Majoritatea persoanelor au trecut printr-un atac de panică la un moment dat. Dacă aceste atacuri de panică se repetă destul de des, ajung să afecteze calitatea vieții considerabil și rutina zilnică. Persoanele care trec prin astfel de situații ajung să se izoleze, să renunțe chiar și la job sau la întâlnirile cu prietenii, în speranța că atacurile de panică vor dispărea de la sine. Din păcate, aceasta nu este o soluție – atacurile de panică necesită intervenția unui specialist.

Cum diferențiezi atacul de panică de o simplă teamă?

Este important să facem diferența între o simplă frică și un atac de panica. Specialiștii susțin că un atac de panică se manifestă mult mai intens și ține cel puțin 10 minute. Ca să îți dai seama dacă experimentezi un simplu episod de teamă sau un atac de panică, trebuie să simți minim 4 din următoarele simptome în același timp:

  • Puls crescut și palpitații,
  • Transpirații reci,
  • Tremur, frisoane alternate cu valuri de căldură,
  • Senzația de sufocare,
  • Greață, amețeală și dezechilibru,
  • Frica de a pierde controlul asupra situației,
  • Sentimentul că ceea ce trăiești este ireal,
  • Senzația că toate visele negative pe care le-ai avut urmează să devină realitate.

Dacă aceste simptome se intensifică pe parcursul celor 10 minute, poți fi sigur că ai un atac de panică.

Ce poți face în cazul unui atac de panică?

Este destul de greu să te regăsești în timpul unui atac de panică, însă este important să îți gestionezi emoțiile. Primul lucru pe care îl poți face la apariția primelor simptome ale unui atac de panică este să te concentrezi pe respirație. Inspiră și respiră adânc și încet și ai încrede că totul va trece. Sfatul nostru este să practici aceste exerciții de respirație periodic, chiar și atunci când nu ai un atac de panică pentru că te vor ajuta să te relaxezi mai bine. 

Un alt lucru pe care îl poți face în mijlocul unui atac de panică este să te concentrezi pe o altă activitate – sună un prieten, petrece timp cu animalul de companie, fă câteva exerciții fizice, fă-ți o cană de ceai, ascultă muzică sau ieși la o plimbare. Orice distragere de la atacul de panică este bună și indicată. 

O metodă eficientă în gestionarea atacurilor de panică este cea de tip 5-4-3-2-1. Când simți că ai un atac de panică, fă un pas în spate, privește în jurul tău și încearcă să te concentrezi pe 5 obiecte diferite, să asculți 4 sunete diferite, să atingi 3 obiecte diferite, să simți 2 mirosuri diferite și să numești un gust preferat. 

Bineînțeles, dacă suferi des de atacuri de panică, nu ezita să apelezi și la un psihoterapeut pentru a înțelege care este cauza acestor atacuri de panică și cum le poți preveni pe viitor.

Author

Pasionat de tehnologie și internet din 1996, blogger din 2008, fotograf și videograf entuziast. Expert în crearea de website-uri, SEO și strategii digitale pentru startup-uri. Fondator al agenției DIGITAL INBOUND, ajutând afacerile să crească online.

Write A Comment