Ce este FreeSync si cu ce ajuta in jocuri?

FreeSync este tehnologia celor de la AMD ca raspuns pentru rivalii sai de la Nvidia care au G-Sync. A aparut in luna martia a anului 2015 si este compatibila atat pentru windows, cat si pentru linux sau xbox.

Freesync reprezinta o tehnologie adaptiva creata pentru monitoarele de tip LED ce suporta o rata dinamica de refresh rate (despre refresh rate am vorbit intr-un articol anterior) care are ca scop reducerea tearing-ului si stuttering-ului cauzate de desincronizarea frame-urilor dintre placa video si monitor.

Ce este FreeSync

Pentru a beneficia de aceasta tehnologie trebuie neaparat sa aveti o placa video a celor de la AMD si de un monitor care este capabil de asa ceva. Marele avantaj al acestei tehnologii este posibilitatea utilizarii FreeSync prin intermediul cablului HDMI care are costuri mai reduse fata de cablu display port pentru Nvidia G-Sync.

Ajuta foarte mult in jocurile de tip Esports (Cs:Go, Lol, Dota) dar isi face simtita prezenta si la celelalte categorii de jocuri. Explicatia mai simpla sta in felul urmator: FreeSync ajuta placa video sa afiseze pe monitor o imagine mai stabila. In cazul in care aveti 50 fps-uri de exemplu intr-un joc iar acestea sar imediat la 80 sa zicem, monitorul preia mult mai rapid imaginea si ofera o experienta mai smooth.

Foarte important este si rata de refresh a monitorului dumneavoastra. Cum am precizat si in alte articole, degeaba aveti un PC capabil ce ofera FPS-uri bune daca monitorul are 60Hz (afiseaza doar 60 de cadre pe secunda). Recomandarea mea, daca sunteti un fan al placilor AMD este sa cautati monitoare cu tehnologie FreeSync si cu rate de refresh incepand de la 75 pana la 240Hz pentru experiente de gaming competitive, aproape perfecte.

Trecerea de la 60 la 75/100/144Hz chiar se simte destul de mult in toate jocurile, dar mai ales in cele de tip Esports. Desi gamerii profesionisti prefera mai mult placile Nvidia si tehnologia G-Sync, sa stiti ca AMD cu al lor FreeSync fac o treaba la fel de buna.

Marele semn de intrebare este de ce aceste doua companii gigante nu s-au inteles sa fie o tehnologie universala. Raspunsul este destul de simplu; folosesc procese diferite si la baza constructiei placilor video se afla arhitecturi separate.

Ca si concluzie, tehnologia FreeSync a celor de la AMD ajuta destul de mult in jocuri iar marelee avantaj este ca poate fi folosita si prin HDMI fata de concurentul G-Sync care necesita un cablu display port. Puteti gasi cu usurinta un laptop gaming cu placa video de la AMD si cu suport pentru FreeSync. Astfel puteti lega laptopul la un monitor mai mare si sa va jucati in voie, mai ales cand sunteti acasa.  

Articol preluat de pe https://topreviewuri.com

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments