Refu Blog

Odata cu cerintele mereu schimbatoare de pe piata audio, au aparut multe invovatii in tipologiile unui amplificator audio. Cunoasterea tipurilor de amplificatoare audio disponibile si a caracteristicilor acestora este esentiala pentru alegerea celui mai bun model necesar dumneavoastra.

Un amplificator audio mareste amplitudinea unui semnal slab pana la un nivel dorit si in acelasi timp mentine detaliile semnalului mai slab. Aceasta proprietate este cunoscuta sub denumirea de liniaritate. Cu cat este mai mai mare liniaritatea, cu atat mai mult semnalul de iesire va fi o reprezentare mai fidela a semnalului de intrare.

Amplificator de clasa A si B

Cel mai simplu amplificator audio este cel de clasa A. Acest model are tranzistori de iesire care conduc indiferent de forma undei semnalului de iesire. Clasa A este cel mai liniar tip de amplificator audio insa are o eficienta scazuta. In consecinta, aceste modele sunt folosite in aplicatii care necesita liniaritate si au diponibila multa putere.

Un amplificator audio de clasa B folosesc tipologia impingerii si a tragerii. Iesirea unui amplificator de clasa B incorporeaza un tranzistor pozitiv si unul negativ. Pentru a reproduce intrarea, fiecare tranzistor conduce pe timpul unei jumatati de unda de semnal (la 180 de grade). Acest lucru permite amplificatorului sa mearga in gol la un curent zero si prin urmare se creste eficienta in comparatie cu clasa A. Cu toate acestea exista o compensare negativa la acest tip de amplificator audio. Cresterea eficientei duce la degradarea calitatii audio. Acest lucru se intampla deoarece este un punct de rascruce in care cele doua tranzistoare tranziteaza de la starea de pornit la starea de oprit. Aceste modele de clasa B sunt cunoscute si pentru proprietatea de distorsiune in cruce atunci cand au de a face cu semnale de putere mica. Ele nu reprezinta o alegere buna pentru aplicatii de putere mica.

Amplificator audio de clasa AB

Acest tip de amplificator audio reprezinta un compromis intre tipologiile corespunzatoare clasei A si a celor corespunzatoare clasei B. Un amplificator audio de clasa AB ofera calitatea sunetului corespunzatoare tipologiei clasei A si eficienta clasei B. Aceasta performanta este obtinuta prin polarizarea ambilor tranzistori pentru a realiza un semnal de iesire apropiat de zero. Pentru semnalele de nivel scazut, ambii tranzistori sunt activi. Pentru semnalele puternice, este activ doar un tranzistor pentru fiecare jumatate de unda si prin urmare actioneaza ca un amplificator audio de clasa B.

Amplificatoare audio de clasa D

Popularitatea dispozitivelor audio mobile cum sunt telefoanele inteligente sau dispozitivele MP3 au adus in atentie consumul de energie. Acum este necesar sa se reduca consumul de putere pentru a creste durata de viata a bateriei. Un amplificator audio de clasa D foloseste modulatia in impuls pentru a produce un semnal de iesire digital cu un ciclu de viata variabil pentru a aproxima semnalul de intrare analog. Acest tip de amplificator audio este foarte eficient deoarece tranzistorii de iesire sunt fie porniti fie opriti pe timpul functionarii si se elimina complet regiunea liniara a tranzistorului care genera ineficienta.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment