Refu Blog

Ori de cate ori vezi o cladire noua sau un pod in constructie, vei observa structura scheletica formata din diferite tipuri de grinzi de otel. Acestea cuprind stalpii de fundatie, peretii si platformele (podelele) acestor structuri.

Grinzile de otel sunt un suport crucial pentru constructia de cladiri, structuri si orice proiect de constructie. Vine in diferite game de dimensiuni, ceea ce il face aplicabil in mod specific pentru anumite aplicatii. Exista numeroase consideratii in determinarea grinzilor structurale de otel de utilizat pentru proiectul vostru.

Fiecare grinda de otel ofera suport cu proprietati unice care va vor oferi nivelul precis de sprijin de care aveti nevoie pentru proiectul de constructie.

Grinzile de otel in nenumarate forme, fiecare cu aplicatii si avantaje specifice sunt ideale. Magazinul materialeconstructiiploiesti.ro are un stoc mare in toate versiunile de grinzi H cu flanse late, grinzi din otel IPE, sectiuni goale si arbori plini pentru cele mai diverse scopuri de constructie.

Exista multe tipuri de grinzi de otel si utilizari ale grinzilor de otel. Cele asupra carora ne concentram aici sunt grinzile cu flanse largi, create folosind doua planuri orizontale numite flanse, conectate printr-o grinda verticala numita banda.

Flansele acestor grinzi pot fi sau nu conice (pentru a reduce greutatea si pentru a adauga rezistenta la forfecare), cum ar fi in grinzile I. Sectiunea inimii a grinzilor I si a grinzilor H variaza in grosime in functie de cerintele de amortizare a vibratiilor si de rezistenta la torsiune.

Grinzile I sunt laminate dintr-o singura bucata de metal, modelata in configuratia unui I.

Grinzile H sunt realizate prin sudarea a trei bucati de metal tesit impreuna pentru a forma flansele si panza.

Grinzile cu flansa lata si grinzile standard I sunt identice, dar variaza ca forma. Grinzile cu flansa lata arata ca un H si au flanse mai largi decat grinzile I, avand mai mult forma unei litere majuscule I.

Fie pentru constructii temporare pentru poduri sau viaducte, pane, planse sau hale, grinzile noastre de otel, tablele si placile de otel, placile producatorului, sectiunile goale si rotundele formeaza baza oricarui proiect de succes. Ele pot fi oricand furnizate la dimensiuni standard sau la comanda si gata de utilizare. Varianta usoara a otelului cu grinda H, care poate fi recunoscuta dupa o flansa oarecum mai subtire si o sectiune transversala in forma de H. Ultima litera reprezinta grosimea flansei, in care A reprezinta cea mai subtire versiune a sectiunilor H. Inaltimea grinzii este mai mica decat latimea flansei in grinzile HEA. Acest lucru se aplica pana la latimea maxima a flansei de 300 mm. Dupa aceea, inaltimea grinzii de otel creste, iar latimea flansei ramane de 300 mm.

Grinda europeana cu flansa lata reprezinta o linie larga de produse de elemente de constructie in forma de bara cu suprafata interioara paralela a flanselor si dimensiuni conform EN 10365. Tolerantele lor de produs sunt caracterizate prin EN 10034: 1993.

O grinda din otel inoxidabil poate fi construita fie prin sudarea componentelor sale individuale, fie este laminata la cald sau extrudata. Partea orizontala superioara si inferioara a grinzii se numeste flansa, partea centrala verticala de legatura se numeste banda. Cea mai comuna versiune din acel grup de produse este seria HEB urmata de seria HEA.

Grinzile din otel inoxidabil cu flanse late sunt utilizate in comert si industrie, dar si in constructia de masini si echipamente. Utilizarea profilelor din otel inoxidabil se caracterizeaza printr-o flexibilitate ridicata a compozitiei si o constructie rapida si cu costuri reduse (prin posibilitatea de prefabricare in productia de otel). Profilele din otel inoxidabil sunt produse in principal din deseuri si pot fi reciclate din nou dupa utilizare, astfel incat noi resurse pot fi conservate.

Care sunt aplicatiile diverse ale grinzilor de otel H si I?

Cele mai frecvente utilizari ale grinzilor H sunt pentru platforme, poduri, constructie de nave si docuri. In timp ce grinzile I sunt utilizate in mod obisnuit pentru cladiri comerciale tipice sau pentru orice alte aplicatii usoare.

Grinzile I sunt utilizate de obicei in cladirile comerciale care nu se inalta mai mult de cateva etaje. Amprenta lor mai mica si greutatea mai usoara le fac mai economice si mai usor de utilizat.

Grinzile I sunt adesea folosite in pereti datorita profilului lor mai mic, greutatii mai usoare si capacitatii lor de a gestiona bine sarcinile de sus in jos a grinzii.

Lucrarile mai mari necesita grinzi cu flansa lata — grinzi H

Grinzile H, care se pot intinde pana la 100 de metri  functioneaza cel mai bine in cladiri cu amprente mai mari. Grinzile H sunt realizate cu tesaturi mai groase si flanse largi pentru rezistenta maxima in toate directiile.

Grinda H functioneaza cel mai bine in constructia podurilor si a pasajelor supraterane datorita:

  1. Capacitatii sale de a acoperi distante mai lungi cerute de poduri/pasaje supraterane;
  1. Capacitatii sa de a manevra sarcini foarte grele, deoarece un pod/pasaj suprateran trebuie sa fie capabil sa suporte greutatea combinata a vehiculelor.

Proprietatile unice ale grinzilor H le fac cele mai potrivite pentru constructia de nave de marfa mari, care, atunci cand sunt combinate cu marfa, pot cantari pana la 220.000 de tone.

Avand in vedere greutatea incarcaturii, docurile care detin aceasta marfa trebuie sa fie capabile sa suporte greutatea a multor mii de containere de transport. Doar grinzile cu flanse late construite puternic vor fi suficiente pentru a construi docuri pentru a sustine acest masiv.

Epoca industriala moderna isi datoreaza o parte din succesul inventarii si proliferarii fasciculului I, care a condus apoi la grinzi H si la alte progrese ale fasciculului, facand posibila construirea de poduri de intindere lunga si a blocurilor foarte inalte.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment