Refu Blog

audit intern

Scopul unui audit intern este de a confirma daca activitatea unei societati se desfasoara in conformitate cu prevederile legislative in vigoare, sau cu programul ei de management. O astfel de actiune este conceputa si in scopul evaluarii controalelor financiare facute la cererea conducerii, precum si informatiile financiare furnizate acesteia pentru a fi pusa in tema cu realitatea acestui aspect. Un astfel de audit poate proteja elementele patrimoniale si gasi cele mai bune metode pentru a preveni fraudele sau pierderile. Se realizeaza dupa anumite reguli de organizare si implementare, in conformitate cu codul de etica, prin care este asigurata obiectivitatea.

Audit intern din entitatile publice

Este obligatoriu pentru toate organizatiile si societatile supuse auditului financiar, adica pentru cele care au cel putin 50 de salariati, o cifra de afaceri mai mare de 7.000.000 de euro si active care depasesc 3.500.000 de euro. Cel putin doua dintre aceste criterii trebuie indeplinite, la incheierea unui exercitiu financiar, pentru ca o organizatie sau o societate sa fie obligata la efectuarea unui audit financiar.

In ceea ce priveste companiile nationale, regiile autonome sau alte entitati care au capitalul majoritar de stat, un astfel de audit intern se organizeaza conform cu legislatia referitoare la acesta din societatile publice.

Persoanele care pot executa un audit intern

Camera Auditorilor Financiari, pe scurt CAF, este entitatea care acorda calitatea si dreptul profesarii acestei meserii, in baza legilor aflate in vigoare. Exista insa anumite conditii pe care candidatii trebuie sa le indeplineasca, diferite pentru persoanele juridice fata de cele fizice, insa care se realizeaza in mod cumulativ. Persoanele fizice trebuie sa aiba studii superioare de profil, sa fie licentiate si o experienta de minim patru ani intr-o activitate de contabilitate sau financiara, sa dea un examen de verificare a cunostintelor acumulate in acest domeniu, dupa care urmeaza sa faca un stagiu de practica de trei ani, pe parcursul caruia sa indeplineasca exigentele codului de etica. La sfarsitul acestui stagiu, vor mai sustine un examen pe care trebuie sa-l promoveze, pentru a le fi verificate aptitudinile specifice legate de profesie.

Audit intern, conform codului de etica profesionala

Pentru a putea executa un audit financiar, persoanele care detin calitatea de auditor trebuie sa aiba calificare in profesiunea de audit financiar, trebuie sa fi fost actionar, asociat sau angajat al unei firme care are acest obiect de activitate, sau sa fi fost auditor independent pe o perioada de minim trei ani si sa indeplineasca exigentele codului de etica. De asemenea, ele trebuie sa probeze faptul ca detin vaste cunostinte pentru a putea desfasura aceasta activitate in tara noastra, dupa legile in vigoare ale statului roman. Aceste cunostinte pot fi dovedite printr-o testare si un interviu, care sunt organizate de catre Camera Auditorilor Financiari, dupa o programa stabilita de CAF, care a fost adusa la cunostinta celor interesati. www.PFA-horwath.ro

Prin urmare, un audit intern se efectueaza de persoane foarte calificate si experimentate, care si-au dovedit capacitatile in acest domeniu, iar activitatea lor s-a desfasurat conform normelor impuse de codul de etica profesionala.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment