Panza pe sasiu pentru pictura in ulei si acrilice

panza pe sasiu

Principalul suport pe care artistii care picteaza in ulei sau acrilice il folosesc, este panza pe sasiu, aceasta putand avea diferite dimensiuni si formate. De obicei, pictorii isi aleg formatul in functie de subiectul pe care vor sa-l trateze in tablourile lor, astfel, forma patrata sau cea mai apropiata de patrat este ideala pentru naturi statice, portrete si compozitii, in general.

Pentru peisaje, urbane sau rurale, forma lor e dreptunghiulara, iar pentru a picta marine, forma panzei este tot un dreptunghi, insa mai alungit decat cel pentru peisaje, ceea ce permite o vedere panoramica.

Panza pe sasiu, modalitati de reintindere

Desi in unele magazine se mai gasesc sasiuri din piese lipite, acest tip este insa pe cale de disparitie. In general nu este recomandat, deoarece, in cazul transporturilor dese ale operelor de arta, pot exista probleme hidrometrice, astfel incat nu se poate interveni asupra panzei fara a o detasa de pe sasiu. Sunt recomandate sasiurile cu pene, mici bucati de lemn inserate in fiecare colt, si la nivelul traverselor, deoarece, gratie acestora, panza poate fi reintinsa, cand se slabeste prea tare. Daca panza pe sasiu este prea slabita, se poate trece cu un burete umezit pe spatele ei, si, ca prin magie, ea se va reintinde de la sine.

Panza pe sasiu din in si bumbac

Acum, in magazinele de profil pot fi gasite panze din in, bumbac, dintr-un amestec cu sintetic, sau chiar sintetice, existand diferente intre ele pe care trebuie sa le cunosti pentru a alege exact materialul care poate sa te serveasca in conceperea unui tablou.

Panza de in, realizata din fibre vegetale, are o excelenta stabilitate in timp, fapt demonstrat deja in istorie. Este preferata de artisti, deoarece se lucreaza bine pe ea si ofera o buna elasticitate. Cea mai buna este cea care are cat mai putine noduri, iar acest lucru se poate verifica intorcand-o pe spate. Suportul din bumbac a intrat pe piata artistica abia dupa al doilea razboi mondial, insa are doua dezavantaje majore: putrezeste in timp si se slabeste in conditii de umiditate.

Materiale sintetice pentru panza pe sasiu

Tesatura sintetica este destul de recent intrata in domeniul artei plastice si difera foarte mult de celelalte doua tipuri aratate mai sus. Considerata un material de viitor, are o mare rezistenta la variatiile de umiditate si este perfecta pentru toate tehnicile de pictura, in special pentru cea cu vopsele acrilice. In ceea ce priveste rezistenta ei, pana in prezent nu exista perspectiva necesara de a afirma sau nega durata ei indelungata de viata.

Orice panza pe sasiu de la www.Profiart.ro , indiferent de natura sa, prezinta o granulatie mai mare sau mai mica, iar cele care se afla pe piata, in majoritatea lor au o granulatie medie. In unele magazine mari de materiale pentru arta plastica pot fi comandate panze cu calitati diferite in ceea ce priveste grosimea si granulatia. Una mai grosiera este ideala pentru tusele pline de culoare, deoarece aceasta adera mai bine.

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments