Refu Blog

Situatiile in care putem avea nevoie de sudura pentru a uni anumite materiale si obiecte sunt foarte diferite. Prin procesul de sudare ne referim la lipirea a doua sau mai multe bucati din materiale metalice. In cadrul procesului de sudare primul pas il reprezinta topirea materialelor pe care urmeaza sa le unesti astfel incat in final sa rezulte un singur element.

Procesul si tehnica de sudare

Diferenta dintre sudare si lipire este aceea ca in cazul sudurii piesele care intra in contact sunt topite in vederea unirii. Topirea metalului se face la temperaturi foarte mari, temperaturi obtinute in urma folosirii aparatului special conceput pentru a suda. In cadrul procesului de sudura pot fi topite si unite diferite materiale, dintre care putem aminti fonta, aluminiul, aurul, otelul sau otelul inoxidabil.

Tehnicile folosite pentru a suda diferite materiale difera de la caz la caz si in functie de rezultatul dorit. Astfel vorbim despre trei tehnici de sudare, si anume sudarea prin intermediul arcului electric, sudarea cu flacara si sudarea prin folosirea de fier fierbinte. Sudarea prin arc electric sau prin electrozi foloseste un aparat de sudura si un electrod. Electrodul protejat cu un maner izolator este incalzit in urma unui scurtcircuit electric, iar caldura generata are capacitatea de a suda contactul dintre electrod si metal.

Tehnica de sudare prin flacara foloseste diferite instrumente precum o butelie, o lanterna cu gaz sau o masina de sudat cu gaz. Aceasta din urma functioneaza pe baza de propan sau de butan si poate fi folosita pentru a incalzi metalul obiectelor pentru care se doreste sudarea. In cele din urma sudarea prin fier fierbinte apeleaza la un ciocan de lipit si o statie de lipit care sunt folosite pentru a topi metalul la temperaturi de pana la 400-500 de grade Celsius.

Accesoriile pentru sudat si importanta acestora

Sudura este un proces foarte util in diferite situatii, dar pentru a te asigura de faptul ca nu pune in pericol integritatea fizica si nu exista risc de accidente este indicata utilizarea de accesorii. Pe langa verificarea tuturor aparatelor folosite pentru a suda si a tuturor instrumentelor utilizate, pentru a te proteja in timpul acestor operatiuni este obligatorie purtarea unei masti pentru sudat. O masca sudura are capacitatea de a te proteja la nivelul fetei si al ochilor de scanteile rezultate in urma sudurii, dar si de razele ultraviolete si infrarosii produse in cadrul operatiunii de sudare a metalelor.

Indiferent daca sudezi ocazional sau daca faci astfel de activitati frecvent, pentru a evita orice accident si orice urmari nefaste, este indicat sa cumperi o masca sudura. Exista diferite astfel de accesorii pe piata si este important sa ai in vedere greutatea, dimensiunile, opacitatea lentilei si tipul de filtru al mastilor pentru sudura. Toate acestea aspecte te vor ajuta sa faci alegerea potrivita pentru a te proteja in timpul sudatului.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment