Refu Blog

Butelia de aragaz era un dispozitiv de nelipsit din casa romanului tipic inainte de anul 1989, fiind metoda prin care isi putea folosi aragazul pentru prepararea diverselor feluri de mancare. In prezent, utilizarea sa s-a limitat considerabil, fiind folosita cu precadere mai mult in zonele rurale, unde este necesara o modalitate independenta de distribuire a gazelor catre aragaz.  

Fiind extrem de periculoasa, este de-a dreptul important ca fiecare persoana sa se informeze in mod adecvat in legatura cu folosirea buteliei, mai ales cele care nu au experienta necesara. 

Incarcarea buteliei – pas cu pas

Pentru ca butelia sa fie incarcata cu gaz, este necesar ca utilizatorul sa se deplaseze la o statie de incarcare special conceputa, unde totul se desfasoara in siguranta, intr-o camera corect aerisita ferita posibile scantei sau de lumina soarelui. Acelasi lucru este valabil si pentru buteliile cupru, pentru o incarcare adecvata. 

Se recomanda evitarea incarcarii buteliei cu gaz la o statie GPL, pentru ca, pe langa faptul ca este o procedura extrem de periculoasa, este si ilegala. Riscul de explozie sau de intoxicare cu gaze este mult mai ridicat intr-o astfel de situatie. 

Butelia trebuie sa fie testata atent

Inainte de a fi incarcata si folosita, este foarte important ca butelia sa fie atent verificata de o persoana specializata, astfel incat sa nu prezinte niciun risc nici pentru utilizator, nici pentru cei din jur. Astfel, se verifica detaliat urmatoarele aspecte:

  • capacitatea de rezistenta;
  • gradul de uzura (butelia nu trebuie sa aiba niciun fel de coroziune sau deformare, pentru ca toate acestea pot duce la o explozie sau intoxicare cu gaze);
  • nivelul de etanseitate a recipientului.

Exista si cateva atentionari de care fiecare persoana trebuie sa tina cont atunci cand sunt responsabile cu folosirea unei butelii. Printre acestea se numara si:

  • butelia trebuie sa fie la o distanta semnificativa de sursele de caldura;
  • butelia trebuie sa fie folosita doar in pozitie verticala;
  • nu se recomanda curatarea buteliei cu substante corozive.

Cu alte cuvinte, butelia de aragaz este un accesoriu care trebuie sa fie folosit cu grija pentru ca nimeni sa nu fie pus in pericol.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment