Chiar daca laptele matern este recomandat de OMS pana la varsta de 6 luni, laptele praf constituie in ziua de azi o alternativa adaptata sanatatii noilor-nascuti si pentru mamicile care din diferite motive nu pot alapta. 

In cele ceurmeaza vom vorbi despre diferentele existente intre lapte praf si lapte matern.

Beneficiile laptelui matern

Laptele matern este ideal pentru noi-nascuti deoarece corespunde la perfectie nevoilor bebelusilor inca din prima zi de viata. Nu degeaba laptele matern este recomandat de OMS exclusiv pana la varsta de minim sase luni a bebelusului si apoi ca si completare pentru alimentatia solida pana la doi ani. 

Inca de la inceputul sarcinii corpul viitoarei mamici se pregateste sa isi hraneasca bebelusul. Laptele matern este perfect adaptat nevoilor bebelusului. Inca din primele zile de viata laptele este mai lichid si are un continut bogat de apa devenind apoi mai bogat in grasimi.

Ce contine mai exact laptele matern?

Este compus din saruri minerale, glucide, vitamine, proteine, enzime si acizi grasi esentiali dezvoltarii noului-nascut. Anticorpii laptelui matern, colostrumul in special, produs dupa nastere, ii permite bebelusului sa fie protejat si ii intareste sistemul imunitar, care, dupa nastere, este inca imatur.

Beneficiile laptelui praf

Unele mamici incearca sa alapteze insa, in cele din urma realizeaza cu tristete ca nu vor reusi, fie laptele este prea putin sau chiar deloc, fie au diferite probleme de sanatate. Sunt nevoite in acest caz sa opteze pentru lapte praf. Laptele praf este special conceput pentru a-i conferi nou-nascutului toti nutrientii necesari din prima zi de viata si de-a lungul cresterii si dezvoltarii sale. Compozitia laptelui praf se apropie foarte tare de cea a laptelui matern.

Ce lapte praf alegem?

In functie de varsta bebelusului exista trei tipuri de lapte praf:

Formula de inceput: care corespunde nevoilor bebelusului din prima zi de viata si pana la sase luni. Formula de inceput este realizata pe baza de proteine din lapte de vaca. Daca bebelusul prezinta unele patologii se va opta pentru un lapte praf hipoalergenic pe baza de lapte de soia de exemplu.

Formula dupa sase luni: corespunde nevoilor bebelusului cu varsta cuprinsa intre 6-12 luni si insoteste diversificarea alimentara.

Formula dupa 12 luni: ideal in special daca copilul prezinta anumite carente.

Laptele matern este laptele ideal pentru bebelus. In cazul utilizarii laptelui praf este important sa se respecte indicatiile de preparare si de utilizare si sa se respecte recomandarile medicului pediatru.

Author

Write A Comment