Ce ai alege? Proxy sau VPN?

Scopul folosirii atat serverelor VPN cat si proxy este de a ascunde identitatea utilizatorilor, sau pentru a falsifica o anumita geo-locatie (ca de exemplu serviciile blocate pe criterii geografice, cum ar fi multe site-urile de streaming TV, care prin acest mod, pot fi vizionate in afara tarii lor de origine). Multe furnizorii de VPN, ofera in plus si anumite servicii proxy, si exista, de asemenea, mai multe servere proxy publice care pot fi utilizate gratuit.

Deci, intrebarea pentru multi oameni este ÔÇ×care este diferenta dintre un proxy si VPN?ÔÇŁ, Si poate chiar mai important,┬áÔÇ×am nevoie sa utilizez VPN, sau va o varianta mai ieftina / gratuita proxy imi va satisface nevoile?ÔÇŁ.

Desi indeplinesc o functie similara, procesele concrete implicate sunt foarte diferite, si, prin urmare, au consecinte foarte diferite.

Subiectul este complicat mai mult de faptul ca exista mai multe tipuri de servicii diferite de proxy disponibile

Serverele Proxy

Un server proxy (tehnic un proxy deschis) este un calculator care actioneaza ca un intermediar intre computerul tau si internet. Orice trafic dirijat printr-un server proxy va parea sa vina de la adresa IP a acestuia, nu de la cea a computerului. Spre deosebire de servere VPN, servere proxy nu trebuie sa aloce resurse pentru criptarea intregului trafic care trece prin ele, si, prin urmare, poate accepta conexiuni simultane de la un mai mare numar de utilizatori (de obicei zeci de mii)

Serverele proxy comunica de obicei cu internetul folosind unul din aceste 2 protocoale diferite; HTTP sau SOCKS.

Servere HTTP Proxy

Protocolul HTTP este conceput pentru a interpreta trafic la nivelul HTTP, ceea ce inseamna ca poate procesa doar trafic care incepe cu http: // sau shttp: //, adica pagini web *. Prin urmare, este bun numai pentru navigarea pe web, dar pentru ca tot ceea ce face este manipularea de cereri HTTP, este mai rapid decat fie proxy-urile Socks sau VPN.

Pro

  • Ieftine (si de multe ori gratuite)
  • Va ascunde IP-ul dumneavoastra la verificari de baza, si, prin urmare, e bun pentru accesarea unor site-uri web cu acces┬árestrictionat geografic-si pentru crearea de conturi

Contra

  • Util numai pentru accesarea site-urilor web *
  • Utilizarea inteligenta a Flash sau JavaScript permite multor site-uri sa detecteze adevaratul IP

Traficul HTTP nu este criptat, astfel incat sisteme de supraveghere guvernamentale si furnizorul tau de servicii de internet pot vedea ceea ce faci. Daca se face conectarea prin HTTPS (SSL) atunci traficul nu poate fi monitorizat, dar adresa IP a site-ului SHTTP poate fi conectata. Criptare SSL este echivalenta aproximativ cu o parola de 128 de biti.

Fiecare browser web trebuie sa fie configurat individual pentru a utiliza serverul proxy. Cu toate acestea, vestea buna este ca acest lucru este bine sustinut de toate browser-ele

VPN (virtual private network)

Retelele private virtuale creaza un ÔÇ×tunelÔÇŁ criptat intre computer si serverul gazda, cu traficul de internet inspre si┬ádinspre serverul gazda. Furnizorul tau de servicii de internet sau de guvernul poate vedea numai ca v-ati conectat la┬áserverul VPN si nimic altceva ÔÇô activitatile, adrese IP pe care le-ati vizitat etc sunt toate complet ascunse de ei in spatele┬áun minim de criptare de 128 de biti.

Cu toate acestea, serverul VPN pot vedea ceea ce faci on-line, acesta este motivul pentru care suntem de parere ca este vital ca un bun furnizor de VPN sa tina nici un fel de istoric al log-arilor. Orice e mai putin, face ca activitatile utilizatorilor sai sa poata fi compromise (facand astfel precautia de a folosi un VPN, de la inceput redundanta!).

Desi setarea VPN implica, de obicei, descarcarea si instalarea unui soft, sau altfel, prin configurarea computerului sau dispozitivului mobil, competentele de folosire a calculatorului necesare sunt minime, iar majoritatea furnizorilor de ofera ghiduri pas-cu-pas de instalare detaliate in orice caz. Un lucru bun este ca, odata infiintat, toata activitatea dvs. de internet, indiferent de ce program folositi, este acum dirijat in conditii de siguranta prin VPN.

Singurele parti negative notabile la VPN sunt ca este comparativ mai scump, iar procesul de criptare afecteaza servereleastfel incat, atunci cand este prea mult traffic, accesul la internet prin intermediul lor poate incetini considerabil.

Pro

  • Activitatea pe Internet nu poate fi spionat de catre furnizorii de servicii Internet sau de guverne
  • Nivelurile ridicate de criptare (128-bit la 2048 de biti)
  • Toate activitatile internet sunt mascate (odata VPN configurat pe aparat)

Contra

  • Mai scumpe decat proxies
  • Poate fi un pic cam lent in timpul perioadelor de varf
  • Daca furnizorul VPN pastreaza un istoric, atunci acestea pot fi obtinute de catre autoritati.

Esti interesat de unul din aceste 2 servicii?

Subscribe
Abonare pentru
guest
5 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Mihai Ioan

Testeaza CyberGhost VPN ­čśŤ

Andrei (refu.ro)

Am gasit prin voucher cu 10$ – 3 ani de vpnunlimitedapp.com

Husdup Florin

Eu folosesc FrootVPN de ceva vreme, insa o sa anuleze conturile free la sfarsitul lunii. Am fost multumit de serviciile lor.

Florian

Intrebare: Admin-ul de retea LAN poate vedea site-uri accesate de mine daca configurez un VPN si eventual pun si un proxy pe browser?