Refu Blog

Energia verde castiga popularitate intr-un ritm rapid, iar energia solara este una dintre cele mai bune optiuni ecologice pentru proprietarii de locuinte.

Un panou solar este un grup de celule solare conectate electric, inchise intr-un cadru, care transforma lumina soarelui in energie electrica.

10 lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre panourile fotovoltaice

Panouri Fotovoltaice - 10 lucruri de stiut • Refu Blog

Trecerea la energia solara are multe avantaje, permitandu-va sa economisiti bani in timp ce ajutati mediul inconjurator, si poate avea cateva limitari legate de pozitia casei dumneavoastra si de conditiile meteorologice.

Sa intram mai in detaliu cu zece lucruri de baza despre panourile solare:

1. Conceptul de valorificare a energiei de la soare nu este nou

Primul care a prezis ca ar putea deveni o realitate a fost Leonardo da Vinci, in secolul al XV-lea. Prima celula solara a fost dezvoltata in secolul al XIX-lea, dar eficienta sa solara era de doar 1%.

2. Energia solara este complet gratuita si regenerabila

Dupa ce costurile initiale ale panourilor fotovoltaice sunt acoperite, nu va trebui sa cheltuiti niciun leu pe energia electrica pe care acestea o produc. In plus, va veti reduce amprenta de carbon prin utilizarea energiei solare, deoarece este complet ecologica si regenerabila.

Utilizatorii de energie solara economisesc, anual, pana la 75 de milioane de barili de petrol si 35 de milioane de tone de dioxid de carbon. In plus, o cantitate uriasa de energie poate fi exploatata de la soare: In doar o ora, Pamantul primeste mai multa energie decat ar consuma intr-un an intreg (aproximativ 120 terawati).

3. Din ce sunt facute panourile fotovoltaice ?

Panouri Fotovoltaice - 10 lucruri de stiut • Refu Blog

Panourile solare contin celule solare, cunoscute si sub numele de celule fotovoltaice, realizate din semiconductori (cum ar fi siliciul) care transforma lumina solara in energie electrica. Atunci cand lumina atinge celulele, electronii sunt separati de atomii lor si curg prin celula, generand astfel electricitate.

In prezent, celulele solare continute in instalatiile casnice pot converti in jur de 20% din lumina solara pe care o primesc in energie electrica, in timp ce unele sisteme comerciale pot atinge 40% din asa-numita eficienta solara.

Cu toate acestea, tehnologia avanseaza rapid si se asteapta ca eficienta solara sa creasca in mod corespunzator, in timp ce preturile scad.

4. Exista doua tipuri de panouri solare

Panourile fotovoltaice (solar PV) convertesc lumina soarelui in energie electrica, in timp ce panourile solare termice incalzesc apa prin absorbtia caldurii soarelui si pot fi folosite pentru incalzirea locuintelor sau a piscinelor.

5. Costul initial ale panourilor fotovoltaice

Costul instalarii panourilor solare nu trebuie supraestimat, deoarece, chiar daca preturile sunt ridicate, perioada de recuperare a investitiei este destul de scurta datorita economiilor la facturile de electricitate si a ajutoarelor guvernamentale. Casele echipate cu panouri solare se vand mai repede si la un pret mai mare decat cele fara.

Progresele in tehnologie si cresterea numarului de instalatii vor duce probabil la scaderea preturilor, datorita economiilor de scara si a costului mai mic al materialelor. De fapt, preturile au fost in continua scadere de la introducerea panourilor solare: in 1977, un kilowatt de energie solara v-ar fi costat pana la 76,67 dolari. Astazi, acel kilowatt costa 0,30 dolari.

6. Intretinerea panourilor fotovoltaice

Odata instalate, aproape ca nu este necesara intretinerea panourilor solare. Va trebui doar sa va asigurati ca sunt curate si ca nu sunt umbrite de nimic.

Un acoperis inclinat va necesita mai putina curatare, deoarece ploaia ajuta la indepartarea murdariei. In plus, panourile solare au o durata de viata foarte lunga.

Acestea au o garantie standard de 25 de ani, dar pot dura pana la 30-40 de ani.

7. Panourile solare nu au nevoie de lumina directa a soarelui pentru a functiona

Panouri Fotovoltaice - 10 lucruri de stiut • Refu Blog

Chiar daca eficienta maxima este atinsa atunci cand soarele straluceste, energia electrica este totusi produsa in zilele innorate si in timpul iernii. Pe de alta parte, noaptea nu se poate produce electricitate, dar un sistem de stocare poate rezolva aceasta problema.

Costul sistemului de stocare cu baterii solare poate fi amortizat prin vanzarea energiei in exces catre reteaua nationala si prin beneficiul de a va face 100% independent din punct de vedere energetic.

Ar trebui totusi sa luati in considerare faptul ca panourile solare produc electricitate gratuita in timpul zilei, cand aceasta este mai scumpa si, prin urmare, mai valoroasa.

8. Probleme potentiale cu panourile solare

Inainte de a instala panouri solare, trebuie sa tineti cont de forma si inclinarea acoperisului si de amplasarea casei in sine.

