Refu Blog

Dintii umani functioneaza ca sa descompuna mecanic alimentele taindu-le si zdrobindu-le pentru a fi pregatite pentru inghitire si digerare. Ca atare, sunt considerate parte a sistemului digestiv uman.  Oamenii au patru tipuri de dinti: incisivi, canini, premolari si molari, fiecare avand o functie specifica.

Incisivii taie hrana, caninii rup hrana, iar molarii si premolarii zdrobesc hrana. Radacinile dintilor sunt incorporate in maxilar (maxilarul superior) sau mandibula (maxilarul inferior) si sunt acoperite de gingii. Dintii sunt formati din mai multe tesuturi de diferite densitati si duritati. Atunci cand un dinte este pierdut, au de suferit toate structurile din vecinatatea lui si de aceea, ideal ar fi sa se apeleze la dinti ficsi in 24 de ore.

Importanta dintilor pentru oameni

Oamenii, ca majoritatea celorlalte mamifere, sunt difiodoni, ceea ce inseamna ca dezvolta doua seturi de dinti. Primul set, dinti de lapte, denumiti si „dinti primari”, in mod normal contine in cele din urma 20 de dinti. Dintii primari incep de obicei sa apara  in jurul varstei de sase luni si acest lucru poate fi dureros pentru sugar. Cu toate acestea, unii bebelusi se nasc cu unul sau mai multi dinti vizibili, cunoscuti ca dinti neonatali sau „dinti natali”.

Anatomia dentara este un domeniu al anatomiei dedicat studiului structurii dintelui. Dezvoltarea, aspectul si clasificarea dintilor se incadreaza in domeniul sau de studiu, desi ocluzia dentara sau contactul dintre dinti nu este. Anatomia dentara este, de asemenea, o stiinta taxonomica, deoarece se preocupa de denumirea dintilor si a structurilor acestora. Aceste informatii servesc unui scop practic pentru stomatologi, permitandu-le sa identifice si sa descrie cu usurinta dintii si structurile in timpul tratamentului.

Coroana anatomica a unui dinte este zona acoperita de smalt deasupra jonctiunii smaltului cementar sau „gatul” dintelui. Cea mai mare parte a coroanei este compusa din dentina  cu camera pulpare in interior. Coroana este in os inainte de eruptie. Dupa eruptie, este aproape intotdeauna vizibila.

Radacina anatomica se gaseste sub coroana si este acoperita cu ciment. Ca si in cazul coroanei, dentina compune cea mai mare parte a radacinii, care are in mod normal canale pulpare. Caninii si majoritatea premolarilor, cu exceptia maxilarului, au de obicei o singura radacina. Primii premolari maxilari si molarii mandibulari au de obicei doua radacini. Molarii maxilari au de obicei trei radacini. Radacinile suplimentare sunt denumite radacini supranumerare.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment