Dinții noștri vara, mai vulnerabili ca niciodată

Suntem de ceva timp în sezonul favorit al multora – căldura și briza mării sunt coordonatele care descriu vara. Și, alături de valurile de căldură, vara vine cu o serie de provocări pentru fiecare dintre noi: sucul sau apa cu gheață, băuturile răcoritoare carbogazoase în exces și mult-iubita înghețată. 

Vizualizează asta: ești în concediu în destinația favorită, însă te-a luat prin surprindere durerea de dinți de care te temeai. De ce și ce e de făcut? La aceste întrebări răspunde Dr. Alexandra Mircea, pentru a vedea cum trebuie să avem grijă de dinții noștri vara. 

Ce să NU facem pentru dantură sănătoasă vara

Ca dinții noștri să rămână strălucitori și sănătoși și după trecerea verii, este necesar să ținem cont de o serie de sfaturi care se aplică vara, indiferent dacă suntem plecați în concediu sau acasă. 

  • limitarea consumului de înghețată: înghețata poate provoca durere pe dinții care sunt cariați, dureri extrem de intense; mai mult decât atât, înghețata din comerț este încărcată în zaharuri, motiv pentru care este vital să fim atenți la lista de ingrediente a produselor pe care le alegem. 
  • limitarea băuturilor cu gheață, care au același efect ca înghețata: dacă dinții / gingiile noastre sunt deja sensibile sau avem gingivita, suntem mai predispuși nu doar la durere dentară, ci și la demineralizare. De aceea, sucurile și cocktailurile trebuie limitate, iar atunci când le consumăm să o facem cu un pai (astfel prevenim și colorarea dentară)
  • evitarea băuturilor acide și dulci – un consum exagerat de alimente acide conduce către hipersensibilitatea dinților
  • limitarea aerului condiționat – chiar dacă suntem tentați să stăm în permanență cu aerul condiționat pornit, pentru răcoarea pe care ne-o aduce, ar fi ideal să evităm, cât de mult se poate, utilizarea sa – poate provoca nevralgii de trigemen, deci și dureri dentare. Dacă nu putem evita folosirea aerului condiționat, este important să nu stăm cu orice a zonă a capului în bătaia sa directă
  • neglijarea igienei orale: doar pentru că suntem în vacanță, asta nu presupune că suntem în „pauză” de la îngrijirea orală corespunzătoare, mai ales dacă suntem și purtători de aparat dentar normal sau invisalign – câteva zile de „trișat” în rutina de îngrijire ne pot încetini progresul. 

Ce să facem pentru dinți sănătoși în sezonul cald 

Acum că știm care sunt obiceiurile pe care trebuie să le corectăm în sezonul cald, este important să cunoaștem și bune-practicile pe care trebuie să le urmăm vara pentru a avea dinți frumoși și sănătoși…în tot parcursul anului. 

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci mai ales dacă pleci în concediu este să te programezi, înainte de vacanță, la un control de rutină – astfel vei avea un check-up final înainte de plecare și te poți asigura că nu te vei trezi cu o durere de măsea provocată de o carie ascunsă. 

La fel de important este și să finalizăm orice tratament început înainte de concediu – dacă plecăm și tratamentul cariilor nu este terminat, riscăm să avem parte în vacanță de o inflamație dureroasă. În ultima vizită la stomatolog înainte de concediu este ideal să optezi pentru o igienizare profesională, care îți va asigura dinți strălucitori și sănătoși în vacanță. 

Mai mult decât atât, este vital să ne deconectăm doar de la muncă, nu și de la rutina corespunzătoare de îngrijire – indiferent cât de târziu ajungem acasă după o ieșire la terasă, nu putem da „skip” îngrijirii orale. Periajul dentar trebuie să fie în continuare efectuat corect: dinspre gingie spre dinte, prin mișcări de „măturare”, pe toate fețele dentare, timp de cel puțin două minute. Obligatoriu va fi însoțit și de ață dentară (sau air flow/ duș bucal) și de apă de gură la final. 

O dantură sănătoasă și strălucitoare nu apare din senin – ea se construiește în timp și este un proces de cursă lungă, pe care trebuie să îl respectăm chiar și în sezonul cald și mai ales în vacanță, când suntem mai vulnerabili ca niciodată la tot soiul de tentații dulci și reci.

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments