Istoria gentilor de dama

Geanta a fost din totdeauna un accesoriu care definea statutul posesoarei, puterea si frumusetea acesteia. La inceput gentile erau purtate doar de barbati pentru a-si tine banii si lucrurile de valoare. Aceste genti erau facute din piele sau postav. Exista chiar niste hieroglife egiptene care atesta ca barbatii purtau astfel de articole de imbracaminte prinse la talie.

Geanta de mana” a aparut abia pe la mijlocul secolului XIX, insa pana atunci in secolele XIV-XV, cei care aveau nevoie de geanta, care era de fapt un mic saculet prin la brau sau cingatoare. Aceste genti aveau roluri distincte, cum ar fi femeile odata ce se logodeau sau casatoreau isi brodau povestile de dragoste pe genti astfel demonstrand ca sunt legate de o persoana.

genti de dama

Mai tarziu, undeva prin secolele XVI-XVII femeile aveau rochiile mult mai bufante, iar barbatii pantaloni de acelasi tip, datorita dimensiunilor pe care hainele le luase, gentile se puteau ascunde foarte bine sub straturile de material. Aceasta modalitate de a purta gentile erau exclusiv pentru persoanele din familiile mai instarite, pe cand oamenii din clasele inferioare isi aveau saci din diferite materiale pe care ii purtau in spate.

Cu timpul vestimentatia s-a schimbat, hainele devenind mai stramte, iar acel saculet fiind nevoit sa fie purtate pe mana.

Intre anii 1900-1920 gentile au devenit din ce in ce mai la moda, deoarece femeile incepuse sa se bucure de liberatea de a calatorii, iar lucrurile indispensabile de care acestea aveau nevoie pe parcursul calatoriei necesitand un spatiu de depozitare, gentile de dama au ajuns sa fie si ele esentiale in garderoba unei femei. Sexul frumos putand alege dintr-o gama variata de modele.

Cea mai in voga geanta de dama pe vremea aceea era geanta din piele avand legate de ea un evantai si o pereche de ochelari „lornion”.

Poseta denumita dupa diminutivul cuvantului frantuzesc pentru „buzunar”-poche, a fost inventata imediat dupa Primul Razboi Mondial. Aceste genti de dama fiind decorate cu fel de fel de modele.

Ar fi mult mai multe de spus despre gentile de dama, un subiect atat de amplu si totusi apartent simplu. Gentile de dama au devenit un cult in anii ’50, iar marii designeri cum ar fi Vuitton, Chanel si Hermes au facut din gentile de dama sau nu numai un „must have”.

Utilitatea unei genti de dama

Odata cu inceperea celui de-al doilea Razboi Mondial, moda a luat forma stilului army si desigur forma si dimensiunile gentilor de dama au suferit si ele schimbari majore, acestea devenind mai mari si mai practice, spre exemplu in Marea Britanie gentile de dama aveau mai multe scopuri, unul dintre ele fiind imbunatatirea esteticii tinutei, iar un al doilea rol era sa incapa o masca de gaze in ele.

Cred ca v-am convins de importanta gentilor de dama, astazi piata fiind suprasaturata, de la genti de firma pana la kitsch-uri, toate sunt la mare cautare fiind din ce in ce mai practice.

Daca doresti o gama variata de genti de dama de calitate si nu ai timp sa mergi la shopping acceseaza site-ul: www.dbags.ro aici vei gasi cele mai bune oferte.

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments