Refu Blog

Cu toții am crescut cu desenele Disney, am râs și ne-am întristat deopotrivă privindu-le. Generații de-a rândul au rămas fermecate de capodoperele desenate de mână și menite să ne destindă timp de câteva zeci de minute bune.

Apoi, adulți fiind, am continuat să fim atrași de aceste producții, de naturalețea cu care sunt redate personajele, de drăgălășenia lor, de umorul sau chiar de satira lor. Pentru că pur și simplu nimic nu le poate egala. Dar știm cu adevărat ce se ascunde în spatele lor? Și care este adevărul despre misteriosul număr A113 pe care îl regăsim în aproape toate filmele lor și nu numai?

De exemplu, unul dintre lucrurile pe care nu toată lumea le știe despre Steve Jobs este că era președintele și principalul acționar al studiourilor Pixar. De aceea, în majoritatea filmelor acestei companii apar referințe pentru produsele Apple, binecunoscuta firmă al cărei fondator era. De altfel și Wall-E, roboțelul simpatic și înzestrat cu o inteligență incredibilă a fost numit după Walter Elias Disney, în semn de omagiu adus fondatorului imperiului Disney.

Aparent cei de la Disney Pixar obișnuiesc să ascundă des în producțiile lor trimiteri către alte filme sau personaje ale lor în semn de omagiu, de publicitate sau pur și simplu ca un indiciu pentru viitoarele lor filme. Așa se face că leul din Hercule seamănă izbitor cu Scar din Lion King sau în Ratatouille apare la un moment dat umbra cățelului din Up, film ce avea să apară la doi ani după primul. Și poate unul dintre personajele care se ascunde cel mai des în producțiile Disney Pixar este șoricelul-emblemă al companiei, cel care și-a făcut prima dată apariția pe micul ecran în 1928 – Mickey Mouse. Îl găsim stilizat în cele mai neobișnuite locuri, cum ar fi o decorațiune a castelului din Frumoasa și Bestia, într-un grup de bule lângă unul din piticii din Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, sau în mașinăria de zbor a lui Hercule din filmul omonim.

Un alt amănunt interesant pe care cei de la Disney au ales să îl camufleze în animațiile lor este celebrul număr A113. Totuși pe cât de frecventă apariția lui, pe atât de simplă este explicația. Acesta este de fapt, numărul clasei din faimosul Institut de Arte din California, unde prima generație de animatori a învățat design-ul grafic și animația. Îl găsim așadar în peste 45 de filme, desene animate și chiar jocuri video.

Prezent de altfel în toată seria Toy Story, numărul A113 îl găsim inscripționat pe numărul plăcuței de înmatriculare a mașinii doamnei Davis, mama lui Andy. Și deși numărul rămâne neschimbat, în primele două filme, doamna Davis conduce un minivan albastru deschis, iar în Toy Story 3 – film de altfel reprezentativ pentru cultura populară – este văzută conducând un minivan argintiu mult mai modern.

Îl mai găsim în seria de pe urechea unuia dintre șobolanii din Ratatouille, în numărul sălii de judecată din Up, pe plăcuța de înmatriculare dintr-unul din camioanele din Finding Dory, într-un graffiti din Inside Out ș.a.

Oricare ar fi motivele mesajelor ascunse sau natura lor, cei de la Disney rămân celebri în primul rând pentru modul în care au știut să ne stârnească interesul atâtea decenii, pentru originalitatea lor, pentru crearea unor povești care să ne atingă sufletul și pentru dedicația cu care au muncit la fiecare detaliu în parte.

 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment