Refu Blog

Atunci când suntem în căutarea unui apartament ne lovim tot mereu de etichete: apartament tip studio, garsonieră etc. Lucrurile devin mai clare atunci când eticheta vorbește despre apartamente cu 2, 3 sau 4 camere, deși așteptările nu corespund întotdeauna cu realitatea.

În acest articol ne-am propus să oferim o imagine mai clară asupra categoriilor de apartament și felul în care acestea se clasifică. Asta pentru a fi mai ușor de înțeles anunțurile imobiliare ce vizează vânzarea / închirierea unui imobil. 

Numărul de încăperi dintr-un imobil este una dintre categoriile de clasificare a acestora. Astfel regăsim apartamente de tip studio, garsonieră, apartamente de tip open-space (de obicei living + bucătărie), apartamente cu 1-5 camere și apartamente sofisticate de tip penthouse. 

Apartamentele de tip studio sunt acele apartamente care includ spațiul pentru dormit, spațiul destinat camerei de zi și bucătăria într-o singură încăpere. La aceste apartamente, baia este singura încăpere separată. 

Comparativ cu garsonierele, care se regăsesc din ce în ce mai puțin în construcțiile noi și moderne, apartamentele de tip studio oferă mai mult confort și pot fi amenajate astfel încât să pară spațioase. Garsonierele, pe de altă parte, sunt imobile de dimensiuni foarte mici care nu au un spațiu anume destinat bucătăriei și, posibil, să nu beneficieze de acele obiecte de mare uz din bucătărie precum un aragaz sau un frigider. Acestea sunt înlocuite cu alte dispozitive pentru a asigura, totuși, un minim necesar. Unele dintre acestea sunt construite în blocuri care oferă acces la spațiul sanitar pe hol, la comun cu alte garsoniere. 

Apartamentele de tipul open-space sunt un concept relativ nou adoptat din America. Acest concept a apărut grație nevoii de spațiu mare, întins, luminos în care te poți mișca în voie. Astfel, în această categorie intră acele imobile care oferă, în aceeași încăpere, livingul și bucătăria. Altele creează un spațiu deschis prin contopirea spațiului pentru dormitor cu acela pentru living. Oricare ar fi compartimentarea, aceasta este caracteristica apartamentelor de tipul open-space. 

Apartamentele de 1-5 camere sunt acele apartamente care au delimitate foarte clar spațiile imobilului. Altfel spus, în acest tip de apartamente se regăsesc camere diferite, individuale, pentru fiecare necesitate: un dormitor sau mai multe, o sufragerie, bucătăria, una sau două băi, holul și, în unele cazuri, unul sau două balcoane. 

Ultimul tip de apartamente din această categorie este apartamentul penthouse. Acestea sunt amenajate la etajele superioare ale blocurilor. Sunt construite pentru a fi confortabile, spațioase, moderne. Oferă o priveliște menită să bucure privirea oricui. În unele cazuri, apartamentele bucură prin facilitățile cu care vin la pachet: terasă, posibil grădini sau chiar piscină. 

Când vine vorba despre compartimentare, apartamentele se clasifică în apartamente nedecomandate, semidecomandate și decomandate.

Apartamentele din categoria celor nedecomandate nu oferă confortul de care cei mai mulți avem nevoie, deoarece nu există compartimentare. Desi fiecare încăpere are propriul spațiul, cei care locuiesc într-un astfel de apartament sunt nevoiți să treacă dintr-o cameră în alta și apoi în alta, fără a exista legătură printr-un hol. 

Apartamentele de tip semidecomandat sunt acele apartamente care au un hol, la intrarea în apartament, ce permite accesul în living și în bucătărie. Însă accesul înspre baie sau dormitor se face din living printr-un alt hol, mai mic.

Apartamentele decomandate, așa cum este de la sine înțeles, permit intrarea în oricare încăpere a acestuia doar prin holul principal de la intrare. Nu există un al doilea hol sau altfel de legături între încăperi. Sunt apartamentele care oferă cel mai mare grad de confort deoarece există intimitate.

Dacă facem referire la finisarea apartamentului, există 4 categorii de apartamente: cele care se predau la roșu, adică pereții apartamentului nu sunt finisați deloc, se observă materialele de construcție care au fost folosite, nu există niciun fel de instalație și ele dispun doar de geamuri și uși; imobilele predate la gri sunt acelea cu pereții finisați înspre exterior, aceștia fiind și termoizolați, și cu implementarea instalației electrice.

Apartamentelor care se predau la alb tot ceea ce le lipsește este designul de interior. Nu au mobila, pereții vopsiți sau tapetați etc., în schimb au toate instalațiile și pregătirea necesară pentru a umple spațiile cu piesele de mobilier. Pe de altă parte, apartamentele oferite la cheie dispun de tot ceea ce este nevoie într-o casă.

Ultima categorie prin care se clasifică apartamentele este confortul. Astfel, aici includem apartamentele cu confort sporit, confort 1,2 sau 3. Diferențele sunt la nivelul dimensiunilor, la nivelul spațiilor sanitare, holului și balcoanelor. În timp ce apartamentele de tip confort 3 nu beneficiază de balcon, hol și nu depășesc 50 mp, apartamentele de tip confort 1 sau 2 dispun de cel puțin 60-80 mp, hol, grup sanitar și balcon. Cu privire la apartamentele de tip confort sporit, acestea sunt în mod obligatoriu decomandate, au peste 80 mp, posibil să existe mai multe grupuri sanitare și cel puțin un balcon. 

Deși par foarte multe aspecte pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când căutăm un apartament, lucrurile sunt mai facile, în realitate. Dacă îți cunoști nevoile, știi ce tip de apartament ți se potrivește. În caz contrar, echipa Bisara îți stă mereu la dispoziție. 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment