Refu Blog

Există peste 48.000 de specii de acarieni. Aceștia pot să fie găsiti în aproape fiecare colț al lumii, supraviețuind în locuri cu medii tropicale, dar și în ecosisteme aride, chiar și în interiorul casei noastre.

Ce sunt acarienii?

Ca și căpușele, acarienii sunt atât artropode, cât și arahnide, dar spre deosebire de căpușe, nu toți acarienii sunt paraziți. Cei mai comuni sunt acarienii care se găsesc în praful din casă, și care se hrănesc cu piele și păr mort. Unii acarieni se hrănesc cu mucegai și alte plante, trăind pe spatele insectelor precum albinele.

Cum ne afectează acarienii?

S-ar putea să fii surprins să afli că majoritatea covârșitoare a caselor au acarieni. Vestea bună este că majoritatea acarienilor sunt inofensivi pentru oameni. Cu toate acestea, există de fapt câteva specii care mușcă sau prezintă alte riscuri pentru sănătatea oamenilor. Afecțiunea extrem de iritantă a pielii, scabia, de exemplu, este cauzată de o reacție alergică la acarienul de mâncărime, care pătrunde în pielea mamiferelor pentru a trăi și a depune ouă. Urticaria este adesea rezultatul aceluiași acarien de mâncărime, împreună cu o altă specie, acarienul Demodex (sau acarienul de gene), care infestează genele a milioane de oameni în fiecare an. Acarianul Demodex poate de asemenea să provoace rozacee.

Cei mai des întâlniți acarieni care mușcă în casă sunt acarienii de șobolan și acarienii de pasăre. Aceste două specii parazite prădesc mai ales animalele mici, dar ocazional se mai instalează și pe pielea oamenilor, provocând dermatită și mâncărime acută. Un alt acarien de uz casnic comun, acarienul de praf, nu este parazit și, prin urmare, nu mușcă; cu toate acestea, este o cauză principală a alergiilor și s-a descoperit că provoacă și astm.

De ce apar acarienii?

Majoritatea acarienilor trăiesc aproape exclusiv în case, unde se înglobează adânc în covoare, lenjerie de pat, covoare și alte suprafețe prăfuite. De fapt, salteaua de pat conține zeci de mii de acești acarieni. Chiar și mai mulți – aproximativ 100.000 – pot trăi într-un singur metru pătrat al covorului.

Poate cel mai dezamăgitor dintre toate, acarienii Demodex – numiți uneori acarieni de gene – își fac locul în foliculii și glandele de păr din și în jurul ochiului uman. Persoanele cu animale de companie sunt în mod deosebit expuse riscului de a contracta acarieni Demodex, deoarece aceste organisme asemănătoare insectelor sunt de obicei transferate la oameni de la câini și pisici.

Cum scăpăm de acarieni?

  • Eliminarea prafului. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem când vrem să scăpăm de acarieni este, în mod evident, să înlăturăm praful de pe toate suprafețele din casă. Să scuturăm paturile, cuverturile, să aspirăm bine praful de pe saltele și covoare și să le stropim cu un spray antibacterial, după care să le aspirăm din nou.
  • Temperatura optimă. Acarienii supraviețuiesc cel mai bine în medii cu umiditate și temperatura crescută – încearcă să menții o temperatura sub 24 de grade celsius pentru a nu favoriza înmulțirea acestora. În același timp, această temperatura este optimă pentru organismul uman.
  • Spălarea frecvența a lenjeriilor de pat la cel puțîn 40 de grade.
  • Saltele pat și lenjerii de pat hipoalergenice create din materiale pe care acarienii nu supraviețuiesc.

De asemenea, deși nu este mereu posibil, evitați să permiteti animalelor de companie sa intre în dormitor dacă suferiți de alergii cauzate de acarieni. În cazul în care nu puteți sau nu doriți să limitați accesul, folosiți în fiecare dimineață un spray antibacterial pentru elimina acarienilor de pe suprafețele din dormitor.

 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment