Ce inseamna spam? Mai putin de 1% din site-uri sunt site-uri spam

Raportul Google pentru luna iunie arata faptul ca mai putin de 1% din site-urile din motorul de cautare sunt spam. Google a spus ca dintre cei care au cautat au ajuns la un site web spamat din rezultatele cautarii Google. Si a redus aceasta cifra la jumatate in doar cativa ani, lucru foarte laudabil pentru combaterea spam-ului si oferind un produs de calitate si relevant pentru cautarea pe care o faci online.

Google a redus numarul de site-uri hack-uite de la afisarea in rezultatele cautarii cu 80% si a redus spamul in cautare in aproape jumatate. Dupa cum am abordat recent, numarul de notificari din Search Console a scazut la 6 milioane de la 9 milioane in anul precedent.

Google declara ca echipele sale de spam „s-au dublat” in ceea ce priveste eliminarea legaturilor nenaturale folosind algoritmi si actiuni manuale benefice pentru utilizatori.

Iata cateva dintre cele mai importante aspecte ale raportului:

  • Mai putin de 1% dintre site-urile vizitate din rezultatele cautarii sunt pagin sau site-uri spam;
  • A existat o reducere de 80% a site-urilor virusate in rezultatele cautarii (un site virusat este eliminat din cautari);
  • Google a dublat exigenta in privinta eliminarii legaturilor nefiresti prin algoritmi si actiuni manuale (un site virusat care nu ataca utilizatorul, poate sa continta link-uri malitioase);
  • O reducere totala spamului pe an a scazut cu aproape jumatate;
  • Au fost activate 90.000 de rapoarte de utilizatori despre spam-ul de cautare;
  • 45 de milioane de mesaje au fost trimise proprietarilor site-urilor inregistrate prin Google Search Console.
  • 6 milioane din aceste mesaje sunt legate de actiuni manuale.

Ce inseamna spam?

Spamul se imparte in doua sectiuni:

Spam in motoarele de cautare: Incercari intentionate de a manipula clasamentele motorului de cautare pentru anumite cuvinte cheie sau interogari de cuvinte cheie (black seo – foarte ineficient in 2018).

In trecut se folosea spamul prin cateva metode:

  • Un numar ridicat de cuvinte cheie intr-un numar mic de cuvinte (de exemplu se puteau folosi si 15 cuvinte/100-150 cuvinte);
  • Text ascuns (display:none in css) pentru a spama pagina cu text pentru a pacali motorul de cautare / text cu aceeasi culoare ca background-ul;
  • Content Stuffing – text foarte mult la un font foarte mic aproape insesisabil;

Aceste metode sunt nule in 2018, pentru ca google se orienteaza pe experienta utilizatorului

Spam catre utilizatori: mesajele spam sunt irelevante si nesolicitate de catre utilizator, ele sunt trimise in mod normal la mii sau sute de mii de utilizatori prin email sau alte metode de corespondenta.

Cel mai comun scop este publicitatea, te indeamna sa cumperi un produs sau serviciu ori iti prezinta sansa vietii tale, cum pot sa castigi milioane de dolari in schimbul informatiilor tale (email, nume, telefon, adresa etc. – folosite tot pentru publicitate) / un alt scop al spamului este virusarea calculatoarelor sau a telefoanelor mobile pentru a fura informatii bancare ori date personale sensibile.

Captcha – Cel mai eficient instrument pentru spam!

Captcha este un simplu test online conceput astfel incat oamenii (impotriva scripturilor/robotiilor/virusilor), sa poata trece, folosit ca masura de securitate si implicand de obicei o sarcina de perceptie vizuala.

Vizitatorii site-ului trebuie sa rezolve CAPTCHA „un text distorsionat usor pentru oameni” inainte de a posta comentarii / abona la newsletter / descarca un ebook etc.

Captcha functioneaza ca program care genereaza astfel de teste aleatoriu, mai nou se foloseste o tehnica de alegere a imaginilor, iti sunt prezentate 9 sau mai multe imagini si trebuie sa alegi care imagini contin masini/strazi/pomi etc.

 

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments