Cum se depozitează corect o barcă pneumatică?

Cine vrea ca să se distreze la maxim cu familia sau prietenii pe apă, de multe ori nu se descurcă fără o barcă personală.

În primul rând, trebuie pornit de la ideea că cele mai frecvente bărci sunt cele pneumatice, nu cele rigide cu motor. Nu este de mirare că vânzarea de bărci gonflabile în ultimii ani a crescut atât de mult.

Pentru familiile cu copii se folosesc cel mai adesea bărci gonflabile mici (binecunoscutele bărci de cauciuc). Chiar dacă copilul nu știe încă să înoate, barca este un mod simplu de a-l învăța să nu-i mai fie frică de apă. Cu libertatea de mișcare oferită de o astfel de barcă, este convenabil și să pescuiești și să te plimbi pe un luciu de apă.

Evident, pentru distanțe mai lungi se aleg bărci gonflabile cu motor. Ele sunt apreciate în special de pescari.

Cum se păstrează o barcă pneumatică pentru a nu se deteriora?

Anumite provocări apar cu privire la depozitarea acestui tip de barcă. Din nefericire, acesta este un subiect mai puțin discutat, dar extrem de important pentru aceia care vor ca să se bucure de o utilizare îndelungată fără probleme a acestui echipament de plutit pe apă.

În primul rând, după utilizarea bărcii gonflabile, uscați-o întotdeauna bine și curățați-o de orice murdărie înainte de a o strânge. Este o bună idee ca să lăsați puțin aer în camere pentru a preveni deformarea materialului, în cazul în care barca respectivă este pliată pentru o lungă perioadă de timp (pe timpul iernii sau între două concedii estivale).

În al doilea rând, este obligatoriu ca să se depoziteze barca pneumatică într-un loc uscat, neapărat fără acces direct la lumina soarelui. Este important și ca temperatura locului de depozitare (garaj, magazie, pod, pivniță) să fie una pozitivă, deoarece înghețul poate deteriora materialul, mai ales dacă barca nu a fost bine uscată și există chiar și o cantitate infimă de apă pe ea. Multe instrucțiuni afirmă că intervalul optim de temperatură este între 6 până la 16 grade Celsius.

Dacă barca va fi depozitată pe perioada lunilor de iarnă, pentru a se menține proprietățile de rezistență ale materialului, este necesar să se monitorizeze curățenia bărcii gonflabile înainte de depozitare.

Trebuie stabilit clar unde se va depozita barca. Dacă este vorba un garaj mare, ambarcațiunea poate fi depozitată chiar umflată. Dacă înălțimea incintei permite, o soluție la îndemână ar fi ca să atârni barca sub acoperiș, bine ancorată.  Unii proprietari pun barca deasupra mașinii pentru a nu ocupa o zonă din garaj pentru o perioadă lungă de timp.

Etapele pentru depozitarea unei bărci de cauciuc în timpul iernii sunt următoarele:

1.Scoate accesoriile furnizate.

2. Fă o curățare generală a bărcii gonflabile: curăț-o de nisip și murdărie, solzi de pește și alge.

Unei bărci de cauciuc nu-i place apa fierbinte, cu atât mai mult apa clocotită. Ca o măsură suplimentară, poți utiliza un detergent fără ingrediente agresive. Compușii abrazivi nu sunt, de asemenea, prieteni ai cauciucului.

4. Usucă bine barca. Dacă nu ai timp să aștepți sau nu există soare, un uscător de păr cu un curent de aer rece ar fi cea mai bună opțiune. Umezeala rămasă pe parcursul mai multor luni va provoca distrugerea materialului din cauciuc și apariția mucegaiului. Structura din PVC trebuie, de asemenea, să fie bine uscată.

Pe măsură ce barca este curățată și uscată, orice deteriorare a materialului – zgârieturi și tăieturi – trebuie identificată și marcată cu un marker fosforescent.  Modul de efectuare corectă a operațiunii de restaurare a unei structuri gonflabile este cel mai adesea indicat în instrucțiuni.

Atenție! Țesătura cauciucată nu tolerează schimbările bruște de temperatură, se fragilizează.

Barca va putea fi folosită ani întregi dacă urmați recomandările pentru depozitarea acesteia.

Avantajele depozitării corecte:

  1. se asigură siguranța bărcii pentru sezonul următor;
  2. se menține curățenia inițială a ambarcațiunii;
  3. se protejează siguranța echipamentului suplimentar care vine cu barca;
  4. nu va exista mucegai;
  5. nu apar cute în materialul PVC;
  6. se asigură protecția bărcii împotriva rozătoarelor și insectelor.

Reguli de final:

  • Este recomandabil ca să se depoziteze barca de cauciuc iarna, dacă aceasta este asamblată, nu direct pe podea sau pe un raft cu acces la rozătoare, ci într-o ladă bine închisă ori într-o stare suspendată.
  • Dacă barca este fabricată din material PVC, atunci capacul cu structura ar trebui să fie într-un astfel de loc încât să nu apese nimic pe cilindri.
  • Când ambalează o barcă într-o cutie, mulți proprietari apasă structura cu genunchiul. Acest lucru este interzis.
  • Nu depozita niciodată o barcă gonflabilă lângă dispozitive de încălzire sau flăcări deschise.
Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments