Refu Blog

Prima provocare a companiei Telkom Kenya este de a furniza semnale de internet care vor fi amplificate cu ajutorul unor baloane. Proiectul denumit Loon (nebun), reprezentand un sistem de distribuire in spatiu a baloanelor care livreaza servicii de internet si care a luat naștere din divizia Alphabets Project X, si-a anuntat prima afacere comerciala. Potrivit multiplelor rapoarte realizate pe baza acestui subiect, cei de la Project X vor colabora cu Telkom Kenya pentru a raspandi posibilitatea de conectare la internet in aceasta tara.

                  Conform declaratiilor ministrului informatiei, comunicarii si tehnologiei din Kenya, Joe Mucheru, in momentul de fata,

conexiunea la internet este una critica. Loon reprezinta una dintre tehnologiile pe care operatorii licentiati ar putea, speram, sa o poata folosi.

                  Detaliile publice ale afacerii Loon sunt, pentru moment, limitate – nu au fost furnizate presei detalii financiare sau despre intervalul de timp necesar dezvoltarii proiectului. BBC declara totusi ca prin acest parteneriat Telkom Kenya va furniza semnal de internet, iar Loon il va raspandi in zonele indepartate ale Kenyei, acolo unde accesul la internet este foarte dificil.

Proiectul Loon – Baloane care trasmit internet wireless

                  Proiectul a fost initiat in 2011 ca un experiment al celor de la Google, iar ideea de baza consta in zborul baloanelor la 18.000 metrii deasupra pamantului urmand modelele de vant semiregulate si acoperind suprafete de aproximativ 2000 de mile patrate in acelasi timp, in locul construirii unor structuri fizice permanente cu arie limitata.

Compania a simulat navigarea zilnica pe o distanta de 30 de milioane de kilometri pentru a putea observa modul in care fluxurile jet si modelele meteorologice vor influenta rutele preferate de balon.

                  De-a lungul timpului, sistemul general al proiectului Loon si baloanele cu energie solara au cunoscut o imbunatatire continua. Proiectul a inceput cu scopul de a atinge nivelul de conectivitate 3G, insa in 2015 deja a a fost capabil de furnizarea semnalului 4G pe o intindere la fel de mare ca Rhode Island.

De curand, echipa Loon a declarat ca lansarile au devenit mai usoare, cu semnale mult mai puternice, avand capacitatea atat de a lansa un balon la fiecare jumatate de ora si de a-l tine in aer pentru sase luni sau chiar mai mult, cat si de a sustine prin acest sistem de 10 ori mai multi utilizatori decat in iteratia anterioara.

Viitorul internetului prin aceste baloane?

                  Pana de curand, proiectul Loon a fost limitat, realizand teste beta in locuri precum Noua Zeelanda, Brazilia sau California Centrala, insa mai tarziu acesta a avut implementari nelimitate, precum conectarea la internet a unor zone din Peru in care au fost inundatii in masa sau efortul de a-i ajuta pe cei din Puerto Rico sa se conecteze imediat dupa disparitia uraganului Maria.

In acest sens, declaratiile oficiale ale autoritatilor arata ca peste 200.000 de oameni de pe insula au fost ajutati in acest fel sa beneficieze de o conexiune la internet.

                  Asadar, Loon are ca principal scop in zona kenyana imbunatatirea conexiunii la internet pentru o retea mult mai mare de utilizatori decat pot acoperi in prezent furnizorii de servicii mobile.

Desi construirea unei infrastructuri pentru conexiunile la internet s-a dovedit a fi dificila in locatii de acest fel, iar unii experti s-au aratat ingrijorati cu privire la aceste incercari, cei implicati in proiect considera ca totusi o conectivitate de acest fel este mult mai buna pentru moment decat imposibilitatea de a te conecta la internet.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment