Refu Blog

Cum sa iti protejezi eficient culturile legumicole din camp cu prelate cu inele • Refu Blog

Multi fermieri, agricultori si legumicultori si-au pus problema urmatoare: cum anume sa isi protejeze cat mai eficient culturile legumicole din camp, astfel incat acestea sa nu fie puse in pericol de catre conditiile meteo extreme. Acum cativa ani in urma, se putea spune ca o astfel de problema era destul de importanta si musai de luat in calcul, insa alternativele nu erau la fel de eficiente ca cele din ziua de azi. Prezentul ne ofera si avantajul evolutiei si modernizarii tehnologiei si nu numai, astfel incat avem parte de solutii optimizate si eficiente pentru astfel de probleme. Daca nu stii cum anume sa iti protejezi culturile (cat mai bine), iata doua idei destul de semnificative, pe care tot mai multi oameni din domeniu le iau in calcul (ca sa afli ce anume le face sa fie atat de cautate si de apreciate):

  • Plasa de umbrire: despre plasa de umbrire cred ca stim majoritatea, pentru ca aceasta se poate folosi si la alte lucruri, nu doar la protejarea culturilor libere din camp. De exemplu, plasa de umbrire se foloseste in constructii pentru protejarea ariei in care se lucreaza, dar si la casele obisnuite, pentru ca acopera garduri, delimiteaza zone si ofera intimitate. Gradul de densitate al plasei poate sa difere, iar acest criteriu poate influenta si pretul ei de achizitie (insa nu vorbim de diferente enorme intre sume). Plasa de umbrire este ideala pentru protejarea culturilor din camp deschis si are si un pret accesibil de regula, fiind vanduta la metru. O gasiti in magazinele de specialitate, fizice sau online. Cea mai frecvent intalnita varianta este plasa de culoare verde. Acest produs este usor de amplasat oriunde, dar la fel de usor de depozitat, deoarece nu ocupa mult spatiu daca este impachetata in mod cat mai eficient cu putinta.
  • Prelate cu inele: o metoda mai putin cunoscuta decat prima, insa la fel de eficienta, o reprezinta prelatele cu inel. Acestea nu prezinta orificii, ca plasa de umbrire, insa este foarte eficienta cand vine vorba de protejarea culturilor din camp. Ofera protectie impotriva conditiilor meteo nefavorabile si este foarte rezistenta, deci reprezinta o investitie pe termen lung pe care merita sa o faci, daca iti doresti o solutie eficienta si de durata pentru problema ta. Prelatele pot fi folosite si ‘’mobil’’, ca sa acopere materiale depozitate in aer liber, remorci de camioane si asa mai departe. Este rezistanta la apa si nu se deterioreaza usor. De asemenea, este rezistenta si la razele UV si nu mucegaieste. Este foarte des intalnit modelul de culoare albastra.

Care dintre cele doua metode este mai eficienta? Amandoua au avantaje: plasa de umbrire este mai usor de manuit si de mutat, dar prelata este mult mai groasa, deci mai rezistenta la uzura. Plasa permite si razelor solare sa ajunga la culturi, in timp de prelate este impermeabila. Pana la urma, alegerea trebuie facuta in functie de necesitati si nu in functie de ‘’moft’’. Culturile sunt expuse in camp, asta e clar, insa cu toate astea au nevoie si de soare pentru a putea face fotosinteza. Pentru mai multe informatii, poti oricand sa ceri sfatul producatorului sau distribuitorului de la care alegi sa cumperi produsele de care ai nevoie. Si ca si recomandare personala, este bine sa fii consistent/a cand vine vorba de producatorul sau distribuitorul de la care cumperi, pentru ca asa vei construi colaborari de lunga durata, in care sa ai incredere.

Merita sau nu merita sa te apuci de agricultura? Raspunsul este da!

Si nu iti face griji, pentru ca poti sa cultivi legume chiar si la scara foarte mica, pentru ca este suficient sa te bucuri de legumele preferate in fiecare sezon sau chiar si in extra sezon. Daca dispui de putin pamant in jurul casei, profita de el si cultiva legumele sau fructele preferate, pentru ca as ate vei bucura de ele proaspete. Si nu mai trebuie sa cumperi toate legumele venite din import, care oricum au origini dubioase si nici informatiile despre ele nu sunt complete. Sau, mai pe romaneste spus, cu totii stim ca acestea sunt tratate cu chimicale ca sa creasca, insa nu prezinta valori nutritionale si pot chiar sa afecteze sanatatea organismului pe termen lung (cumul de chimicale in corp, pe care le ingeram la fiecare masa in care gatim cu legume straine). Sau poti opta pentru produsele bio din comert, insa acestea sunt mult mai costisitoare (si pe termen lung, nu sunt la fel de avantajoase precum cultivarea propriilor legume).

Este greu sa cresti legume? Nu, daca ai parte de informatii corecte.

Informatiile le poti afla usor din carti de specialitate sau din online, care abunda de informatii. Practic, acum este mai usor ca niciodata sa cultivi legume sau fructe, pentru ca nu mai mergi la ghici cu cresterea lor, ci vei stii intotdeauna ce si cum trebuie sa faci, cum sa le feresti de boli sau daunatori si cum sa le oferi toate elementele nutritive de care au nevoie pentru a creste. Poti invata, de asemenea, cum sa faci compost din resturile vegetale si cat de important este sa nu facem risipa de elemente. Totul se recicleaza si nimic nu se pierde cand vine vorba de legumicultura si nu numai. Asadar, este vorba despre un castig mult mai mare de care ai parte, daca alegi sa incepi un astfel de hobby (poate nou) si pe termen mult mai lung, care iti poate salva si timp, dar si bani pretiosi.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment