Refu Blog

 

Suprafata afectata de umiditatea excesiva in tara noastra este influentata de caracteristicile climatice regionale si reprezinta cu aproximatie peste sapte milioane de hectare in anii umezi si poate ajunge pana la cinci milioane de hectare in anii normali.

Terenurile cu cel mai mare exces de umiditate ( 65%) se situeaza in Campia de Vest (65%).

Suprafata agricola afectata de ridicarea nivelului freatic se manifesta in Baragan si Dobrogea, provocand excesul de umiditate.

Asezarea geografica a Romaniei influenteaza clima si este influentata prin asezarea in trepte din centru inspre margine a reliefului. Aceasta este afectata de cei doi centrii cu presiune maxima care dureaza 259 de zile anual- anticiclonii azorici si 130 de zile anual  ciclonul groso-siberian.

Exista cateva cauze ale excesului de umiditate cum ar fi ploile, ninsorile, condensul, scurgeri de apa prin diguri si urmari ale lucrarilor de drenaj si anume, debite ce vin din panza freatica.

Lucrarile de desecare si depresionare a terenurilor  sunt recomandate atunci cand apare umiditatea datorata implicarii surselor de apa, cum sunt izvoarele aflate la baza versantilor, debitelor crescute datorita irigatiilor.

Excesul de umiditate si eroziunea solului pot fi determinate de durata precipitatiilor sub forma de ploaie sau de topirea nametilor de zapada.

Ploaia de durata mare si de intensitate puternica afecteaza solul din cauza ca blocheaza aerul a patrunda in porii acestuia. Acest aspect duce la augmentarea scurgerii in comparatie cu volumul apei care este infiltrara. O parte din cantitatea de apa infiltrata este retinuta de vegetatie, iar restul este reprezentat de infiltratie si de scurgerile la suprafata terenului.

Cand nivelul apei freatice atinge adancimea critica si ajunge la supratafa prin capilaritate, apare excesul de umiditate. Aceste  inundatii realizate sub forma deversarii apei peste marginea digului reprezinta o alta cauza a excesului de umiditate cu caracter temporar si accidental, deoarece exista diguri care ingradesc cursurile apelor.

Datorita versantilor defrisati, inundatiile sunt favorizate la topiea zapezii, insa pot aparea si datorita indiguirilor deteriorate.

 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment