James Webb intarzie sa fie lansat in spatiu, daca Hubble a avut probleme cu oglinda din primele momente, se pare ca si urmatorul mare telescop spatial se lasa asteptat. Vestile nu sunt deloc optimiste: potrivit unui recent raport guvernamental, James Webb, succesor al lui Hubble, va fi lansat cu intarziere.

Telescopul spatial James Webb, succesorul NASA al faimosului Hubble, risca sa inregistreze intarzieri semnificative in dezvoltare, potrivit unui nou raport al unei agentii guvernamentale care auditeaza programe federale.

NASA amana lansarea telescopului spatial James Webb - Refu.ro
James Webb este un proiect de 8,8 miliarde de dolari, realizat in ultimele doua decenii. Anul trecut, in septembrie, NASA a anuntat ca a amanat lansarea telescopului cu cel putin cinci luni, din octombrie 2018 (data anuntata initial ca data de lansare), pana in martie-iunie 2019. La momentul respectiv, oficialii NASA au declarat ca schimbarea datei lansarii nu se datoreaza nicidecum unei probleme cu hardware-ul, ci faptului ca asamblarea pieselor complexe ale telescopului dureaza mai mult decat se preconizase.

Potrivit Biroului de Responsabilitate al Guvernului, este foarte posibil ca aceasta sa nu fie singura intarziere. „Pe baza volumului muncii pe care NASA trebuie sa o finalizeze inainte ca JWST sa fie pregatit de lansare, am constatat ca cel mai probabil data lansării va fi amanata din nou”, a declarat biroul intr-o declaratie care insoteste raportul de 31 de pagini, publicat la sfarsitul lunii februarie.

NASA amana lansarea telescopului spatial James Webb - Refu.ro

Din cauza intarzierii anuntate in septembrie, proiectul mai are doar o luna si jumatate disponibila pana la sfarsitul programului, timp in care trebuie sa rezolve eventuale intarzieri sau posibile probleme neasteptate, se arata in raport. Daca Webb depaseste perioada propusa, se apropie periculos de depasirea costului initial, stabilit pentru proiect in 2011.

Prognoza este descurajanta pentru toate partile implicate in proiect: NASA, Northrop Grumman, principalul antreprenor al telescopului, agențiile spatiale europene si canadiene, cele care contribuie la proiectarea si constructia telescopului. Nu există nicio indoiala ca Webb va fi lansat, doar ca drumul catre lansare pare sa fie mai anevoios decat se astepta toata lumea. Dupa 20 de ani de dezvoltare si constructie, cea mai mare parte a banilor a fost deja cheltuit, iar hardware-ul a fost testat riguros.

Webb a fost un proiect la care NASA s-a gandit inca de la lansarea lui Hubble, in 1990. Agentia spatiala isi dorea pentru observatorul sau spatial de generatie urmatoare un telescop care putea vedea in lungimi de unda in infrarosu pentru a descoperi lumina slaba din cele mai indepartate stele si galaxii.

Mai multe informatii pe Wikipedia.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Abonare pentru