Acoperisurile verzi intensive sunt amintite in istorie inca dinaintea erei noastre, iar gradinile situate pe acoperisurile cladirilor au devenit o noua moda, tendintele si nevoile secolului XX readucandu-le in arhitectura.

Avantajele construirii unei asemenea oaze de verdeata sunt considerabile, fie ca se alege o modalitate mai simpla si mai putin costisitoare ca un acoperis verde extensiv, fie ca avem posibilitatea de a ne amenaja pe cladire un parc mai mic, in functie de veniturile pe care le avem.

Diferentele intre acoperisurile verzi extensive sau intensive

In primul rand, oamenii care aleg sa isi construiasca un acoperis verde intensiv, trebuie sa cunoasca anumite lucruri esentiale. Prima data trebuie sa ia in considerare faptul ca vegetatia este foarte importanta, si trebuie sa o alegem in functie de ce fel de acoperis ne dorim, altfel pot aparea probleme, iar planul nu poate fi dus pana la capat.

In al doilea rand, comparativ cu acoperisul verde extensiv, putem vorbi de gradini in propriul sens al cuvantului, in cazul acoperisului verde intensiv. In momentul in care stabiliti rezistenta cladirii, portanta elementelor suport permite realizarea unui proiect foarte bun, deoarece structura unui astfel de acoperis poate fi alcatuita din orice tip de ierburi, tufe, copaci, plante anuale sau perene, etc.

Amenajarea acestuia implica, nu in ultimul rand si conditii legale si tehnice, in functie de cladiri. De exemplu, in cazul celor noi proiectarea se face conform reglementarilor in vigoare pentru toate cladirile din clasele respective si in cazul celor existente, este necesara mai intai efectuarea unei expertize tehnice.

Fiecare proiect are specificul propriu, in care se fac adaptari de la caz la caz, insa cateva reguli de baza a acoperisului verde intensiv sunt: stratul de protectie, de inchidere, se intinde la baza, dintr-o membrana care rezista la actiunea agresiva a radacinilor; geomembrana este formata din poliester sau amestec de fibre consolidate mecanic, care are o rata de absorbire a apei foarte buna; voalul din fibre de polietilena trebuie sa fie gros de 1-2 mm, acesta formand un strat de filtrare;

Proiectul unui acoperis verde intensiv

Proiectul peisagistic unui acoperis verde intensiv se va realiza in concordanta cu proiectul acoperisului respectiv. Acesta se realizeaza in general la o inaltime constructiva, de peste 30-150 cm, cu o greutate de suprafata intre 300-700 kg/m patrat, insa valorile sunt orientative, fiind influentate si de conditiile de mediu. Exista si posibilitatea combinarii teraselor verzi intensive cu parcari pe acoperis, elemente de drenaj, care ofera aspectul decorativ si permite umbrirea naturala a masinilor, ceea ce este o idee eficienta.

Avem doua etape pentru intretinerea acoperisului verde intensiv:  prima este cea dupa plantare, ce poate dura chiar si pana la doi ani, unde intalnim procesul de consolidare a plantelor, iar a doua consta in intretinerea pe perioada de serviciu a acoperisului verde, presupunand inspectia si indepartarea periodica a plantelor uscate, sau in cazul acoperisurilor semi-intensive a buruienilor.

Acoperisurile tip gradina intensiva necesita o intretinere dedicata, tinand cont de nevoile plantelor corespunzatoare fiecarui anotimp, de inflorire, de perioada lor de crestere, iar astfel in orice moment din an terasa respectiva va avea un aspect controlat. Aceasta idee ne va oferi pe langa avantajele financiare si ecologice si o satisfactie estetica deosebita.

Acoperis verde intensiv-online

In cazul in care vreti sa va documentati mai mult si sa obtineti mai multe informatii utile, eu va recomand sa utilizati un site: www.odu.ro , care va poate oferi solutii optime pentru realizarea unui acoperis verde intensiv.

Va asteptam sa il utilizati cu incredere.

Author

Pasionat de tehnologie și internet din 1996, blogger din 2008, fotograf și videograf entuziast. Expert în crearea de website-uri, SEO și strategii digitale pentru startup-uri. Fondator al agenției DIGITAL INBOUND, ajutând afacerile să crească online.

Write A Comment