșel chiar a avut și cel mai lung serviciu din eveniment când a jucat cu mine, scorul final fiind 9-11, 9-11.

În ultimul meci care l-am avut din grupă am pierdut în fața domnului Vicențiu Mihaiu, un control excelent, s-a jucat cu mine în meciul care l-am disputat, dar chiar nu aveam nicio șansă, cu toate astea am avut în setul 2 avantaj la 5-3, care pentru mine a contat, asta a însemnat că m-am bătut pentru minge. Scorul final fiind 10-3, 10-5.

Pentru că m-am calificat de pe locul 4 în optimile de finală, am jucat alături de Codruț Baciu, care era clar cu mult peste mine la tenis, dar sper că am făcut un meci plăcut și pentru el, greșind de câteva ori, așa că am reușit să pierd cu scorul de 10-6, 10-2.

După meciul meu din optimi am avut ocazia să urmăresc performanța lui Mihai Andrieș care a ajuns pâna în semifinală, și bineînteles tot drumul către victorie a lui Mircea Meșter, care în tot turneul nu a pierdut niciun set, așa da performanșă, felicitarile mele lui Mircea Meșter, s-a văzut că a muncit pentru victorie.

Radu Restivan a fost adversatul din finala pentru Mircea, care s-a descurcat destul de bine, avand meciuri destul de dificile cu Mihai Andries, sau Codruț Baciu. Toate informatiile legate de Cupa Bloggerilor la Tenis pot citite pe blogul lui radu sau pe blogul treizecizero

Surpriza zilei a fost cand Raluca Olaru a venit imediat dupa finala ca sa ii ofere Cupa Bloggerilor la Tenis lui Mircea Mester, pentru performanta de a castiga primul turneu.

Nici bine nu s-a terminat turneul de tenis că toți cei prezenți până în finală, ne gândeam cum, unde și în ce format o să fie și ediția a II-a. Ținând cont că din punctul meu de vedere, prima ediție a fost un succes, ediția a II-a o să fie la fel, sau chiar mai bună. Socializare, distracție, bere și mult tenis! Ce să vrei mai mult?

Galerie Foto Cupa Bloggerilor la Tenis

refu-7208 refu-7209 refu-7211 refu-7220 refu-7224 refu-7225 refu-7226 refu-7227 refu-7228 refu-7229 refu-7230 refu-7231 refu-7232 refu-7233 refu-7234 refu-7235 refu-7236 refu-7237 refu-7239 refu-7240 refu-7242 refu-7245 refu-7246 refu-7247 refu-7249 refu-7250 refu-7251 refu-7253 refu-7260 refu-7262 refu-7265 refu-7266 refu-7268 refu-7269 refu-7272 refu-7273 refu-7281 refu-7283 refu-7286 refu-7287 refu-7289 refu-7293 refu-7295 refu-7298 refu-7300 refu-7302 refu-7308 refu-7310 refu-7311 refu-7312 refu-7318 refu-7328 refu-7330 refu-7331 refu-7332 refu-7344 refu-7345 refu-7347 refu-7348 refu-7350 refu-7352 refu-7353 refu-7356 refu-7358 refu-7359 refu-7376 refu-7380 refu-7387 refu-7390 refu-7393 refu-7395 refu-7400 refu-7404 refu-7405 refu-7412 refu-7418 refu-7419 refu-7420 refu-7421 refu-7422 refu-7427

 

Turneu susținut de: Pescariu Sports, Editura PublicaTenis MallIsostarSARTO made to measureStaropramen și AQUA Carpatica.

 

Pagina oficială a turneului     Hashtag Twitter   |    Hashtag Facebook   |  Tragerea la sorți   |  Detaliile tehnice   |   Programul de desfășurare  |  Pagina de eveniment FB  | RaduRestivan.ro

 

refu-7183

Soarele rasare, dar si apune!

Sună cam sec titlul acestui articol, dar aproape de miezul nopții nu poate creierul meu să evidențieze altceva. Acum câteva zile am experimentat din nou cum se simte o noapte albă.
Noaptea asta albă m-a făcut să ajung acasa de dimineață, când soarele iși arăta primele raze de soare, să însenineze oamenii care se duceau spre job, sau dacă la ora aia erau acolo, îi făceau să simtă mai multă energie pentru ziua de muncă, pentru mine, primele raze de soare m-au făcut să-mi scot aparatul foto din geantă și să încep să găsesc câteva cadre care să-mi placă.

refu-7155

refu-7156

 

 

 

 

 

Pentru că majoritatea imaginilor nu prea au fost pe placul meu, am rămas doar la 2, pentru primele minute trecute de 6 dimineața.

Ce a fost mai interesant pentru mine, era faptul că după ce mi-am terminat micul antrenament de rezistență pentru Cupa Bloggerilor la Tenis, am avut parte și de un apus de soare frumos, așa că nu mi-a fost foarte greu să ajung acasă să iau camera foto și să încep din nou să găsesc cele mai bune cadre, spre fericirea mea am găsit câteva cadre bune, mai mult de atât, un mic paianjen m-a ajutat puțin la cadrele realizate.

Dacă razele de soare de dimineață nu mi-au înseninat ce a mai rămas din dimineață pentru mine, ultimele raze de soare din zi mi-au făcut seara mult mai plăcută.

refu-7164 refu-7165 refu-7166 refu-7167 refu-7168 refu-7173 refu-7182 refu-7183

 

 

may-pic12

Fotografii #1

Pentru că înainte îmi plăcea foarte mult să adaug câte 3-4 fotografii la 2 săptămânii, cel puțin așa vroiam să mențin pe fostul domeniu, dar m-am luat cu altele și nu am mai reușit, așa că încep din nou să pun cât mai multe fotografii realizate cu dragul meu Canon 60D.

Asadar încep cu #1 pentru a menține o serie de fotografii, în caz de nu am ceva nou, ți sper să nu mă lovesc de asta, o să public câteva fotografii mai vechi (care nu le-am urcat nicăieri), dar care tot transmit ceva, ceva ce eu am văzut prin viewfinder.

Chiar o să încep să fac o mică poveste prin fotografii grupate câte 4, o să vedeți mai jos cele cu veverițele din Herăstrău.

may-pic1

may-pic2

may-pic3

may-pic4

may-pic5

may-pic6

may-pic7

may-pic8

may-pic9

may-pic10

may-pic11

may-pic12

may-pic13

may-pic14

may-pic15

may-pic16

may-pic17

may-pic18

may-pic19

may-pic20

may-pic21

may-pic22

may-pic23

may-pic24

may-pic25

may-pic26

may-pic27

may-pic28

may-pic29

may-pic30

may-pic31