Montajul unui aparat de aer condiționat este o sarcină dificilă, astfel că se pot face multe greșeli. Calitatea instalării este însă strâns legată de modul de funcționare și trebuie efectuată de un profesionist pentru a nu apărea defecte în viitor. Iată cum se desfășoară corect această operațiune și de ce să alegi servicii de montaj aer condiționat Oradea!
Cum se alege poziția instalării
În etapa inițială, acest aspect se va stabili de comun acord. Deși ai putea să te gândești că utilizarea unui aparat de aer condiționat pe hol ar fi cea mai bună soluție pentru încălzirea mai multor camere, nu este neapărat o decizie care o să aducă rezultate. În mod contrar, există o lungime mare a traseului și randamentul va fi scăzut. De asemenea, consumul de curent crește și va exista o durată redusă de viață a produsului.
O alternativă mai eficientă este să instalezi un aparat de aer condiționat în fiecare cameră unde este necesar. Amplasamentul se va face în funcție de modul în care stau persoanele în interior, deoarece aerul nu trebuie să între în contact direct cu nimeni. Astfel, se vor evita alergiile și răcelile. Admisia se realizează din partea superioară a unității interne, iar asta înseamnă că se recomandă o poziție minimă față de tavan de 10-20cm. Trebuie cel puțin încă 12 cm față de pereții învecinați și față de elementele de mobilier situate în partea laterală. Nu trebuie să ajungă lumina directă a soarelui pe aparat și nici sursele de căldură.
Montajul unei unități externe
Unitatea de afară se montează de cele mai multe ori direct pe perete sau pe balcon. Un sistem multisplit va avea în componență o unitate exterioară și două sau mai multe unități interioare. Acesta va fi mai scump decât un model clasic, dar ocupă puțin spațiu și prezintă un avantaj estetic.
Izolația peretului poate influența temperatura din interior, fiind recomandată o distanță de 10-15cm între acesta și produs. În același mod, circulația se face mai ușor și condensatorul se răcește mai bine. În plus, intervențiile de curățare și întreținere devin mai ușoare. Furtunul de evacuare se instalează oblic față de unitate. În general, aproape orice model se va fixa cu dibluri de perete.
Ustensile folosite la un montaj profesional
În primul rând, este nevoie de o ruletă, creion și nivelă. Aceste elemente vor determina măsurile corecte pentru întreaga instalație. Ulterior, se va utiliza o mașină pentru penetrarea peretelui, circular, daltă și ciocan.
Montatorul poate avea la îndemână o șurubelniță electrică, un clește de dibluri și chei tubulare. Este necesar și un echipament de protecție, alcătuit din ochelari, masca împotriva prafului, dopuri de urechi și mănuși. Un ultim element ar fi scara, de care este nevoie pentru a se ajunge la înălțimea locului de montaj.
Instalația traseului în interior și exterior
Capătul de la furtun trebuie protejat în permanență cu o folie de plastic la trecerea prin perete, deoarece așa se va evita deteriorarea conectorilor. Unitatea interioară se fixează apoi pe o placă de suport. Se vor rula conductele spre orificiu, iar conexiunea cu aparatul se va face prin intermediul a două chei. Conducta de drenaj permite scurgerea apei în mod corespunzător.
Unitatea exterioară va avea un montaj similar, însă trebuie dibluri pentru cărămidă, beton, etc. (în funcție de zidărie). Așa se va asigura o stabilitate mai bună la întregul echipament. Dacă nu ai exteriorul izolat, se vor folosi niște console mai lungi. Astfel, nu vor exista probleme în viitor atunci când faci o modificare la finisaje. Locația unității exterioare trebuie să fie departe de praf, iar suportul să fie destul de înalt să stea peste nivelul zăpezii iarna.
Întreținerea instalației
Cantitatea de freon utilizată într-un aparat diferă de la un model la altul, fiind adesea afișată în documentele produsului. Se recomandă completarea nivelului odată la 2-3 ani, atunci când pare să existe o dificultate în furnizarea aerului.
Sunt disponibile funcții care îmbunătățesc experiența de utilizare, cum ar fi următoarele:
- Funcția de dezumidificare: previne apariția mucegaiului și a igrasiei, precum și alergiile cauzate de acestea.
- Funcția de purificare: influențează calitatea aerului și starea de sănătate pe care o vor avea persoanele din încăpere pe termen lung.
- Funcția de autocurățare: te scutește de o parte din munca de întreținere și îți economisește timp.
- Funcția de autodiagnoză: va depista și afișa erorile de funcționare.
O întreținere periodică a instalației înseamnă o eficiență crescută. Înlocuiește filtrele și folosește un spray special pentru interior. Pentru o verificare detaliată, poate fi necesar să apelezi la altcineva. Așa vei afla dacă există scurgeri sau alte probleme la piese.
De ce ai nevoie de specialiști pentru montaj?
Procesul de montaj aer condiționat Oradea necesită specialiști, deoarece va influența modul în care produsul funcționează și poate avea legătură directă cu garanția.
Orice intervenție ar fi bine să fie efectuată de o firmă autorizată, inclusiv dacă sesizezi probleme sau decizi să schimbi locuința.
Apelează la CLIMANO și te vei bucura mai ușor de beneficiile unității de aer condiționat!