Primul episod din seria Tutorialelor WordPress a fost publicat!

refu-logo-test-3Acum ceva timp anuntam ca vreau sa ma ocup de tutoriale WordPress, dar nu am avut timp si nici echipament de sunet pentru a inregistra nimic, dar tot fara echipament de sunet dar cu mai multa vointa am realizat primul episod si am prelucrat materialul audio prin Audacity si sunetul pare cat de cat ok, asa ca incepand de aseara pe la ora 2:00 a fost publicat pe Youtube primul episod realizat de mine.

In episodul publicat Cum sa iti faci un blog | Tutoriale WordPress in limba romana am atins urmatoarele subiecte:

Inregistrare Domeniu

Inreigstrarea domeniului fiind foarte importanta pentru blogul tau, fie ca numele domeniului o sa ajunga un fel de brand peste ceva timp, fie o sa fie recunoscut de toata lumea, e bine sa nu te grabesti cand vrei sa-ti inregistrezi primul tau domeniu de blog.

Achizitionare Hosting

Hostingul este din nou un subiect destul de serios, chiar daca toti ne gandim sa fie cat mai ieftin posibil asta nu ne ajuta, pentru ca cel mai ieftin posibil inseamna NU IN ROMANIA, si daca hostingul nu este in Romania, atunci blogul tau poate sa aibe de suferit.

  1. Daca hostingul este in alta tara, motoarele de cautare nu o sa te ajute la potential maxim.
  2. In functie de peering la unii vizitator site-ul se poate incarca extrem de greu.
  3. Pe hostingurile internationale ieftine sunt mii de site-uri, daca cineva foloseste scripturi care nu sunt optimizate, afecteaza toate site-urile de pe server, din cauza asta se numeste Shared.

Instalarea unui client de ftp

Cel mai folosit client de ftp este Filezilla presupun, pentru ca este gratuit si este un client de ftp, nu ai nevoie de altceva. Dar daca vrei neaparat sa testezi si altceva, cel putin pentru cele 30 de zile, poti sa instalezi in calculator si CuteFTP sau SmartFTP, doi clienti de ftp destul de buni. Am folosit prima oara CuteFTP si acum de ceva timp folosesc numai SmartFTP. Acum totul tine si de preferintele voastre.

Prima logare in cPanel

Odata cu serviciul de hosting primit, este foarte probabil sa aveti si cPanel, un panou de control pentru administrarea hostingului, asta presupune:

  • Administrarea conturilor de email
  • Administrarea fisierelor de pe hosting, conturile de ftp de pe hosting
  • Statisti vizitatori, statistici trafic folosit
  • Subdomenii, adaugare domenii, redirect de domenii
  • Administrare baza de date MySql
  • Diferite tool-uri pentru site-urile tale

Crearea unui utilizator si a unei baze de date mysql

Cand vine vorba de MySql foarte multi utilizatori de internet inca nu stiu cum functioneaza. Momentan am explicat doar cum sa iti faci un utilizator pentru baza de date, si am creat o baza de date, apoi am dat dat acces complet utilizatorului pentru baza de date creata. In urmatoarele episoade o sa explic mai pe larg.

Instalarea WordPress

Dupa ce am stat tot in cPanel, am inceput procesul rapid de instalare, urmat de cateva recomandari atunci cand vine vorba de setarea unei parole, dar si cand se fac setarile de prefix la baza de date, standardul fiind wp_ dar o alternativa putea fi si xm_ bg_ ro_ etc.

Setari de baza wordpress

Dupa instalarea curata a WordPress-ului, totul este standard, asadar trebuie modificate cateva setari in caz de nevoie, fiecare se obisnuieste cu anumite elemente in WordPress, eu am modificat primele elemente cu care m-am obisnuit eu, setarile de adaugare www la domeniu sau setarea permalink-urilor fiind doar cateva.

Instalarea unui plugin

WordPress-ul este cunoscut si pentru imensa baza de date de pluginuri create de toti utilizatorii care au dezvoltat continut pentru WordPress, asadar fiind vorba de 32800 de pluginuri (16 August 2014, si 715 milioane de download-uri)

Asa ca fiecare utilizator de wordpress trebuie sa exploreze aceste pluginuri si sa-si instaleze cele care cred ca-l ajuta cel mai bine.

Primul tau articol

Dupa ce s-au terminat setarile si instalarile de plugin, am trecut direct la primul articol, unde este titlul articolului, unde este textul articolului, cat ar fi recomandat sa scrii, setarea unei etichete (tag) si alegerea unei categorii, mai multe despre categorii in urmatoarele episoade.

In mare cam asta a fost primul episod, pentru a vedea link-ul poti accesa url-ul catre Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=ueyZ42CEgVk

 

Subscribe
Abonare pentru
guest
3 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Bucur

Ar fi bine sa continui seria si astept un mic episod cum sa faci un subdomeniu in wordpress. Pentru incepatori este binevenit…

Ioan Mihai

De acord cu ceea ce spune Bucur. Desi e o chestie extrem de simpla, in cazul cPanel, multi nu stiu sa faca un subdomeniu.

Alexandru Bratu

Bun bun, cat mai multe mane 😀