O lectie de viata

Distribuie pe retelele sociale daca iti place articolul:

teren-tartarestiCând tatăl meu s-a apucat de agricultură, nu știa nimic despre acest domeniu. Nevoia l-a învățat și acum agricultura este business-ul lui, un business real, care ne oferă o viață mai mult decât decentă. Ideea asta i-a venit într-un moment aproape disperat – fusese dat afară de la serviciu și s-a trezit la 53 de ani că nu mai are nicio sursă de venit.

După câteva luni de căutari a unui loc de muncă, s-a întâlnit întâmplător cu un vechi prieten și după ce tatăl meu i-a povestit acestuia din urmă care este situația lui profesională, acesta l-a întrebat de ce nu face ceva cu terenul pe care îl are? De ce nu se gândeste să investească în agricultură, pentru că alții ar “omorî pentru terenul său”.

La început, tata s-a gândit că nu are cum să faca asta, că nu se pricepe, ca este un domeniu mult prea sensibil la vreme, că nu are bani, în fine, găsea tot felul de motive pentru a nu face acest lucru, mai mult decât pentru a-l face.

Noi i-am sugerat mai degrabă să vândă terenul, un teren Tartasesti de 5.000 de metri pătrați moștenit de la tatăl lui, pentru că așa s-ar rezolva toată situația și banii puși la bancă i-ar ajunge pentru bătrânețe, dar nici nu a vrut să audă de acest lucru, motivând că preturile sunt foarte jos și că va face asta când piața imobiliară își va mai reveni. Văzând însă că nu reușeste să se angajeze, a venit într-o zi acasă si ne-a anunțat că el va începe să investească în agricultură.

Va învăța tot ce trebuie, se va împrumuta de bani și va demara afacerea, cu toate riscurile pe care le implică. Asta se întâmpla în urmă cu trei ani, iar anul acesta tata se poate mândri și cu un certificat pentru produse ecologice, de care este foarte mândru. Îl admir foarte mult, pentru curajul și tenacitatea de care a dat dovadă, pentru că știu cât de mult a studiat, cât de mult a căutat oameni care ar fi putut să îl ajute cu sfaturi sau cu diverse informații, stiu cum a muncit cot la cot cu angajații și cât de bucuros era pentru fiecare roșie sau varză obtinută.

Morala acestei povesti de viață adevarată este ca poți oricând, indiferent de vârstă și de situatie, să răzbești, să progresezi, să schimbi macazul, dacă îți dorești cu adevărat și dacă depui tot efortul necesar pentru asta.

PS: Acest articol este un Guest Post!

Distribuie pe retelele sociale daca iti place articolul:
Subscribe
Abonare pentru
guest
3 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Fotograf nunta Bucuresti

Dupa cum stiti la noi se vand rosiie la 50 de bani kg….deci nu stiu cat de desteapta este investitia in agricultura….mai ales pe partea de legume..e la pamant!

Bucur

cumva trebuie sa faci ceva sa produci nu poti sa stai asa si sa cada din cer…

Tudor

In prezent, eu imi construiesc la tara o mica ferma pentru consumul personal. Am deja vaca cu lapte, gradina, pomi, vie, zmeura, capsuni, roscova. Am preluat ideea de la un prieten care acum mananca excusiv de la tara.