Filmarea cu dslr vs filmarea cu camera video

Filmarea cu dslr vs filmarea cu camera videoFilmarea cu dslr vs filmarea cu camera video, despre asta o să vă scriu astăzi, încerc în câteva cuvinte să fac o diferenţă între filmarea cu dslr şi filmarea cu camere obişnuite cu auto focus, să evidenţiez anumite avantaje şi dezavantaje ale fiecărei variante de filmare video.

Filmarea cu dslr

Este mult mai spectaculoasă la scurt-metraje, videoclipuri şi orice alte filmări unde putem controla distanţa faţă de subiect pentru că la acest gen de filmare ne confruntăm cu posibilitatea de a filma doar cu focus manual, şi păstrarea unei distanţe constante faţă de subiect este esenţială pentru păstrarea subiectului în focus, mai ales la folosirea diaframei cât mai deschise pentru o separaţie a subiectului de fundal.

In cazul folosirii diafragmei foarte mici la filmarea cu dslr unde câmpul de focus este foarte mic, distanţa faţă de subiect este sfântă, pentru păstrarea focusului.

Recomand folosirea dslr-urilor pentru montaje mici, mai ales pe fundal muzical întrucât sunetul la dslr nu este chiar atât de bun ca la o cameră video obişnuită de filmare pe teren. Dacă vă doriţi să faceţi un spot publicitar mic, un videoclip de nuntă, sau de botez şi nu aveţi un buget foarte mare  pentru a cumpăra o cameră video foarte scumpă, varianta cea mai bună este folosirea unui dslr.

Dacă vă doriţi să filmaţi pe teren, de exemplu pe strada, un video-reportaj, clar optaţi pentru o cameră de teren cu auto focus, unde distanţa faţă de subiect se schimbă destul de des, neputând fi controlată.

Cu cât folosim obiective mai bune la aparatul foto cu atât calitatea filmării este mai bună, optica putând fi comparată cu a camerelor video profesionale ce depăşesc 10.000 de euro

Filmarea cu camera video

Principalul avantaj la filmarea cu camera video obişnuită este ca avem auto focus şi filmarea în condiţii de lipsă a spaţiului. Deja nu mai este o problemă raportată la focus, pentru ca el se face automat. Un prim dezavantaj la această filmare este pierderea focusului de pe subiectul dorit în functie de cât contrast ne oferă subiectul faţă de fundal, si mai ales dacă fundalul este mai luminat decât subiectul, se mai întâmplă să  fie furat focusul de fundal, focusul bazându-se pe contrast şi lumină.

Dezavantajele la filmarea video cu camere obişnuite de teren, până în 5-6 mii de euro, este că din punct de vedere al calităţii, este mai slabă ca la dslr optic, vorbind  acum  şi de ce obiective folosim pt dslr-uri. Aşadar dacă vă doriţi să prestaţi servicii foto video pt nuntă şi botez, şi vreţi să aveţi o calitate superioară, folosiţi filmarea cu dslr pentru montajul la videoclip, şi folosiţi camera video la filmarea de la restaurant,  unde dacă vă doriţi o filmare continuă pe perioade mai mari clar aveţi nevoie de o cameră cu autofocus.

Filmarea cu dslr vs filmarea cu camera video

Ca fotograf de nunta la evenimente unde am făcut atât  foto cât şi video, în perioadele în care am un răgaz folosesc aparatul foto pentru filmarea anumitor cadre mai ales pt detalii, pentru a le folosi la videoclipurile retrospectivă, a nuntii sau a botezului la care participam.

Iată un videoclip de botez, în calitate hd, filmat cu dslr, cameră video şi cameră gopro hero 2, care sper să vă placă şi să vă amintească cu plăcere de necesitatea păstrării unor amintiri, de la creştinarea copiilor voştri sau a apropiaţilor voştri:

Filmare botez hd cu dslr, slider, flycam şi gopro hero 2

4 comentarii

  1. Deci sa inteleg ca pot filma cu ajutorul unui dslr respectabil + obiectiv la fel de bine ca si cu o camera video scumpa?

  2. Frumos clipul….lucrat cu gust….ce te faci insa cu balansul de alb care in multe cadre la biserica si la local e mai mult decat ingrozitor…..????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *