Refu Blog

Artroza umărului este o afecțiune care se traduce prin inflamație la nivel articular. În timp, artroza netratată poate duce chiar la pierderea cartilajului. Simptome ale acesteia includ durere, rigiditate, reducerea amplitudinii de mișcare și, uneori, din cauza pierderii gradului de lubrifiere articulară, mișcarea umărului poate chiar să producă zgomote ciudate.

Tratamentele variază de la remedii care ameliorează și amortizează durerea, cum ar fi aplicarea de gheață, căldură, imobilizarea și exerciții, până la intervențiile chirurgicale specializate. Medicul poate lua în calcul această opțiune în situația în care durerea este atât de exacerbată și greu de suportat încât provoacă invaliditatea persoanei respective.

Când apare artroza umărului?

Artroza umărului are mai multe cauze, de la înaintarea în vârstă până la traumatisme la nivelul articulației. Artroza are mai multe cauze posibile, dar diagnosticul corect trebuie pus de către o clinica de ortopedie Bucuresti. Printre posibilele și numeroasele cauze se numără:

  1.     Osteoartrita – este cel mai frecvent tip de artrită, fiind o boală articulară „de uzură”, legată de vârstă. Cartilajul se înmoaie, se fisurează și, în cele din urmă, se uzează. Acest lucru expune oasele de sub cartilaj care, astfel, se macină unele de altele;
  2.     Artrita reumatoidă – este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că organismul atacă propriile sale țesuturi sănătoasă. Sistemul imunitar atacă articulația și lichidul sinovial, provocând inflamația acestuia;
  3.     Artropatia de ruptură a manșetei rotatorilor – manșonul rotatorilor este un grup de patru tendoane care înconjoară articulația umărului și o menține stabilă, pe măsură ce capul humerusului se rotește în cavitatea glenoidă a omoplatului în timpul mișcării. Ruperea tendoanelor poate duce, în timp,  la alunecarea capului humeral din poziția sa normală, ceea ce duce la frecarea de alte oase și, implicit, uzura cartilajului;
  4.     Traumatisme la nivelul umărului – inclusiv dislocarea, fractura sau impactul sever care poate deteriora suprafața cartilajului;
  5.     Necroza vasculară – această afecțiune, denumită și osteonecroză, reprezintă moartea unei părți din os, din cauza privării de flux sanguin. Fără suport osos, cartilajul se deteriorează și, în cele din urmă, articulația umărului își pierde structura.

Cum tratăm artroza umărului?

În ceea ce privește protocolul de tratament artroza umar, opțiunile includ îngrijirea la domiciliu și, în acest caz, revizuirea stilului de viață, medicamentație specifică și, în anumite cazuri, chiar și intervenții chirurgicale. În mod uzual, tratamentul pentru artroză începe cu îngrijiri non operatorii, care includ exerciții pentru umăr, aplicarea de comprese cu gheață și medicație.

Exercițiile pentru umăr sunt vitale, deoarece ajută la îmbunătățirea sau păstrarea amplitudinii de mișcare. Kinetoterapia și fizioterapia pot face minuni când vine vorba de îmbunătățirea calității vieții și recăpătarea mobilității articulare. Medicamentele se iau pentru a reduce inflamația și durerile, dar, în sine, nu tratează factorul etiologic.

În cazul în care metodele convenționale de tratament nu ameliorează durerea și, dimpotrivă, artroza se agravează, intervenția chirurgicală reprezintă singura opțiune viabile. Operația poate să difere în funcție de gravitatea și stadiul afecțiunii, iar acest lucru trebuie pus la punct de către un medic specialist în domeniu, care va ști ce este mai bine pentru rezultate de lungă durată.

 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment