Coronavirus din Wuhan – Ce stim pana acum?

Ce este acest coronavirus din Wuhan?

Virusul a fost identificat ca un nou tip de coronavirus. Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de agenti patogeni, cei mai multi cauzand infectii respiratorii usoare, precum raceala comuna.

Dar coronavirusurile pot fi, de asemenea, mortale. SARS, sau sindromul respirator acut sever, este cauzat de un coronavirus si a ucis sute de oameni in China si Hong Kong la inceputul anilor 2000.

Acest coronavirus poate ucide?

Da. Pana in prezent, saptesprezece persoane au murit dupa testarea pozitiva a virusului. Majoritatea pacientilor mor din cauza complicatiilor, inclusiv a pneumoniei si umflarea la plamani. Pneumonia severa poate ucide oamenii, determinandu-i sa se inece in „fluidul” care inunda plamanii lor. De asemenea, virusul provoaca umflarea sistemului respirator, ceea ce poate ingreuna trecerea oxigenului in fluxul sanguin, ceea ce duce la insuficienta organului si la moarte.

Care sunt simptomele acestui coronavirus?

Simptomele sale sunt de obicei febra, tuse si respiratie cu probleme, dar unii pacienti au dezvoltat pneumonie, o infectie care poate pune viata in pericol, care provoaca inflamatia micilor saci de aer din plamani. Persoanele care poarta noul coronavirus pot avea doar simptome usoare, cum ar fi dureri in gat. Acestia pot presupune ca au o raceala comuna si nu solicita ingrijiri medicale, se tem specialistii.

Cum este detectat acest coronavirus?

Secventializarea genetica a virusului a fost eliberata de oamenii de stiinta din China in restul lumii pentru a permite altor tari sa diagnostice rapid potentialele noi cazuri. Acest lucru ajuta alte tari sa raspunda rapid la focare de boala.

Pentru a contine virusul, aeroporturile detecteaza persoane infectate cu verificari ale temperaturii. Dar, ca in cazul oricarui virus, are o perioada de incubatie, ceea ce inseamna ca detectarea nu este intotdeauna posibila deoarece simptomele nu au aparut inca.

Cum a inceput si raspandit coronavirusul?

Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce inseamna ca sunt transmise intre animale si oameni, spune Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Primele cazuri identificate au fost printre persoanele conectate la piata Huanan din Wuhan.

De atunci, au fost identificate cazuri in alte parti care ar fi putut fi raspandite prin transmiterea de la om la om.

Ce fac tarile pentru a preveni raspandirea?

Tarile din Asia au intensificat supravegherea aeroportului. Acestea includ Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Hong Kong, Indonezia, Malaezia si Filipine.

Australia si SUA depisteaza, de asemenea, pacientii pentru o temperatura ridicata, iar Marea Britanie a anuntat ca va analiza pasagerii care se intorc din Wuhan.

Este vreun virus similar existent vazut pana acum?

Expertii au comparat-o cu focarul din 2003 al sindromului respirator acut sever (SARS). Epidemia a inceput in sudul Chinei si a ucis mai mult de 700 de persoane in China continentala, Hong Kong si in alte parti din zona.

Vezi mai multe detalii despre coronavirus 

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments