Refu Blog

Folosirea vegetatiei in cazul acoperisurilor nu reprezinta o inventie moderna. Daca in trecut, acoperisurile tip terasa verde erau alcatuite in primul rand din iarba si aveau scopul de a izola acoperisul, in acest fel impiedicand acumularea atat a apei cat si a infiltratiilor, acum, un acoperis de tip terasa verde este o optiune reala, o alternativa foarte buna pentru a avea un mediu care sa fie mai putin poluant. Acoperisurile vegetale fac parte dintre solutiile considerate a fi cele mai inovative si mai eficiente, avand scopul de a redresa mediului inconjurator.

In Europa, aproximativ 10% din toate acoperisurile ce se afla spre exemplu in Germania au vegetatie pe ele iar in ultimii ani, au fost construit de catre nemti peste 10 milioane de mp din acest tip de acoperis tip terasa verde, ceea ce inseamna aproximativ 7% din toate acoperisurile noi.

In acelasi timp, circa 12% dintre casele elvetiene au astfel de vegetatie pe acoperis iar moda se poate spune ca prinde chiar si in alte parti din lume. In Japonia spre exemplu, reglementarile prevad ca aproximativ 20% din intreaga suprafata a proiectelor care au peste 900 mp trebuie sa fie dedicate exclusiv spatiului verde. In acelasi timp, Primaria din orasul Toronto sprijina in mod oficial unele studii

Facte pe aceasta tema si in acelasi timp urmeaza ca aproximativ  6% dintre acoperisurile plate sa poata fi acoperite cu astfel de vegetatie. In Europa, sunt deja legi care prevad practic „inverzirea” acoperisurilor, iar unele dintre guverne au introdus in legislatie chiar si taxe pe poluare, motiv pentru care proprietarii, ca sa nu fie subiectul unor astfel de amenzi sau taxe, au recurs la astfel de  solutii ecologica pentru acoperisul cladirilor in care locuiesc.

In tara noastra insa, singurele oaze cu o asa numita vegetatie sta in ghivecele de flori de pe balcoane si asta pentru ca un acoperis viu inca pare ca o ciudatenie.

Modul de alcatuire al unui acoperis verde

Practic un acoperis de tip terasa verde este reprezentat de un invelis de plante ce e asezat peste acoperisul deja existent, plante care pot sa creasca si sa se dezvolte intr-un mod natural, fara alte interventii din partea omului.

Asadar, cand vorbim despre astfel de acoperisuri verzi ori despre terasele verde ne gandim la cladirile  care au acoperisurile in totalitate ori sunt partial acoperite de pamant si cu o vegetatie ce creste in mod natural, peste unele hidroizolatii care cu certitudine au fost inainte testate si certificate in acest sens, prin care apa nu trece apa si deasemenea nici radacinile, si unde membranele speciale cu rol antiradacina sunt impotriva tuturor radacinilor pe care le au plantele agresive si un sitem care are un sistem de filtrare si de drenaj care directioneaza apa spre  gurile scurgerilor cladirilor si care va mentine apa doar in locurile ce au fost formate special pentru a hidrata solul. Stratul de drenaj pe care il are apa poate sa ajunga la o inaltime de  aproximativ 2 pana la 10 cm si se prezinta sub forma unor cofraje de oua, ce pot sa inlocuiasca cu succes pietrisul ce era utilizat in mod traditional pana acum. In acelasi timp, scurgerile sunt astfel proiectate incat sa poata prelua apele de suprafata dar  si pe cele  infiltrate in sol.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment