Un utilizator Youtube axat pe tehnologie Dave Lee, sustine ca design-ul termic al ultimului laptop de 15 inch Macbook Pro de la Apple, nu dispune de capabilitati suficiente de racire pentru acomodarea procesoarelor Intel Core i9, cauzand throttle-ul acestor procesoare, pe aceasta platforma – de unde scaderea brusca a performantei, pentru a se preveni eventuale daune hardware.

Procesorul Intel Core i9, un hexa-core de 2.9 Ghz, care poate ajunge prin tehnologia Turbo-Boost pana la o frecventa maxima de 4.8 Ghz, este oferit ca solutie premium (de 300$) pe platforma Apple Macbook Pro de 15 inch, laptop lansat in 2018. Dar, potrivit lui Dave Lee, acest procesor nu-si poate atinge potentialul maxim pe acest laptop, din cauza design-ului ce lasa de dorit, in ceea ce priveste management-ul termic.

Intr-un video postat pe canalul sau de Youtube, Lee face o demonstratie concludenta in ceea ce priveste carentele termice ale dispozitivului, ruland pe acest laptop Adobe Premiere Pro la viteze foarte mici ale chip-ului, ceea ce demonstreaza ca acesta intra in trottle, din cauza temperaturilor atinse. Testele au aratat o urcare in frecventa de maxim 2.2 Ghz (in load 100%), viteza cu mult mai mica deci, decat cea din specificatiile oficiale, de 2.9 Ghz.

Video-ul cu probleme termice ale lui MacBook Pro 15 (2018)

Dave Lee sugereaza ca solutia de racire de la Apple, implementata pe acest Macbook, nu este suficienta pentru racirea eficienta a procesorului cu 6 nuclee.

Acest Intel i9 nici macar nu poate sustine vitezele oficiale de baza

 a declarat Dave Lee.

Nici nu ne mai putem gandi la vitezele Turbo, nu poate sustine nici macar 2.9 ghz in mod constant, ceea ce este absurd.

Acest procesor vine deblocat din fabrica, adica in teorie i se poate face overclocking, dar tot acest potential teoretic se pierde undeva la interiorul sasiului sau mai bine zis, se pierde din cauza solutiei de racire adoptate de catre cei de la Apple.”

MacBook Pro (2018) probleme procesor intel core i9

Pentru a-si demonstra afirmatiile, Lee posteaza de asemenea si timpii de randare din Adobe Premiere Pro, care arata fara urma de indoiala ca (de exemplu), modelul Apple Macbook Pro de anul trecut, care functiona cu un procesor din gama Intel Core i7, poate randa un videoclip la rezolutie 5k in aproximativ 35 de minute, depasind in performanta noul model cu Intel Core i9 – care obtine doar 39 de minute, din cauza faptului ca acesta din urma are probleme cu racirea.

Ambele modele de laptop sunt depasite brutal de catre modelul Aero 15X de la Gigabyte, care poate randa exact acelasi videoclip, in ceva mai mult de 7 minute. Trebuie sa retinem totusi faptul ca suita Adobe Premiere Pro nu este optimizata pentru Mac, asa cum s-a putut observa din performanta demonstrata de modelul Aero 15X.

In timp ce fenomenul de thermal throttling nu este ceva nou, fiind ceva comun la device-urile portabile, testele lui Dave Lee sunt intrucatva chestionabile, pornind de la ideea ca unele presupuneri sunt facute raportat la performanta unui singur sistem (cel aflat in teste) si care ruleaza o aplicatie neoptimizata. Este foarte putin probabil ca o companie asa de mare precum Apple, sa lanseze pe piata un flagship ca MacBook Pro, fara teste riguroase prealabile, asa incat este foarte posibil ca strict modelul respectiv sa fi avut unele probleme cu racirea sau problemele observate s-au datorat folosirii unor aplicatii neoptimizate.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment