De ce sunt importanti hidrantii?

Distribuie pe retelele sociale daca iti place articolul:
De ce sunt importanti hidrantii? - Refu.ro

Pentru multe persoane, hidrantii pot parea neinsemnati, insa acestia se dovedesc a fi elementele care uneori fac diferenta intre viata si moarte in momentul in care izbucneste un incendiu.

Dar stii de cand dateaza hidranti de incendiu? Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit apa pentru stingerea incendiilor.Nu se stie exact cine a fost cel care a inventat primul hidrant de incediu..

In China Antica se foloseau cazane de fier pe post de “hidrant de incendiu”. Aceste cazane cu apa erau amplasate in locuri strategice pentru folosirea lor in cazul unui incendiu. Acest sistem de depozitare a apei in rezervoare a fost folosit si in coloniile Americane pentru stingerea incendiilor .

Inca de la aparitia sistemelor municipale de distributie a apei, acestea au fost proiectate si cu hidranti de incendiu. Dupa incendiul devastator din Londra, din anul 1666, s-a adoptat notiunea de hidrant de incediu, acesta fiind confectionat din lemn. “Obiectul” era conectat la reteaua de apa in diferite zone. Pompierii voluntari din acea zona racordau pompele mobile la acesti hidranti de incendiu pentru stingerea focarelor. Sisteme similare au fost adoptate si in alte orase europene.

Dupa descoperirea diverselor aliaje ale fierului, acestea au fost folosite in constructia retelelor de apa si a hidrantilor de incendiu. Pana in anul 1870 Elvetia, avea montat in orasul Zurich primul sistem de hidranti. In anul 1887 orasul Yokohama din Japonia avea instalati 131 hidranti de incendiu.

Sistemele de hidranti de incendiu din zilele noastre sunt, dupa cum stiti, diferite.

Astazi toate constructiile civile si industriale trebuie sa fie dotate cu sisteme de protectie impotriva incendiilor. Au fost elaborate standarde si normative pentru proiectarea, amplasarea si mentananta sistemelor de stingere a incendiilor.

Instalatiile de stingere cu hidranti interiori sunt proiectate si demensionate in functie de clasa de risc in care se incadreaza constructia. In general, aceste instalatii au ca baza un sistem de conducte principal la care sunt legati hidrantii interiori de incendiu. Cutiile hidrant se monteaza in interiorul constructiilor incastrate sau aparent pe perete. Aceasta cutie contine in mod normal urmatoarele componente: Robinet hidrant racordat la reteaua principala, furtun de refulare a apei, teava de refulare si racorduri de cuplare.

Sistemele de hidranti interior se impart in doua categorii :

1. Sisteme cu furtun plat de refulare cu diametrul nominal de 52 mm ( 2 toli ). Lungimea unei role de furtun conform normativelor este de 20 m. Aceste cutii sunt echipate cu tevi de refulare cu robinet.

2. Sisteme cu furtun semirigid. Acestea sunt echipate cu furtunuri cu diametru de 19, 25 si 33 mm, dar care au lungimea rolei de 30 m. Echiparea cu teava de refulare cu robinet este obligatorie.

Echiparea cu aceste sisteme este aleasa in fuctie de specificul constructei si a parametrilor tehnici ai retelei de apa. Tipul de cutie hidrant este specificat in memoriul tehnic al instalatiei.

Insa, pentru a beneficia de acestia, trebuie sa apelezi la o firma autorizata montaj instalatie hidranti precum Securitatepsi.ro.

Aceasta firma ofera servicii de instalare pentru instalatie hidranti exteriori, dar si pentru instalatie hidranti interiori.

Desi o instalatie hidranti exteriori este mult mai comuna, cei interiori sunt la fel de importanti!

Distribuie pe retelele sociale daca iti place articolul:
Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments