Există o percepție greșită și persistentă în societate conform căreia a merge la terapeut este rezervat doar pentru cei considerați nebuni sau care au o problemă mintală. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Consultarea unui psihoterapeut sau a unui psiholog nu dovedește că ești nebun, ci doar că ai luat decizia de a-ți îmbunătăți starea generală și pe cea emoțională și că îți dorești să ai o calitate mai bună a vieții.  

Citește în continuare și descoperă câteva motive pentru care trebuie să mergi la un psiholog cu inima deschisă și fără teama de a fi considerat nebun.

Cabinetul este un mediu sigur și confidențial

Într-un cabinet psihologic poți vorbi deschis și sincer despre problemele și îngrijorările tale, fără teama de a fi judecat sau criticat. Terapeuții sunt antrenați să ofere un mediu sigur și confidențial, astfel că ești sigur că informațiile pe care le oferi în cabinet nu sunt expuse și altor persoane. În plus, conform codului de etică pentru psihologi, acest lucru nu este permis. 

Dobândești abilități de a-ți gestiona eficient emoțiile

Dacă te afli într-o perioadă în care te enervezi ușor, simți că emoțiile te copleșesc și că nu te afli în control, atunci poate e momentul să vorbești cu un psiholog. Acesta te ajută să înțelegi de ce ai anumite emoții, dar și cum le poți gestiona eficient. În cadrul sesiunilor de terapie te cunoști mai bine, îți înțelegi comportamentele și înveți cum să-ți înlocuiești gândurile negative cu unele pozitive. Tehnicile dobândite în cabinet te ajută să faci față oricărei situații stresante, la care în mod normal ai fi reacționat foarte emoțional.

Îți crești încrederea în tine

Nu multe persoane pot afirma că au încredere deplină în propria persoană. Încrederea în sine se construiește încă din copilărie, iar toate experiențele prin care te treci te formează ca persoană și îți conturează imaginea pe care o ai despre tine. 

Un psiholog îți oferă toate instrumentele necesare pentru a-ți crește încrederea în sine, oferindu-ți exerciții de autocunoaștere, tehnici de gândire pozitivă și de schimbare a credințelor disfuncționale. Suplimentar, în cadrul terapiei, descoperi care sunt resursele tale interioare și cum le poți accesa pentru a te adapta în orice situație.

Comunici mai eficient

Comunicarea stă la baza oricărei relații. Chiar dacă toți vorbim, nu înseamnă că și comunicăm. Așadar, pentru relații sănătoase, este esențial să învățăm să comunicăm eficient. Un psiholog te poate îndruma spre a descoperi modul în care tu comunici și unde ai de făcut unele îmbunătățiri. În plus, te poate ghida spre a dobândi tehnici de:

  • ascultare activă;
  • comunicare asertivă,
  • gestionare a conflictelor;
  • negociere.

Chiar dacă totul merge bine în viața ta atât personal, cât și profesional, deprinderea tehnicilor de comunicare eficientă îți sunt utile în orice situație. Dacă dorești să mergi la terapie pentru a învăța să comunici, nu doar să vorbești, găsește un psiholog cu experiență și află ce pret psiholog Bucuresti există pentru o sesiune.

A merge la psiholog este un act de curaj și arată grija și prețuirea pe care le ai față de propria persoană. La fel cum consultul pentru o afecțiune a unui organ este esențial pentru monitorizarea și tratarea acestuia, la fel și terapia psihologică este utilă pentru a-ți cunoaște starea emoțională și a învăța să-ți gestionezi bine emoțiile. În terapie, psihologul îți oferă un spațiu sigur în care îți poți înțelege mai bine gândurile, emoțiile și comportamentele pe care le ai. Îți oferă metode și tehnici prin care să te adaptezi oricărei situații și să gestionezi eficient stresul. Alege să te cunoști mai bine și să-ți trăiești viața pe care o dorești. Programează-te chiar azi la o sesiune de terapie și începe călătoria către o viață echilibrată și împlinită.

Sursa foto: Freepik

Author

Write A Comment