Ce este un coordonator SSM?

Responsabilitățile principale ale coordonatorilor de securitate și sănătate în domeniul muncii (SSM) sunt realizarea periodică a inspecțiilor pe șantier, stabilirea măsurilor de reducere a riscurilor și elaborarea unui plan general de securitate și sănătate.

Coordonatorul SSM este un pion esențial în fiecare proiect de construcție deoarece adoptă măsurile necesare pentru evitarea riscurilor de accidente la locul de muncă.

În urma hotărârii de Guvern 300 / 2006, managerul de proiect este obligat să angajeze un coordonator SSM atât în faza de proiectare cât și în faza de execuție. Absența acestuia atrage contravenții care se sancționează prin amenzi și răspundere penală.

De-a lungul derulării proiectului, un coordonator SSM trebuie să fie informat în mod constant asupra deciziilor tehnice sau organizatorice care urmează să fie aprobate, astfel încât să gestioneze în mod adecvat eforturile şi resursele echipei de lucru.

Atribuțiile coordonatorului SSM sunt:

elaborarea planului general de securitate și sănătate în muncă;

coordonarea și verificarea modului de realizare a instruirii personalului în domeniul sănătății și securității muncii;

acționează ca persoană de contact pentru autoritățile locale;

realizarea dosarului de intervenții;

înregistrarea evidenței accidentelor de muncă;

realizarea unui registru de coordonare;

participarea la ședintele de coordonare de șantier și stabilirea măsurilor de reducere a riscurilor;

realizarea periodică a inspecțiilor pe șantier;

informarea managerului de proiect în legătură cu diverse probleme și măsurile care se necesită;

verificarea permanentă a documentelor SSM pentru toți angajații de pe șantier.

Coordonatorul SSM trebuie să aibă o experiență profesională de minim 5 ani in construcții, studii superioare, specializările prevăzute în articolul 8 din Ordinul 242 / 2007 și formarea specifică de coordonator în materie de securitate și sănătate, actualizată la fiecare 3 ani.

Principalul obiectiv al coordonatorului SSM este ca fiecare angajat din domeniul construcțiilor să fie ferit de accidentele de muncă și să își desfășoare activitatea în condiții optime.

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments