Cum a fost inventat hamburgerul

Hamburgerul poate fi considerat mâncarea preferată a Americii. Puteți să îl găsiți în restaurantele tip drive-through, la fast-food și în meniurile restaurantelor cu stele Michelin. Aromele hamburgerilor au inspirat o lume întreagă, astfel încât astăzi au devenit omniprezenți și în restaurantele românești, putând comanda un burger atât în București, cât și un burger în Piatra Neamț.

La nivel mondial, McDonald’s vinde 75 de hamburgeri pe secundă! Dar de unde a apărut exact acest gustos sandwich din carne de vită? Care este istoria hamburgerului – are un singur inventator așa cum susțin unii?

Povestea originii hamburgerilor

Poate ați auzit că orașul Hamburg din Germania este casa primului hamburger. În timp ce inspirația pentru hamburger a venit de la Hamburg, conceptul de sandwich a fost inventat mult mai târziu. Și, de fapt, conceptul de carne tocată de vită este probabil apărut înainte de originile orașului Hamburg, potrivit unora.

Ar putea fi mai mult o legendă, dar unii susțin că călăreții mongoli au mâncat mai întâi un stil similar de carne de vită, crudă, în secolul al XII-lea. Moda aceasta și-a făcut loc prin rutele comerciale prin Rusia înainte de a ajunge în Germania.

Toate poveștile despre originea hamburgerilor sunt de acord într-o privință: până în secolul al XIX-lea, carnea de vită de la vacile germane din Hamburg era tocată și combinată cu usturoi, ceapă, sare și piper, apoi transformată în chiftele (fără pâine sau chifle) pentru a face fripturi în Hamburg. Acești burgeri timpurii erau considerați un lux și erau destul de scumpi, având în vedere calitatea cărnii de vită din Hamburg. 

Deci, unde a fost inventat hamburgerul?

Când imigranții germani au început să sosească în New York și Chicago, mulți își câștigau existența deschizând restaurante. Meniurile prezentau frecvent friptură Hamburg, o versiune americanizată a ofertei germane. Adesea era cel mai scump fel de mâncare din meniu. În timpul Revoluției Industriale, lucrătorilor din fabrici li s-a servit friptura din Hamburg din restaurante tip food carts (pe roți). S-a dovedit însă că era dificil să mănânce un asemenea preparat în picioare, așa că un bucătar creativ a introdus această friptură între două felii de pâine (numele inovatorului culinar a fost, din păcate, pierdut în istorie).

Astfel, s-a născut sandvișul Hamburg, o evoluție care a sporit popularitatea acestui aliment în toată țara.

Cine a inventat hamburgerul?

După unele relatări, acest nume este pierdut în istorie, dat fiind faptul că a fost o inovație de necesitate pe străzile din New York și Chicago. Dar există câteva nume care își dispută această invenție:

  • Louis Lassen în New Haven, Connecticut
  • Hamburger Charlie Nagreen în Seymour, Wisconsin
  • Charlie și Frank Menches, Hamburg, New York

Ar putea fi, de asemenea, adevărat că aceste inovații au avut loc oarecum simultan în diferite părți ale țării.

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments