Cum sa utilizezi eficient betele de trekking

Cum sa utilizezi eficient betele de trekking - Refu.ro

Atunci cand mergi in drumetii, nu trebuie sa uiti sa iei cu tine bete trekking. Betele telescopice de trekking sunt confectionate din materiale foarte usoare, in general din aluminiu sau carbon, acestea din urma fiind mai usoare si mai scumpe decat primele, dar mai predispuse la rupere in caz de impact. Acestea sunt reglabile in inaltime in functie de inaltimea ta si in functie de tipul de teren care trebuie abordat (urcare sau coborare). Ele pot fi folosite la munte pe orice teren, in afara celui strict alpin, atat in urcare, cat si in coborare si, daca este necesar, pot fi depozitate in rucsaci, usor si rapid. Cele mai inovatoare modele sunt  pliabile, cu mijloc elastic. Le impachetezi in trei si le poti pune in rucsac, fara sa te incomodeze!

Avantajele folosirii lor pe traseele montane sunt rezumate in:

Un echilibru mai bun in mers. Nu exista nicio indoiala ca patru puncte de sprijin sunt mai bune decat doua. Folosind betele de trekking ai un echilibru mai mare in timpul mersului si mult mai multa stabilitate in faza de coborare, in special in cazul rucsacului greu. Incidenta caderilor accidentale sau entorsele gleznei sunt semnificativ mai mici sau mai rare daca se folosesc corect aceste bete.

Descarcarea unei parti din greutatea de pe brate. O parte din greutatea proprie si cea a rucsacului (aproximativ pana la maximum 30%), este descarcata pe brate, usurand astfel articulatiile genunchilor si ale gleznelor. Acesta nu este un factor care trebuie subestimat mai ales in timpul coborarilor lungi, cand se simte oboseala si este mai usor sa te ranesti.

Imbunatatesti respiratia. Utilizarea lor in timpul mersului favorizeaza o respiratie profunda. Toate acestea conduc la o mai buna oxigenare a sangelui si, prin urmare, la o oboseala mai mica.

Bratele vor fi consolidate. Pe langa picioare, bratele si, in special, tricepsul joaca un rol activ in timpul mersului. Acest lucru se produce mai ales in sus in faza de impingere.

Plimbare mai lina. Daca este utilizat corect, prin miscarea alternativa a bratelor si picioarelor simultan, se obtine o plimbare mai lina si mai curgatoare, si de aici vine si placerea excursiei.

Reglarea betelor de trekking

Pentru a profita la maximum de utilizarea lor, trebuie sa stii sa-ti reglezi lungimea in functie de inaltimea ta si in functie de tipul de teren (plat, in sus sau in jos) pe care il vei intalni.

In general, trebuie spus ca, la solul inalt, inaltimea betelelor trebuie sa fie reglata astfel incat, prin mentinerea bastonului intr-o pozitie perfect verticala, unghiul dintre brat si antebrat sa fie de 90 °. Aceasta este pozitia de pornire si cea mai folosita.

Iar daca poteca are protiuni de urcare si coborare deosebit de lungi, va trebui sa cobori sau sa ridici inaltimea stalpului in functie de inclinarea pantei. De-a lungul traverselor de pe pajisti inclinate abrupt, cel mai bun lucru este sa coboram lungimea batului in amonte, pentru a profita din plin de sprijinul sau.

Cum se utilizeaza betele de trekking

In primul rand, trebuie spus ca trebuie folosite intotdeauna in pereche. Mergi alternativ si miscand picioarele si bratele: piciorul drept si batul stang, piciorul stang si batul drept. Pe teren plat sau pe o panta, stalpii trebuie sa fie usor inclinati in fata, pentru a profita la maximum. Atunci cand cobori, betele de trekking trebuie sa fie mereu tinute in fata corpului la fiecare pas. Ca toate lucrurile, pentru a folosi bine betele este nevoie de practica si antrenament. De-a lungul timpului si cu experienta, gesturile vor deveni din ce in ce mai automate si mai fluide, deoarece mersul cu betele este destul de natural pentru toata lumea.

Intretinerea betelor de trekking

Betele de trekking trebuie uscate si curatate dupa fiecare drumetie. Indeparteaza perfect toate urmele de praf sau namol, acordand o atentie deosebita imbinarilor, care au fost intotdeauna punctul slab al acestor instrumente.

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments