Perceptia sunetului in filmele moderne

In lumea sunetului, totul, de la efectele sonore, muzica si pana la dialog se adauga in post productie. Nu este vorba doar despre potrivirea sunetelor exacte cu ceea ce se afla pe ecran pentru ca uneori designerii de sunet utilizeaza diferite sunete care functioneaza impreuna cu imaginile, pentru a da o imagine emotionala puternica.

Legendarul designer de sunet din Star Wars, Ben Burtt, a fost insarcinat cu popularea unui intreg univers cu sunete. El a facut acest lucru punand mixand mai multe elemente de sound design din natura, motiv pentru care toate sunetele sunt familiare publicului.

Luptatorii TIE produc un sunet inspirat din cel produs de elefanti dar seamana si cu avioanele gernamene pentru bombardament din al doilea razboi mondial – ceea ce leaga sunetul de o conotatie istorica clara.

Respiratia specifica lui Darth Vader este foarte importanta pentru constructia personajului. Ar fi putut fi doar un ticalos fara chip, imbracat in armura, dar respiratia lui (care se inrautateste in timp ce lupta si il face vulnerabil) il umanizeaza instantaneu.

De asemenea, diferitele zgomote produse de  Chewbacca sunt inspirate de la ursi, moluste, lei si bursuci. Prin amestecarea sunetelor, Burtt a reusit sa ofere gamei emotionale Wookiee si un caracter unic.

Burtt aproape mereu amesteca si fabrica sunete, si foloseste foarte rar clisee si elemente standard, pentru a crea ceva nou si mai emotional.

Perceptia sunetului in filmele moderne - Refu.ro

Sunetul armelor de foc in diferite filme poate reflecta efectele emotionale. De exemplu, in western-urile lui Sergio Leone, sunetele de arme sunt preluate din focul de tun, care se potriveste cu tema specifica genului.

Un film care foloseste armele de foc este si Save Private Ryan. Focul de arma  suna diferit in functie nu numai de arma, ci si de starea emotionala a personajelor.

Filmul include o scena iconica care incepe cu sunetul precipitatiilor, dar apoi se transforma in sunet de gloante auzite de la distanta. Este o metoda incredibil de eficienta de a plasa publicul in acelasi loc din punct de vedere  emotional cu personajele, a caror lume este adesea intrerupta de explozii de violenta.

Exista de asemenea mai multe filme care inventeaza sau subliniaza sunete pentru a crea un efect unic sau drame in secventele de actiune. Spre exemplu, in American Psycho, se aude sunetul unei sabii pe fundal.

In Matrix, loviturile si focurile de arma sau chiar miscarile camerei au efecte sonore stilizate. Designul de sunet modifica regulile realitatii sau vine sa le sustina astfel incat sa se conture lumea imaginara specifica acestui film.

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments