Popularitatea Airsoftului a crescut la nivel mondial ca sport de acțiune de-a lungul anilor. Jucătorii desfășoară lupte folosind echipamente tactice și tactici militare reproduse fidel. Dar cum a început totul?
Airsoft a câștigat popularitate la începutul anilor 1980, dar a fost practic inventat în Japonia după al Doilea Război Mondial. Deoarece guvernul japonez a introdus legi extrem de stricte asupra armelor care au făcut ca practic orice deținere a armelor să fie ilegală, cererea de arme de foc a crescut, la fel și pentru pistoalele airsoft.
Datorită popularității armelor airsoft, marile companii japoneze au început să le producă și să le exporte pe scară largă în țările vecine: Taiwan, Hong Kong, Coreea și Filipine, care aveau, de asemenea, legi destul de stricte privind armele. Mai târziu, „airsoft” a ajuns în Europa și America la începutul anilor 1980 și în cele din urmă s-a răspândit în mari părți ale lumii. La noi în țară, poți alege airsoft și poți achiziționa numeroase produse și echipamente din magazinul specializat.
Reguli și stiluri de joc actuale de airsoft
Ca orice alt sport, Airsoft are anumite reguli și reglementări. Indiferent dacă joci pe un teren acoperit sau în aer liber, aceste reguli de bază sunt esențiale pentru siguranța tuturor celor implicați în joc. Cu toate acestea, regulile variază în funcție de terenul de joc și de țara în care joci. În special, restricțiile de vârstă sunt tratate foarte diferit.
Instrucțiuni de siguranță
Jucătorii trebuie să poarte întotdeauna protecție pentru ochi, cum ar fi ochelari de protecție sau o mască de față, acestea nu trebuie niciodată îndepărtate sau scoase în timpul jocului. Ochelarii trebuie să respecte standardul ANSI Z87.1, conform căruia lentilele acoperă fața. Prin urmare, alte tipuri de ochelari nu sunt considerați siguri. Această regulă se aplică nu numai jucătorilor, ci și vizitatorilor și spectatorilor din apropiere, pentru a evita să fie loviți de bilele „rătăcite” care pot provoca leziuni oculare. De asemenea, merită ca fiecare jucător să poarte haine speciale achiziționate din magazinele de specialitate, atât pentru a intra mai bine în rol, cât și pentru a se proteja. Merită în special articole precum o vestă specială sau o pereche de bocanci militari.
Sistemul de onoare
Dacă un glonț Airsoft lovește orice parte a corpului unui jucător, i se acordă o lovitură. Prin urmare, jocul airsoft folosește sistemul de onoare și depinde de onestitatea fiecărui jucător pentru a arăta că a fost lovit. Spre deosebire de paintball, BB-urile airsoft nu lasă urme vizibile pe corpul sau pe îmbrăcămintea unui jucător, cerând integritatea jucătorului, indiferent dacă raportează lovitura sau nu. În acest caz, atunci când un jucător este lovit, trebuie să strige „Lovit” în timp ce își ridică arma deasupra capului. Acest lucru alertează jucătorul advers asupra situației. Jucătorul eliminat intră apoi în zona de siguranță/zona de așteptare, încă cu arma deasupra capului.
Arbitri sau moderatori de joc
Sunt persoane care au sarcina de a rezolva conflictele sau problemele din joc, de a afișa scoruri și de a fi responsabili pentru toate procesele legate de siguranță de pe teren. Deoarece deciziile acestora sunt finale, jucătorii nu ar trebui să se certe cu ei. În caz contrar, există riscul să fii interzis de pe teren.
Limitele jocului
În mod normal, fiecare teren în care se joacă airsoft are limite stabilite, majoritatea fiind marcate cu o bandă de precauție. Jucătorii trebuie să rămână în limitele stabilite. Orice încălcare va duce la excluderea din joc. Acest lucru este necesar pentru a-i preveni pe trecători să nu se simtă amenințați la vederea unor bile airsoft și a scoate o armă adevărată în autoapărare sau pentru a chema poliția.
Te interesează un sport care implică o luptă simulată cu arme de foc reproduse în mod realist (RIF)? Nu mai căuta, Airsoft este pentru tine. Deși similar cu paintball-ul în ceea ce privește organizarea echipei, airsoft diferă de paintball prin faptul că se concentrează în primul rând pe simularea militară și pe utilizarea RIF-urilor care sunt replici adevărate, spre deosebire de markere de paintball care par mai puțin reale.