Pentru a obtine cea mai buna performanta anuala, acoperisul trebuie sa fie orientat spre sud, la un unghi de aproximativ 30 de grade.

Acestea nu sunt cerinte stricte, deoarece panourile solare functioneaza si in diferite pozitii, atata timp cat instalatia este lipsita de umbre intre orele 10:00 si 16:00.

Este important sa tineti panourile departe de tufisuri si copaci din doua motive: acestia ar putea face umbra instalatiilor, iar crengile si frunzele pot zgaria suprafata, scazand performanta acestora.

Expunerea excesiva la vant si ploaie poate, de asemenea, sa degradeze performanta, pe termen lung, astfel incat, atunci cand se evalueaza amplasarea, ar trebui sa se ia in considerare un adapost impotriva vantului.

Cu toate acestea, dupa cum s-a mentionat anterior, panourile solare au garantii de 25 de ani, care garanteaza ca randamentul nu ar trebui sa fie mai mic de 80% in acest interval de timp. In plus, in mod surprinzator, panourile solare nu functioneaza mai bine in climatele mai calde.

Acest lucru se datoreaza faptului ca celulele solare capteaza lumina soarelui si nu caldura, iar eficienta lor este diminuata de temperaturile ridicate.

9. Tehnologia panourilor solare este versatila

Panourile solare pot fi folosite pe orice tip de cladire, drum, pod si chiar pe nave spatiale si sateliti. Energia solara isi face loc in toate aspectele vietii: panourile usoare si portabile sunt deja prezente pe jaluzelele solare pentru ferestre si pe dispozitive mici, cum ar fi incarcatoarele de telefon.

Mai mult, masinile si barcile de ultima generatie se actualizeaza la solar. Suprafetele mari si goale sunt din ce in ce mai mult folosite pentru a gazdui ferme solare. Cea mai mare se afla in desertul Mojave din California si genereaza 90% din energia solara produsa la nivel mondial in scop comercial.

10. Permisiuni de instalare a panourilor solare

Nu va fi nevoie sa solicitati o autorizatie de construire pentru a instala panouri solare pe plan intern, atata timp cat instalatia dvs. nu depaseste 200 mm. Prin urmare, veti avea nevoie de autorizatie daca sistemul dumneavoastra este prea mare sau din alte motive, cum ar fi amplasarea in situri protejate.

Alte detalii despre panourile solare, aceste minuni de panouri fotovoltaice

Panouri Fotovoltaice - 10 lucruri de stiut • Refu Blog


Sistemele fotovoltaice (PV) sunt sisteme de panouri solare utilizate in mod obisnuit in Europa. Sistemele fotovoltaice convertesc lumina soarelui direct in energie electrica

Celulele solare sunt conectate electric si impachetate impreuna intr-un cadru, cunoscut in mod obisnuit sub numele de panou solar. Atunci cand conectati mai multe panouri solare impreuna, acestea formeaza un panou solar.

Si, in cele din urma, cand adaugati cablajul, suporturile, invertorul si asa mai departe, intregul sistem formeaza sistemul de panouri solare.

Conductoarele electrice sunt atasate la bornele pozitive si negative, formand astfel un circuit electric. De aici, electronii pot fi captati sub forma unui curent electric (electricitate).

Acest curent, impreuna cu tensiunea celulei (care este rezultatul campului sau campurilor electrice incorporate), defineste puterea (sau puterea) pe care o poate produce celula solara si reprezinta modul in care panourile solare convertesc lumina solara in electricitate.

Panouri fotovoltaice conectate la retea vs. Panouri solare autonome

Sistemele conectate la retea utilizeaza reteaua locala de utilitati pentru a va asigura ca nu ramaneti niciodata fara energie electrica. In cazul in care sistemul dvs. de panouri solare casnice genereaza mai multa energie electrica decat are nevoie gospodaria dvs. intr-o zi, acest surplus de energie poate fi exportat inapoi in reteaua nationala.

Pe de alta parte, daca aveti nevoie de mai multa energie electrica decat au generat panourile solare, aceasta poate fi furnizata de retea.

Sistemele de panouri fotovoltaice autonome nu sunt conectate la retea, ci incarca un sistem de baterii solare. Aceste baterii stocheaza energia electrica generata de panourile dumneavoastra.

Pentru a face sa functioneze aparatele dumneavoastra, se va folosi energia electrica stocata din aceste baterii. Sistemele autonome sunt utilizate in zonele care nu pot fi conectate la o retea si sunt de obicei mai scumpe decat sistemele conectate la retea, deoarece bateriile solare sunt inca destul de costisitoare.

Sisteme de stocare a bateriilor solare

Bateriile solare stocheaza electricitatea generata de energia solara si va permit sa o utilizati in timpul serilor cand panourile solare nu genereaza electricitate. Puteti utiliza bateriile solare indiferent daca sunteti sau nu conectat la retea.

Costurile sistemelor de stocare a bateriilor solare nu sunt mici, variind intre 1.200 si 6.000 de euro, in functie de dimensiune si capacitate.

Cu toate acestea, progresele tehnologice conduc la noi solutii an de an si pot duce probabil la o reducere a preturilor bateriilor solare.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment