Refu Blog

Robotica este pe cale să facă un salt imens în 2024, similar cu ceea ce am văzut cu modelele de limbaj mari (LLM) în 2023, cred cercetătorii din domeniu. În timp ce încă ne acomodăm cu cele mai recente progrese, laboratoarele din întreaga lume lucrează la construirea corpurilor de roboți și le supun testelor în mediul virtual pentru a le oferi în curând o prezență fizică.

Jim Fan, Senior Research Scientist și lider al AI Agents la Nvidia, vede roboticile ca fiind cea mai mare noutate în 2024.

„Am fost întrebat care va fi cea mai mare noutate în 2024, în afara LLM-urilor. Este Robotics. Punct. Suntem la aproximativ 3 ani distanță de momentul ChatGPT pentru agenții AI fizici”, a postat Fan pe X.

El consideră că umanitatea a fost mult timp afectată de paradoxul Moravec, un fenomen contra-intuitiv în care sarcinile pe care oamenii le percep ca fiind foarte ușoare sunt extrem de dificile pentru AI și viceversa.

„Nu vom câștiga imediat, dar vom fi pe calea câștigării”, se arată în postare.

Fan a enumerat câteva modele și platforme viitoare ale fundației roboților care au fost demonstrate în 2023. Acestea includ modele multimodale mari de limbaj (LLM) cu brațe de roboți ca dispozitive de intrare/ieșire fizice, algoritmi care acoperă decalajul dintre sistemele de raționament de înalt nivel (LLM-uri) și controlul de nivel scăzut, și „progrese imense pe hardware robust”.

„S-a spus întotdeauna că datele sunt talpa lui Ahile a roboticilor. Comunitatea de cercetare se adună pentru a crea următorul ImageNet, cum ar fi setul de date Open X-Embodiment (RT-X). Încă nu este destul de diversificat, dar un pas mic este un pas major”, continuă lista.

Fan a menționat că simularea și datele sintetice vor juca un rol critic în rezolvarea dexterității roboților și a viziunii artificiale în general.

Prognoze similare de la alți cercetători

Bernt Bornich, CEO și fondator al 1X, o companie care proiectează androizi, se așteaptă ca 2024 să fie anul în care majoritatea lumii tech își va da seama cum humanoidul va schimba complet economia.

„Vom fi în dezacord cu privire la termene, dar vom fi de acord că se va întâmpla. Acest lucru va duce la o nebunie similară cu LLM-urile din 2023”, a postat Bornich în prognoza sa.

Brett Adcock, antreprenor de tehnologie și fondator al companiei de robotică AI Figure, a postat o viziune similară.

„În 2022, speram că roboții umanoizi alimentați de AI sunt posibili. În 2024, știu că este posibil”, a spus Adcock în postarea sa pe X.

El se așteaptă ca acești roboți să dea naștere celei mai mari creșteri economice din istoria umană, și 2024 „este anul în care totul se schimbă”.

„Urmăresc roboții efectuând sarcini complexe doar cu ajutorul rețelelor neurale. Sarcini antrenate de AI pe care nu credeam că sunt fezabile până la sfârșitul decadelor. 2024 va fi anul AI încorporat. Vom concura pentru a obține hardware fiabil, seturi masive de instruire și vom proiecta procese de fabricație pentru miliarde de unități. Nu-mi pot imagina un viitor mai captivant”, a declarat el.


Întrebări frecvente

1. Care sunt principalele previziuni pentru domeniul roboticilor în 2024?

Răspuns: Cercetătorii și experții în robotică anticipează că 2024 va fi un an crucial, aducând progrese semnificative în dezvoltarea roboților umanoizi și a inteligenței artificiale încorporate.

2. Cum vor afecta roboții umanoizi economia globală?

Răspuns: Previziunile indică faptul că roboții umanoizi vor schimba complet peisajul economic, generând cea mai mare creștere economică din istorie și conducând la o transformare semnificativă a modului în care funcționează economia globală.

3. Care sunt principalele obstacole pe care comunitatea de cercetare în robotică încearcă să le depășească?

Răspuns: Principalele provocări includ paradoxul Moravec, care pune la încercare capacitatea roboților de a executa sarcini percepute ușoare de către oameni, dar extrem de dificile pentru AI. De asemenea, se lucrează la diversificarea și extinderea seturilor de date pentru a rezolva problemele legate de lipsa de diversitate.


La final, Fan a subliniat importanța simulării și datelor sintetice în progresul roboticilor. Având în vedere avansurile recente și entuziasmul cercetătorilor, 2024 promite să fie anul în care tehnologia robotică și inteligența artificială vor face salturi semnificative, pregătindu-ne pentru o eră a roboților cu adevărat captivantă.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment