Una dintre cele mai des intalnite afectiuni neurodegenerative este Alzheimer, aceasta fiind printre principalele cauze in pacientii cu dementa. Cu toate ca este de mult timp studiata si analizata, vorbim despre acea afectiune neurodegenerativa care in prezent nu dispune de un tratament care sa ofere vindecare.

Exista anumite tratamente care faciliteaza incetinirea avansarii bolii sau diminuarea manifestarilor  pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor. In ciuda faptului ca nu se cunoaste un tratament pentru vindecare, este important ca un numar cat mai mare sa cunoasca detalii privind cauzele sau factorii care pot duce la boala Alzheimer.

Boala Alzheimer si cauzele care favorizeaza instalarea bolii

Un aspect de la care trebuie inceput atunci cand discutam despre Alzheimer este faptul ca exista anumite modificari la nivelul creierului care debuteaza cu mult inainte ca primele simptome manifestate sub forma pierderilor de memorie sa fie prezente.

La nivelul creierului exista mai mult de 100 de miliarde de celule nervoase (numite neuroni). Acestea au anumite conexiuni si retele de comunicare cu celule similare. Celulele respective se pot clasifica pentru diferite activitati sau sarcini, precum gandire, memorie, invatare sau pentru simturi la nivel fizic asa cum sunt vazul, mirosul si auzul.

Pentru ca neuronii sa functioneze eficient, acestia trebuie sa beneficieze de hrana. In acest mod neuronii vor contribui la producerea de energie, transmiterea de semnale nervoase si eliminarea resturilor. Celulele nervoase sunt responsabile innclusiv cu intreg procesul informational precum procesare, transmitere si stocare de informatii.

Toate aceste procese trebuie sa aiba o coordonare perfecta si necesita utilizarea unor cantitati semnificative de oxigen si energie. Studiile de specialitate indica faptul ca boala Alzheimer genereaza limitarea functionarii anumitor parti din circuitul normal de functionare al celulelor nervoase. Consecinta se manifesta prin perturbarea unor procese la nivelul creierului, fapt ce genereaza manifestarile specifice bolii Alzheimer.

Avansarea bolii inseamna afectarea inclusiv a altor regiuni la nivelul creierului, consecinta manifestata prin pierderea capacitatii neuronilor de a functiona. Rezultatul consta in moartea neuronilor si schimbari ireversibile la nivelul sistemului nervos al organismului. Conform specialistilor in domeniu, afectarea celulelor este cauzata de doua structuri neurologice.

In primul rand discutam despre fragmentele de proteine mari – beta-amiloid – care se acumuleaza si conduc la formarea unor placi de amiloid ce vor perturba comunicarea dintre neuroni. A doua structura sunt proteinele tau care au rol in transportul substantelor nutritive la celulele nervoae. In boala Alzheimer, proteinele tau perturba intreaga retea de neuroni. Acumularea de proteine este specifica mai ales pentru persoanele care inainteaza in varsta.

Alzheimer si complicatiile ce pot sa apara

Fara diagnosticare si fara a exista un tratament, Alzheimer poate sa duca la aparitia unor complicatii serioase. Chiar daca tratamentele nu pot vindeca afectiunea, acestea pot diminua  complicatii precum cele de limbaj, dificultatile cognitive si chiar cu judecata.

Alte complicatii in cazul Alzheimer implica dificultatea de a comunica anumite simptome si de a percepe realitatea din jur. Trebuie punctat faptul ca progresul bolii implica inclusiv schimbari majore in ceea ce inseamna functii fizice asa cum sunt echilibrul, inghititul, controlul vezicii urinare sau controlul intestinului.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment