Refu Blog

In traditia crestin-ortodoxa care este respectata in tara noastra, atunci cand viata unei persoane e la final, cei apropiati respectivei persoane, apeleaza la preotul din zona unde persoana ce se afla la finalul vietii locuieste, sau la preotul din parohia familia lui, deoarece isi doresc sa vina acesta la capatul celui ce urmeaza sa plece pe lumea cealalta, ca sa-i fie alaturi si nu in ultimul rand ca sa-si marturiseasca, probabil pentru o ultima data, pacatele din viata acestuia. Crestineste, cei care sunt apropiati de persoana ce se stie ca este la finalul  vietii sale, aprind o lumanare ce sta asezata la capataiul ei si care semnifica in religia crestina, faptul ca Dumnezeu sa-l vada si sa-i poata calauzi sufletul persoanei atunci cand a decedat, pe calea vesniciei.

In cazul persoanelor ce au murit fara aceasta lumanare in mana sau asezata la capataiu ei, inainte de fiecare sarbatoare a Sfintelor Pasti este bine, conform traditiilor crestine sa dea la altar, preotului, o faclie respectiv o lumanare mare, ce e bine sa fie invelita in panza alba, alaturi de un prosop. Preotul, o sa  aprinda, lumanarea respectiva de Pasti si ramane aprinsa pana la Inaltare, zilnic, la toate slujbele ce se savarsesc in acea biserica.

Ritualurile bisericesti

Dupa ce persoana ce s-a afla pe moarte trece catre lumea cealalta pentru vesnicie, preotul e primul chemat la ritualurile crestine obisnuite. El va avea asupra lui epitrahilul, deasemenea are tamaie in cadelnita si va face o slujba trisaghionului dar si asa numitul ritual de citire al stalpilor. Acestea sunt si ele considerate servicii funerare in Bucuresti fiind ritualuri ce se executa in toata tara, unde sunt crestini care respecta aceste traditii. Dupa ce are loc oficierea cantarilor si cuvantarilor bisericesti care sunt facute pentru a ajuta sufletul celui care a decedat, in locul sau la casa unde este depus, atat familia cat si preotul impreuna eventual cu reprezentantii agentiilor ce asigura aceste serviciile funerare in Bucuresti, stabilesc data si ora pentru a se putea oficia inmormantarea persoanei in cauza, si pentru oficierea propriu zisa a  inmormantarii. Preotul e unica persoana avizata si care este cu siguranta cunoscatoare a tuturor regulilor bisericesti de aceea este persoana consultata in legatura cu tot ce tine de astfel de ritualuri dupa ce are loc un deces.

Stalpul bisericii crestin-ortodoxe au rolul hotarator respectiv acela de indrumare al familiei care in momentele acelea este atat intristata cat si indoliata, indrumare care este facuta in asa fel incat inmormantarea sa aiba loc asa cum e normal din absolut toate punctele de vedere. Inainte de orice insa, ce se intampla acolo, la casa unde este persoana decedata are un rol deosebit de  important in procesul inhumarii dar si ulterior.

Traditii funerare

Trupul decedatului este cel care se pregateste cu atentie ca sa mearga pe ultimul drum, inainte sa fie pus  intr-un sicriu. Spalarea celui decedat precum si imbracarea si inmormantare corpului tine de traditiile funerare ce au loc in cadrul inmormantarii crestin ortodoxe. Imediat dupa ce se oficiaza aceste procesele, apartinatorii pot inclusiv sa ceara reprezentantilor bisericii tamaie si carbune, lumanari si sfesnic dar si un  toiag si o cruce plus o icoana, ele fiind amplasandu-se chiar pe pieptul persoanei trecute in nefiinta.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment