Importanta reciclarii deseurilor

Importanta reciclarii deseurilor - Refu.ro

Din pacate, omenirea se confrunta in prezent cu o problema greu de trecut cu vederea, mai ales ca aceasta a si scapat de sub control in ultimii ani. Este vorba despre poluare: vedem zilnic stiri cu rauri, lacuri sau chiar oceane sufocate de plastic si alte deseuri rezultate din cauza iresponsabilitatii oamenilor (pentru ca, din pacate, acesta este adevarul). Importanta reciclarii deseurilor ar trebui sa fie o materie predata inca din scoala, la orele de educatie civica sau de ecologie, pentru ca noi oamenii trebuie sa ne reamintim ca resursele planetei sunt limitate, dar mai ales trebuie sa ne amintim ca doar una avem si trebuie sa ne ingrijim de ea.

Multe organizatii ecologice au mizat pe promovarea unor cosuri colectare selectiva a gunoaielor, pentru ca acestea sa poata fi ulterior reciclate. Acest lucru presupune urmatorul lucru: sortarea plasticului, a hartiei si a sticlei. Cu siguranta cu totii am vazut acel set de trei europubele, de culoare verde, galbena si albastra – acestea sunt amplasate special in puncte strategice, precum parcuri, scoli sau magazine, tocmai pentru a incuraja oamenii sa arunce gunoiul responsabil. Daca fiecare om in parte ar sorta gunoiul, chiar si acasa in cosuri metalice simple, dar diferite, ar face o reala diferenta la nivel inalt.

Cele mai dezastruoase rezultate ale poluarii umane sunt:

  • Incalzirea globala, alunecarile de teren, inundatiile;
  • Seceta, fenomene extreme precum tornade, in zone in care acestea nu existau;
  • Desertificarea unor zone care inainte erau fertile;
  • Ecosisteme intregi care au pierit si altele care sunt in pericol de a disparea etc.

Omul inca poate sa repare ceea ce a stricat. Dar pentru a reusi acest lucru, trebuie sa ia masuri acum! Cum poti si tu contribui la o planeta mai curata? Incepe prin disciplina personala, de acasa sau in familie. Faceti-va un obicei de a arunca plasticul, hartia si sticla in containere separate. Valorificati resturile menajere in compost fertil pentru gradina. Nu cumparati pungi de plastic de la magazin, veniti cu plasa de rafie de acasa pentru ca este si mai economic. Sunt gesturi simple, marunte, dar de o importanta majora! Daca ne-am educa cu totii in acest fel, probabil ca natura nu ar mai avea atat de mult de suferit, din cauza actiunilor noastre.

Ce mai puteti face? Plantati un copac, sau mai multi, inscrieti-va ca si voluntary la ONG-uri care militeaza pentru un medium ai curat, pentru reciclare inteligenta si asa mai departe. Planeta noastra are nevoie de un ajutor, pentru ca nu se mai poate sustine singura (desi daca omenirea ar disparea de maine, intr-o suta de ani aceasta ar fi refacuta in proportie de 100%). Omul trebuie sa inteleaga, o data pentru totdeauna, ca natura poate sa supravietuiasca fara el, insa el nu ar putea niciodata sa supravietuiasca fara natura. Doar natura in sine are puterea de a se naste, de a muri si de a renaste – este perfecta prin definitia imperfectiunii pe care noi oamenii i-am dat-o. Dar, in acelasi timp, este singura care isi vede de cursul ei normal, indiferent de cate greutati intampina.

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments