Refu Blog

Sistemele solare ce folosesc  panouri fotovoltaice de tip  off grid,  sunt  considerate a fi sisteme independente ce nu sunt conenctate la nici o reteaua alimentata cu energie electrica, sunt sisteme ce capteaza intreaga energia solara, transformand-o direct in energie electrica pe care apoi o depoziteaza in niste baterii speciale.

Componentele de baza pe care le are un astfel de sistem de kit-uri fotovoltaice off grid constau intr-unul sau in mai multe panouri solare care sunt fotovoltaice, si una sau din mai multe asa numitele baterii solare pentru stocarea energiei, la acestea adaugandu-se un regulator pentru incarcarea bateriilor.

Atunci cand se doreste utilizarea energiei solare in scopul iluminarii, doar componentele de mai sus sunt considerate a fi suficiente, insa  daca vrem sa avem o alimentare pentru toate aparatele electrice pe care le avem in locuinta, in cazul acesta trebuie sa adaugam la structura aceasta de baza cel putin un invertor solar ce are rolul de a realiza conversia sau trecerea curentului continuu ce e produs de panouri direct in curent alternativ de 220 pana la 230V.

Elementele sistemului

Exista o serie de elementele de care e nevoie atunci cand dorim sa avem energie fara a ne conecta la retea – adica off grid , iar aceste elemente sunt:

  • Panouri solare fotovoltaice care capteaza energia solara convertind-o in energie electrica. In functie de ce dimensiune are sistemul trebuie sa avem unul ori mai multe panouri care vor fi legate in sistemul „strig-uri”. Capacitatea precum si calitatea pe care o are tipul de panou pe care il alegeti e importanta in procesul de asigurare al performantei pentru intreg sistemul.
  • Un regulator pentru incarcarea bateriilor, dispozitivul preluand curentul direct de la panourile cu kit-uri fotovoltaice,  stocandu-l in baterii ai astfel realizand in felul asta  incarcarea lor intr-un mod constant si sigur. Procesul de alegere al unui regulator care sa fie de buna calitate e esential deoarece el e cel ce confera o eficienta si in acelasi timp e cel care protejeaza bateriile asigurandu-le o buna functionare pentru o perioada lunga de timp.
  • Un banc de baterii care este format din una sau din mai multe baterii solare, care au ca scop sa se poata stoca curentul continuu, baterii ce sunt legate intre ele atat in serie cat si in paralel. Bateriile acestea sunt proiectate mai ales pentru utilizarea la aplicatiile solare si au ca deosebire fata de bateriile obisnuite faptul ca pot sa suporte cicluri mari de descarcare, permitand astfel descarcarea lenta, dar au si un numar destul de mare al ciclilor de descarcare-incarcare.

Daca se poate asigura o intretinere relativ periodica in cazul bateriilor, atunci putem sa alegem sa utilizam aceste baterii solare cu acid, dar daca alegem baterii care au gel ori sunt de tip AGM, in cazul acesta,  intretinerea lor nu mai e necesara. Bateriile reprezinta componenta cea mai costisitoare care face parte din sistemele fotovoltaice independente, si din acest motiv e destul de  important sa putem sa ne asiguram ca vom alege tipul de baterie adecvat ce ne va asigura o utilizare a lor pentru o perioada lunga de timp.

Pentru mai multe detalii si oferte accesati site-ul www.palagio.ro.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment