La o margine de sat, intr-o casa izolata stateau bunicii mei pana acum doi ani. Copiii erau raspanditi in cele patru zari ale lumii, ba chiar trecusera si hotarele tarii si ei se chiuiau cu batranetea si cu toate treburile care sunt de facut pe langa o casa. Pentru un batran este mult mai solicitant sa traiasca la casa, decat intr-un bloc din multe privinte.

1. Incalzirea ii da mari batai de cap. Pentru lemne se imprumuta la CAR-ul pensionarilor, fiindca in prezent acestea sunt foarte scumpe si procesarea lor necesita bani si eforturi. Lemnele trebuie taiate, crapate, puse la adapost si aduse in casa cand se face focul. Pentru asta batranii ies pe gheata din curte si risca sa cada si sa fie acoperiti de zapada.

2. Curatenia din curtea casei este intretinuta cu multa munca. Iarba trebuie cosita, frunzele maturate cu grija, gardurile reparate. Bunicii nu sunt milionari sa plateasca mereu pe cineva sa ii ajute si in plus, sunt perioade in care nici nu gasesc mana de lucru.

3. Pentru ei, sa isi lucreaza pamanturile reprezinta o datorie de onoare, de aceea ies in bat si pe arsita, cu riscul de a cadea pe loc

4. Multe case nu au apa curenta si pentru asta ei se duc la pompa sau si mai periculos, la fantana, sa aiba apa de baut si de facut mancare.

5. Gatitul devine pentru ei o activitate extrem de obositoare si cand se simt bolnavi si nu se pot ridica din pat, rabda.

Caminul de batrani Seniorcenter.ro, rezidenta de lux a bunicilor - Refu.ro

6. In cazul in care unul dintre ei devine imobil, celalalt se lupta singur sa il ingrijeasca. Pentru asta trebuie sa il ridice, sa il schimbe, sa il spele si sa il hraneasca, desi ii lipseste experienta manipularii unui bolnav. Personalul calificat in ingrijirea bolnavilor nedeplasabili au secrete menite sa le usureze munca. Batranii care stau singuri in casele lor sunt condamnati la: -numeroase lipsuri. De multe ori nu au nici paine sa puna pe masa, fiindca nu se pot duce la magazin sa isi cumpere.

Ca sa puna un om cu ziua sa le faca treburile, fac economii de la mancare de multe ori. -la suferinta. Ce fac ei, cand au dureri cumplite si farmacia este mult prea departe, iar la medic nu au puterea sa ajunga? In prezent sunt sate intregi fara medici de familie sau acestia vin de doua ori pe saptamana. Pana la oras, batranii nu pot calatori cu autobuzele, fiindca neajutati nici nu pot urca in ele. -la singuratate. Li se uraste singuri, unul vaitandu-se intr-o parte, altul in cealalta. -la o casa in care igiena este precara, fiindca nu mai au vitalitatea din tinerete sa faca totul perfect. Covoarele nu mai pot fi scoase din casa si spalate, aspiratorul nu mai este manuit cu aceeasi eficienta.

Exista vreo solutie pentru ei? Da: caminul de batrani Seniorcenter.ro o rezidenta de lux securizata pentru bunicii nostri. In prezent nu exista loc mai sigur si mai luxos pentru batranii din toata tara ca aici. Caminul rivalizeaza cu succes cu centrele de batrani din afara. Studiile au aratat ca au fost facute dupa modelul celor din SUA, fiind gandite sa le faca ultima perioada a vietii bunicilor si parintilor nostri fericita. Camerele mobilate cu gust au paturi noi cu saltele noi si in fiecare dintre ele se afla o plasma. Pe holuri fotolii mari si confortabile sunt asezate din belsug. In curte exista foisor, loc de gratar si gradini plini de copaci si de flori.

Sa nu mai vorbim de piscina cu apa curata si de sala de gimnastica plina de fel de fel de aparate! Exista si punct de infrumusetare, unde bunicii se pot tunde si coafa sau li se face manichiura. Nu exista zi de nastere, care sa nu fie sarbatorita cu mult fast. Mesele festive de la sarbatori sunt pline cu de toate, iar atmosfera din camin este destinsa. Bunicii se bazeaza mereu pe personalul de ingrijire si au la dispozitie permanent personal medical. Ii vizitem adesea la noua lor casa si fericirea lor imi umple sufletul de multumire. Am facut ceea ce trebuia ca ei sa aiba o batranete linistita si lipsita de munca si de efort, fiindca le ajung cei peste 50 de ani de truda. Acum gusturile si pretentiile li s-au rafinat si bunicul o duce pe bunica in oras de doua ori pe luna, cu masina pusa la dispozitie de cei de la azil, la o cina romantica…

Author

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Abonare pentru